Jak napálit advokáta: Kopecký byl komplikovaný, ale Větrovec mu šlapal na paty. Byl prospěchář, který pomáhal bližním

Větrovec
Zdroj: YouTube.com

Herec Josef Větrovec byl vskutku rozporuplnou osobou. Na jednu stranu byl zarytým členem strany, na druhou neváhal pomoci lidem, které neměl bývalý režim zrovna v lásce. Za jeho mnohdy komplikovanou povahu ho však nebylo možné vinit, neboť si v životě prožil nejednu těžkou chvilku. Od bídy v dětství přes pobyt v koncentračním táboře až po sebevraždu matky.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 07. 2020 16:00

Miloš Kopecký alias Judr. Hořic je špičkou v oboru motorismu. Za dlouhá léta praxe se již setkal s mnoha podvody. A zábavných situací nebude ušetřen ani nyní. Jak napálit advokáta je vtipný, ale zároveň i místy vážný pohled na soudce, obhájce a motoristy.

Na film Jak napálit advokáta se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max

Neveselé dětství

Josef Větrovec, který v tomto filmu také hrál, se narodil v Plzni ve čtvrti známé jako Petrohrad. Jeho rodiče byli chudí, otec pracoval jako krejčí, matka byla služkou. Na chudobu si tak musel zvyknout již od raných let. Vyučil se kovomodelářem, avšak v roce 1943 byl za odbojovou činnost uvržen gestapem do koncentračního tábora. Nejprve byl v Buchenwaldu, pak jej přesunuli do Terezína.

Druhá strana

A právě v koncentračních táborech se měla projevit druhá strana Větrovce, tedy ta, jež hledí především na sebe. Dle odvážné zpovědi jeho dcery se tam nechoval zrovna nejlépe. Tuto informaci zjistila od hercovy první ženy, která také skončila v lágru.

Zatímco se ona angažovala v záchraně lidí od plynu, i na úkor toho, že se pak musela podrobit lékařským pokusům, které výrazně ovlivnily její zdraví, Větrovec se prý dělal věci, které nacisté chtěli, neboť měl, na rozdíl od ostatních, vždy dostatek jídla a pití.

Stoprocentní komunista jen na oko?

Ač byl Větrovec odhodlaným soudruhem, a jakožto ředitel divadla rozděloval role dle stranických zásluh, uměl se slitovat a pomáhal druhým. A to sám měl problémy, prý neustále hledal nějakou náhradu za svou matku, která spáchala sebevraždu. Proč? O tom odmítal hovořit.

Nicméně když se třeba z výkonu trestu vrátil muzikant Mejla Hlavsa, Josef mu neváhal podat pomocnou ruku a zaměstnal jej. Totéž platilo i u Mileny Dvorské, která podepsala manifest Několik vět. Odmítal ji propustit z angažmá. Dokonce i sehnal byt, když bylo potřeba.

Zemřel poklidně

Přestože se se svou dcerou několik let před smrtí udobřil, stále bydlel sám. “Sice jsme se zase hádali, ale alespoň jsme spolu mluvili. O jeho smrti jsem se dozvěděla až od pečovatelské služby. Volali mi, že jim neotvírá. Zemřel vsedě za stolem. Příčinou byla asi plicní embolie,” dodala dcera Jitka.

Na zajímavosti a fotografie se podívejte zde:

Zdroj textu: čsfd, Blesk, Aha

Zdroj fotek: Prima Max

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články