Nejděsivější fotografie historie: Duchové mezi námi a tajemný ostrov strašidelných panenek

Nejděsivější fotografie historie: Duchové mezi námi a tajemný ostrov strašidelných panenek
Zdroj: Wikimedia Commons/William Hope, Public domain
V Anglii měli vskutku zvláštní zálibu. Rádi se fotili s mrtvými. Prý na památku...William Hope se proslavil údajnými fotkami duchů zemřelých osob.Velmi brzy se stal slavným. Spousta rodin se chtěla skrze něj (působil i jako médium) znovu setkat se svými milovanými.Třeba jako Gibsonovi se svým synem.+ 28 fotek+ 29 fotek

Z historie se můžeme poučit, ale také pořádně vyděsit. Díky fotografiím bylo totiž možné zaznamenat i události, které by jinak zůstaly veřejnosti skryty. Pojďme si udělat výlet napříč staletími a podívejme se na nejděsivější snímky, které kdy byly vytvořeny.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 09. 2021 14:00

Věděli jste, že se v roce 1920 mělo fotografovi Williamovi Hopeovi podařit zachytit ducha? Jeho snímek se stal jakýmsi předvojem spiritistických fotografií. A slyšeli jste o mexickém ostrově panenek? Mají uctívat přízrak dívky, která se tam utopila.

Živí mrtví a nukleární figuríny

Ve viktoriánské Anglii byly posmrtné fotografie zcela běžnou záležitostí. Nebožtíci v nich byli naaranžování jako živí lidé. Pozůstalým tak díky tomu zůstala věčná památka. Fotily se děti, dospělí i významní kulturní a političtí činitelé. Tato praktika se stala velmi oblíbenou, neboť stála mnohem méně než klasický obraz.

To v Americe zase holdovali figurínám. Ty měly za úkol posloužit ve výzkumu atomových bomb, konkrétně, jak by se s jejich účinky vypořádala infrastruktura. Jak by dopadly domy? A co lidé? Měli by se šanci někde schovat a přežít? A právě pro zodpovězení těchto otázek vzniklo takzvané Město zkázy. Při pohledu na fotografie z něj se člověk neubrání husí kůži.

Duchové, mumie a děsivé panenky

Zkrátka nepřijdou ani milovníci tajemna. Kdo má rád cestování, může se vypravit do portugalské Capely dos Ossos. Je tam snad více kostí než v naší kutnohorské kostnici. Pokud máte raději mumie, vydejte se do jendoho muzea v Mexiku. A když už tam budete, nezapomeňte na zlověstný ostrov panenek. Vstávají z něho vlasy hrůzou.

Nesmíme také zapomenout na průkopníka duchařských snímků Williama Hopea. Své klienty dokázal vyfotit se zesnulým rodičem, partnerem i dítětem. Působil totiž také jako médium a byl členem spiritistického spolku s názvem Crewe Circle.

Zdroje informací:

Insider.com: 12 of the creepiest photos we've ever seen that are bound to give you nightmares

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články