Sacharidy v potravinách: Proč by ve stravě neměly chybět a z čeho je čerpat

Sacharidy v potravinách: Proč by ve stravě neměly chybět a z čeho je čerpat
Zdroj: Pixabay.com

V souvislosti s různými dietami se objevují rady na omezení, nebo téměř až vyřazení sacharidů ze stravy. Ne všechny sacharidy je ale třeba vyřadit. Kde najdeme kvalitní sacharidy?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 01. 2021 09:00

Do běžné stravy je třeba zahrnout i zdravé sacharidy. Je důležité vědět proč a vyznat se v tom, jak je objevit.

Co jsou sacharidy

Sacharidy představují organické sloučeniny ze skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin. Nízkomolekulární sacharidy, typické svou sladkou chutí, se nazývají cukry. Složité sacharidy – polysacharidy – může tělo využívat po delší dobu a mají nízký glykemický index.

Proč konzumovat sacharidy

Sacharidy se z části dají nahradit bílkovinami a tuky (výzkumy ale nejsou dostatečně bohaté), důležitou funkci má ale vláknina. Jako nestravitelný sacharid má nezastupitelnou funkcí. A co mají sacharidy v organismu na starosti?

Jsou zdrojem a krátkodobou zásobou energie, představují stavební materiál a zásobní látky. Jsou také složkami některých složitějších látek. Takzvaně dobré sacharidy, které jsou komplexní a mají zásadní význam pro udržení našeho těla a mozku ve výborném stavu, jsou pro organismus důležité.

Podíl sacharidů ve stravě

Nízkosacharidové stravování jako keto dieta nebo low carb snižují podíl sacharidů na minimum. Obecně se ale doporučuje 58–60% podíl sacharidů ve stravě. Záleží také na tom, jak moc se pohybujete. Pokud podáváte vyšší výkony, potřebujete mít z čeho čerpat energii, budete potřebovat sacharidů více.

Kde najdeme kvalitní sacharidy

Kvalitu sacharidů ukazuje takzvaný glykemický index, který určuje, jak rychle po požití určité potraviny vzroste hladina krevního cukru. Nízký nebo střední glykemický index mají třeba celozrnné potraviny (oves, špalda, pohanka, rýže, těstoviny), patří sem i houby, zelenina (paprika, rajčata a řada dalších druhů), luštěniny, ořechy, mléčné výrobky, většina druhů ovoce (především bobulové, ale i mandarinka, pomelo, olivy).

Monosacharid fruktóza

A tady je potřeba zmínit monosacharid fruktózu, která není pro zdraví dobrá. Její nadměrná konzumace vede k inzulínové rezistenci. Když už ovoce, tak v celé podobě, aby byla obsažena vláknina. Důležité je také vědět, že delší tepelnou úpravou se zvyšuje glykemický index.

Čeho se vzdát? Rafinovaných cukrů a produktů z nich, bílé mouky a výrobků z ní, bílé rýže.

Brambory mohou být pro organismus vhodné, když je připravíte ve slupce, jiné úpravy už mají vysoký glykemický index. Nemusíte se vzdávat müsli, ale vhodně volte jeho obsah. Průmyslově zpracované plné rafinovaného cukru není dobrou volbou. Kvalitní müsli by kromě vloček mělo obsahovat ovoce (třeba i lyofilizované), dále můžete přidat čokoládu, oříšky, semínka.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články