Zmar a zkáza na vzácných snímcích: Stačilo pár minut a San Francisco se ocitlo v troskách

Zmar a zkáza na vzácných snímcích: Stačilo pár minut a San Francisco se ocitlo v troskách
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
18. dubna 1906 zasáhlo San Francisco jedno z nejničivějších zemětřesení dvacátého století.
Pod metropolí se totiž nachází časovaná bomba - zlom San Andreas.
Stačily pouhé tři minuty otřesů a město se proměnilo v prach a suť.
Bortilo se elektrické vedení a unikal plyn z potrubí.
+ 3 fotky+ 4 fotky

Někdy stačí doslova jen pár minut a vše, co jste doposud považovali za svůj domov, se náhle změní v hromadu prachu a suti. V roce 1906 postihlo San Francisco zemětřesení, které jeho tvář změnilo k nepoznání. Co se stalo?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 11. 2020 13:00

Osmnáctého dubna 1906 postihlo San Francisco devastující zemětřesení o síle 8,3 stupňů. Zapsalo se tak na seznam těch nejhorších katastrof. Počet obětí se vyšplhal až na tři tisíce. Škody na majetku dosahovaly závratných výšin. Kdo by si tehdy pomyslel, že do třech dnů se z tohoto města stane postapokalyptický obraz zkázy a zmaru.

6,5 metru

Přesně do takové výšky nadskakovala země během jednoho z nejděsivějších zemětřesení dvacátého století. Během chvilky začalo padat elektrické vedení a unikat plyn z prasklého potrubí. V dřevěných domech se rozpadly krby a kamna, ze kterých vypadlo rozžhavené uhlí. Vznikl tak nespočet požárů, které během několika dní strávily tisíce hektarů půdy.

Následky přírodní katastrofy byly děsivé. Tři tisíce mrtvých, další stovky zraněných. Za oběť požárům a kontrolovaným explozím padlo skoro třicet tisíc domů. Kdybychom sečetli všechny škody a převedli je na koruny, dostali bychom se k číslu, ze kterého se protáčejí panenky – 210 miliard. Více než polovina obyvatel zůstala bez střechy nad hlavou.

Časovaná bomba

Ačkoli bylo San Francisco vždy symbolem svobody, bylo celou dobu v zajetí zlomu zvaného San Andreas. Stačilo jen, aby se v této tektonické trhlině posunuly zemské desky jen o pouhých pár centimetrů a nastal doslova soudný den. Největší otřesy trvaly pouhé tři minuty a dokázaly napáchat škody jako po bombardování.

Nejhorší byl následný požár

Daleko horší, než samotné zemětřesení, byl následný požár. Během několika hodin se vymkl jakékoli kontrole. Nebylo totiž možné dostat se k vodě. K zastavení ohně se odpalovaly celé domy, a to i s jejich nebohými obyvateli, které nebylo možné ze sutin vysvobodit. Oheň stravoval metropoli dlouhé čtyři dny.

Velké budovy se rozpadaly jako křehké sušenky. Lidem, kterým nebylo pomoci, byla alespoň prokázaná milost zastřelením. Jeden očitý svědek vypověděl, že když začal muže, jenž byl uvězněný pod troskami, stravovat oheň, sám policisty žádal, aby ukončili jeho život. A to vše se dělo před zraky přeživších, kteří se museli co nejrychleji přesunout za město, kde na ně čekalo provizorně zřízené stanové městečko.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: San Francisco earthquake 1906

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články