Královská miminka: Poznáte Alžbětu II. nebo prince Charlese na starých fotkách?

Královská miminka: Poznáte Alžbětu II. nebo prince Charlese na starých fotkách?
Zdroj: Wikimedia Commons/Elli Gerra, CC0
Rodinný portrét vévody a vévodkyně z Yorku, respektive krále Jiřího VI. a královny Alžběty, s novorozenou princeznou Alžbětou (později královnou Alžbětou II.).
Fotografie pochází z roku 1926. Křtiny budoucí královny Alžběty II. Na fotografii z 29. května 1926 drží malou Alžbětu na rukou její maminka Vévodkyně z Yorku.Tady už je budoucí Alžběta II. ve věku přibližně jednoho roku.Královna Alžběta II. je dnes nejdéle vládnoucí panovnicí v historii britské monarchie.+ 13 fotek+ 14 fotek

Královna Alžběta II i její děti princ Charles či princezna Anne už mají dávno po sedmdesátce. Známe je jako staré a důstojné představitele britské monarchie. Jak ale vypadali, když byli ještě malá miminka?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 12. 11. 2021 12:00

Alžběta II. letos v dubnu oslavila 95. narozeniny a v únoru to bude rovných 70 let, co poprvé usedla na britský královský trůn. Pořád je vitální, i když už starší dáma. Dnes fotky z doby, kdy jí bylo jenom několik týdnů, působí přímo neuvěřitelně.

Jak rodí královny

Mohlo by se zdát, že když rodí královna, dostane veškerou možnou péči a hlavně klid, aby se mohl na svět dostat zdravý následník trůnu. Jenže dlouhá staletí byl opak pravdou. Když v roce 1688 rodila Marie Beatrice d'Este, manželka anglického krále Jakuba II. Stuarta, nejdřív byly u ní tři ženy - její společnice, porodní asistentka a Mariina stará pečovatelka.

Pak dorazil sám král a Marie se ho zeptala, zda poslal ještě pro někoho. Zavolal jsem všechny," odpověděl Jakub II. A opravdu, během chvilky se do komnaty vtěsnalo až 67 lidí. Šlo o královské lékaře, dvorní dámy a různé poradce. Královna svého manžela požádala, aby jí přikryl tvář, neboť jí nedělala dobře přítomnost tolika mužů.

Alžběta a princ Charles

Trvalo dlouhá staletí, než se tradice "veřejných" porodů změnila. Když v dubnu 1926 přicházela na svět budoucí královna Alžběta II., povolali pouze jednoho svědka. Tehdejšího ministra vnitra Williama ‘Jix’ Joynson-Hickse vytáhli z postele, aby byl přítomen tomu, jak Alžběta přichází na svět císařským řezem.

I tento zvyk byl později zrušen. Když se matkou měla stát sama Alžběta a v prosinci 1948 se narodil Charles, už tam nebyl nikdo mimo lékařů. A vlastně ani otec dítěte. Princ Philip byl prý tak nervózní, že si v době porodu šel zahrát squash. Pak přinesl znavené manželce karafiáty a šampaňské. Není bez zajímavosti, že svou sérii zlomil až u čtvrtého potomka a na narození prince Edwarda se přišel podívat.

Zdroje informací: 

Historyextra.com: A brief history of royal mothers and childbirth

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články