Svět se proměnil v říši mrtvých a ohně: Cutomu Jamaguči přežil atomové výbuchy v Hirošimě i Nagasaki

Svět se proměnil v říši mrtvých a ohně: Cutomu Jamaguči přežil atomové výbuchy v Hirošimě i Nagasaki
Zdroj: Profimedia.cz/Wikimedia Commons/Hiromichi Matsuda, Public domain/koláž Lifee
V Hirošimě zůstalo po výbuchu atomové bomby stát jen několik budov. Osudným se městu i jeho obyvatelům stal 6. srpen 1945. Hirošima se během okamžiku proměnila z velkoměsta plného lidí a života v říši mrtvých.Přeživší jaderného útoku na Nagasaki se snaží dostat do bezpečí. Kolik z nich ještě podlehlo nemoci z ozáření? Takovýto pohled se Jamagučimu naskytl hned dvakrát a v obou případech přežil... I když se následně potýkal s nemocí z ozáření, po výbuších žil ještě dlouhých pětašedesát let. Většina lidí takové štěstí rozhodně neměla.+ 2 fotky+ 3 fotky

Jaderná válka je šílenost, před kterou se musí mít svět na pozoru. V Japonsku bohužel přesně vědí, co výbuch atomové bomby umí způsobit. Cutomu Jamaguči se neuvěřitelnou shodou náhod octl hned u obou explozí – v Hirošimě i Nagasaki. A díky neskutečné dávce štěstí je i přežil...

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 17. 03. 2021 11:00

Cutomu Jamaguči se narodil 16. března 1916 a v době druhé světové války žil v Nagasaki. Pracovní povinnosti ho ale 6. srpna 1945 zavedly do Hirošimy, v den strašlivého výbuchu atomové bomby. Když se jakž takž postavil na nohy, 9. srpna šel do práce v Nagasaki...

Jako ve filmu

Nevěděl jsem, co se stalo,“ řekl později v rozhovoru pro The Times. Záhy po výbuchu jej tlaková vlna zvedla do vzduchu a shodila zpátky na zem. Na chvíli ztratil vědomí. „Když jsem otevřel oči, všechno bylo temné a nic jsem neviděl. Bylo to jako začátek filmu v kině. Prázdné rámečky blikají na plátně bez jakéhokoli zvuku,“ popsal Jamaguči svoje první pocity po šíleném zážitku.

Přežít Hirošimu

Všude kolem Jamagučiho dopadal popel. S velkým štěstím přežil, i když s vážnými zraněními. Měl protržené ušní bubínky, po delší dobu nic neviděl a utrpěl vážné popáleniny. Ale byl schopný se po chvíli sám dostat do krytu, kde spolu s dalšími svými kolegy přečkal do druhého dne.

Svět mrtvých

Ráno 7. srpna se vydal domů – jak předpokládal – do bezpečí. Už jen cesta na hirošimské nádraží, které jako zázrakem fungovalo, vypadala jako z hororového filmu. Nic, co znal, už neplatilo. Všude ležela mrtvá těla, dohořívaly požáry, mosty neexistovaly. Přesto se musel dostat na druhý břeh. Nezbývalo tedy nic jiného než přeplavat. Podařilo se a Jamaguči se vydal na cestu domů. Domů do Nagasaki...

Domů – do bezpečí?

Jenže Nagasaki se stalo terčem bombardování tři dny po Hirošimě. A tak se právě v okamžiku, kdy Cutomu Jamaguči vyprávěl svému šéfovi o hrůze, kterou prožil na služební cestě, stalo to samé znovu. Výbuch, prudké světlo, tlaková vlna… Jamaguči, stále ještě s nedoléčenými popáleninami, se stal svědkem dalšího výbuchu atomové bomby. A znovu přežil. Dokonce tentokrát ani nebyl zraněn, a to i přesto, že šlo o výbuch silnější než v Hirošimě. Ochránila ho ale budova vedení společnosti Mitsubishi, pro kterou pracoval. Jakmile to šlo, rozběhl se domů za manželkou a synem kteří to jaké zázrakem přežili také.

Nemoc z ozáření

Další dny ale byly pro Jamagučiho neobyčejně trýznivé. Ozáření začalo působit a on nemohl jíst, neustále zvracel, rány se nehojily a vypadaly mu všechny vlasy. V okamžiku, kdy císař Hirohito oznamoval kapitulaci Japonska, domníval se Jamaguči, že přišel jeho poslední okamžik. Přesto se, na rozdíl od většiny ostatních postižených lidí, ze svých zranění zotavil a dál vedl s manželkou vcelku běžný život. Dokonce se jim narodily ještě dvě dcery.

Nebyl sám, přesto jediný

Podobných příběhů se odehrálo několik, podle odhadů se s podobným osudem potkalo více než 160 lidí. Cutomu Jamaguči byl japonskou vládou oficiálně uznán jako člověk, který skutečně přežil obě bombardování. Získal takzvaný status hibakuša, což je člověk, který prožil výbuchy atomových bomb a má nárok na státní odporu.

Své zážitky si ale dlouho nechával spíše pro sebe. Mluvit začal až v roce 2000, kdy se stal členem hnutí bojujícího proti jaderným zbraním. O šest let později promluvil o svých dávných zážitcích na půdě OSN. „Jelikož jsem dvakrát zažil atomové bombardování a přežil, je mým osudem o tom mluvit,“ řekl v působivém projevu. Přestože se octl v epicentru nejhorších katastrof 20. století, dožil se 93 let. Čtvrtého ledna 2010 podlehl rakovině žaludku.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Tsutomu Yamaguchi

History.com: The Man Who Survived Two Atomic Bombs

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články