6000 jizev na čele a pozadí vzniku mozkomorů: Největší zajímavosti o filmu Harry Potter a Kámen mudrců

6000 jizev na čele a pozadí vzniku mozkomorů: Největší zajímavosti o filmu Harry Potter a Kámen mudrců
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Harry Potter a Kámen mudrců: Nevlastní rodinou šikanovaného Harryho Pottera čeká obrovské překvapení - je totiž čaroděj, který má nastoupit na ohromnou školu v Bradavicích.Když Daniel Radcliffe dostal roli Harryho Pottera, rodiče mu za odměnu prodloužili večerku o půl hodiny.O tom, že bude hrát Harryho Pottera, se Daniel dozvěděl ve vaně. Když mu to otec řekl, rozplakal se. 
Herec Rupert Grint, stejně jako jeho filmová postava Ron Weasley, trpí strachem z pavouků.+ 3 fotky+ 4 fotky

Harry, Hermiona a Ron. První dobrodružství této trojice kamarádů se odehrálo před dlouhými devatenácti lety. První díl filmové série ze světa čar a kouzel rozpoutal hotové šílenství. Co se ale dělo takzvaně za oponou? Pojďme se podívat na největší zajímavosti o vzniku prvního dílu o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 11. 2020 16:00

Na první díl ságy o Harrym Potterovi s názvem Kámen mudrců se můžete podívat dnes na TV Nova ve 20:20. Harrymu krátce po jeho narození zemřou rodiče, musí tak vyrůstat u tety a strýce, kteří mu dávají najevo, že je páté kolo u vozu. V den jeho jedenáctých narozenin mu však přijde dopis, který změní celý jeho život. Stane se žákem Školy čar a kouzel v Bradavicích.

Jak vznikli mozkomorové?

Mozkomor se živí šťastnými pocity a vzpomínkami. To víme zřejmě všichni. Ale nepřipomíná nám to něco? Inspiraci na tyto netvory našla autorka knižní předlohy J. K. Rowling u své matky, která trpěla roztroušenou sklerózou. Právě toto onemocnění mění, mimo jiné, paměť a chování. Po její smrti propadla spisovatelka těžkým depresím.

Těžkosti zažila i před vydáním prvního románu o Harrym Potterovi. Po rozvodu zůstala sama s dítětem a ve velmi nuzných podmínkách. „Přemýšlela jsem o sebevraždě, a to zcela vážně. Nešlo jen o mizerné pocity. Pomoc lékařů jsem vyhledala kvůli dceři. Nechtěla jsem připustit, aby kvůli mně trpěla,“ svěřila se slavná spisovatelka, jejíž majetek se nyní odhaduje na 16 miliard korun.

Jizva

Jizva ve tvaru blesku se stala poznávacím znamením mladého čaroděje. Když byl Harry ještě malý, vtrhl do domu jeho rodičů lord Voldemort a zabil je. Usmrtit se pokusil i budoucího slavného mága, ale kletba mu jaksi nevyšla. Harrymu však po tomto incidentu zůstala na čele právě ona jizva. Maskéři tak museli herci Danielu Radcliffovi nanést na čelo toto znamení celkem 6000krát.

Kromě líčení se také improvizovalo. V knize má Harry zelené oči, Daniel má ale modré. Ukázalo se však, že herci nedělá nošení kontaktních čoček dobře. Nezbývalo tak nic jiného než trošku poupravit románový děj a najít herečku s modrýma očima. Harryho maminku si tak zahrála Geraldine Sommerville.

Soví pomsta

Zatímco Rupert Grint alias Ron Weasley trpí arachnofobií čili strachem z pavouků, jeho herecký kolega Radcliffe není zase kamarád se sovami. Bál se hlavně jejich ostrých zobáků a drápů. Jednoho opeřence tak prý kvůli tomu skoro zabil. Musel ho uklidnit až přítomný cvičitel ptáků. Sova však již měla naplánovanou pomstu. Jakmile Danielovi znovu usedla na rukáv, vykonala potřebu. A to hovoří opravdu za vše.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Harry Potter, J.K. Rowling

Screenrant.com: Harry Potter

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články