Historické fotky z nevěstince: Tajná sbírka Williama Goldmana zachycuje erotiku konce 19. století

Historické fotky z nevěstince: Tajná sbírka Williama Goldmana zachycuje erotiku konce 19. století
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Znuděná žena nalevo by podle všeho měla být majitelka nevěstince Sallie Shearer.Modelky nebyly jen nahé, ale předváděly i to, co bylo zrovna "in".A zde začíná to, kvůli čemu se stala Goldmanova sbírka tajnou.Nikdy ale nešlo jen o "obyčejnou" erotiku.+ 5 fotek+ 6 fotek

Každý z nás má tajemství. Tajíme nějaký skutek, který zrovna nepatří mezi ty nejlepší, anebo ukrýváme předmět či sbírku, která má pro nás hodnotu, ale přitom nechceme, aby o ní věděl někdo další. A totéž platilo i v případě fotografa Williama Goldmana, který jako jeden z prvních našel odvahu pořídit odvážné snímky z nevěstince.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 10. 2021 13:00

William Goldman byl americký fotograf, jenž se živil tvorbou komerčních snímků a portrétů. Hlásil se ke Svobodným zednářům a byl považován za pilíř místní komunity v Readingu v Pensylvánii. Nikdo tehdy netušil, že ve svém volnu fotí společnice z nevěstince. A co víc, neváhal se zvěčnit ani on sám, a to rovnou v rouše Adamově.

Mimořádně oblíbený džentlmen

V roce 1876 začal Goldman pracovat ve firmě E. E. Hafer. Po patnácti letech se ale rozhodl, že zkusí podnikat na vlastní pěst. A tak si v Readingu otevřel fotografické studio. Během několika let vybudoval prosperující podnik těšící se dobré pověsti. Navíc se stal pokladníkem Statní asociace fotografů.

Lidé jej popisovali jako mimořádně oblíbeného džentlmena, který je členem hned několika místních organizací. Kdyby ale jen věděli, že muž, jenž se živí focením úctyhodných občanů, má tak trochu neobvyklou zálibu pojící se s nevěstincem Sallie Shearer, který byl od jeho studia vzdálen jen deset minut chůze...

Tajná sbírka plná pikantérií

Reading se na konci devatenáctého století začal poměrně rychle rozvíjet i díky příchodu železnice. Ve městě se objevovali dělníci, kteří si mohli dámskou společnost objednat v putykách. Pak tady ale byli také zámožní obchodníci, pro něž byly připraveny nevěstince na úrovni. Navštěvovali je i muži zákona. Jeden policista popsal zařízení madam Shearer jako nádherně zařízený podnik s nejjemnějšími sametovými koberci a luxusními pokoji. Není divu, že profesionálnímu fotografovi padl nevěstinec do oka.

Goldmanovu tajnou sbírku fotek našel pouhou náhodou kurátor Achenbachovy nadace pro grafiku Robert Flynn Johnson v roce 2010. Na snímky narazil ve skladu obchodu prodejce s pohlednicemi. Datum pořízení odhadl díky fotografii, na které jedna žena čte noviny z roku 1892. Po výzkumu v Readingu a konzultacích s kolegy rovněž dokázal odhalit autora této sbírky. Kromě aktů jsou na fotkách zachycené ženy věnující se každodenním činnostem a muži v akčních a sportovních pózách, kteří zřejmě patřili mezi klienty nevěstince. Na jejich tvářích lze poznat, že jsou zcela uvolnění. Goldmanovi museli naprosto důvěřovat.

Ze skladu do galerií

Za Goldmanova života by nebylo něco takového možné, avšak v roce 2018 se jeho dílo objevilo v galerii Ricco/Maresca v New Yorku a následně byly fotografie vystaveny v San Franciscu. Vyšla také kniha o jeho životě a sbírce s textem Roberta Johnsona a předmluvou známé burleskní tanečnice a modelky Dity Von Teese a genderové historičky Ruth Rosen. O esej zabývající se dobovými kostýmy se zase postarala odbornice na módu Dennita Sewell.

Po téměř 130 letech se tak ze sbírky lechtivých fotografií pořízených pro vlastní potěšení stal nejen záznam jisté doby, místa uvolněných mravů a lidí, kteří jej navštěvovali, ale také úspěšné umělecké dílo.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: William Goldman

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články