Fukušima aneb Černobyl v Japonsku: Výbuch reaktorů způsobila vlna tsunami, ale i nekompetentní personál

Fukušima aneb Černobyl v Japonsku: Výbuch reaktorů způsobila vlna tsunami, ale i nekompetentní personál
Zdroj: Showpix.cz
Pohled na jadernou elektrárnu ve Fukušimě po vlně tsunami.
Ilustrace stavu reaktorů 1–4 po havárii. 
Evakuační zóny se postupně rozšiřovaly o desítky kilometrů.
Radiační dávka byla v okolí elektrárny neskutečně vysoká.+ 4 fotky+ 5 fotek

Havárie jaderné elektrárny ve Fukušimě byla nejhorší katastrofou od výbuchu v Černobylu v roce 1986. Vše zapříčinila ničivá vlna tsunami, kterou vyvolalo mimořádně silné zemětřesení v regionu Tohóku, jež dosáhlo síly 8,9 stupně Richterovy škály. Tragédii i silný příběh statečných záchranářů přináší japonské drama Fukušima, které dnes ve 20:00 uvede Prima Max.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 01. 2021 16:00

Jedenáctého března 2011 udeří na japonské pobřeží obrovské zemětřesení. Otřesy obsluha jaderné elektrárny ještě zvládne. Pak ale přijde zpráva o monstrózní vlně tsunami, která objekt zaplaví desetimetrovou masou vody. Na takové množství není elektrárna konstruována. Dojde ke zkratu generátorů, jež pohánějí chladící systémy, a to znamená jediné...

Masová evakuace

Příčiny havárie je potřeba hledat ještě v době před zemětřesením. Dalo by se říci, že se opakovala historie. Stejně jako v Černobylu i zde byl špatně proškolený personál. Koktejl výbušné směsi, který připravil o život minimálně tisíc lidí, se skládal ze tří přísad: absolutní nepřipravenost zaměstnanců na takovýto druh katastrofy, ignorování výtek regulačního úřadu a chyby v japonské legislativě.

Sílu ničivého zemětřesení, které trvalo dvě minuty a třicet sekund, lze přirovnat ke dvěma atomovým bombám. Elektrárna je sice vybavena zařízením, které ji v případě otřesů vypne, nikdo však není připravený na možnost, že může přijít i vlna tsunami. Ve tři hodiny odpoledne, dvanáct minut po posledním záchvěvu, přichází zkáza apokalyptických rozměrů.

Čtyřpatrová katastrofa

Vlna tsunami je vysoká přes deset metrů, což odpovídá výšce čtyřpatrové budovy. K břehům Japonska se řítí rychlostí 200 km/h. Elektrárna nemá proti tak velkému náporu sebemenší šanci. Voda ničí chladicí systém i generátory. Dochází k okamžitému výpadku proudu, nelze tak řídit ani ochlazovat reaktory. Po dvou hodinách je vyhlášen, úplně poprvé, výjimečný stav. Japonská vláda se k tomuto kroku nikdy předtím neodhodlala. Lidé začínají panikařit a šeptají si o tom, že vybouchly všechny elektrárny na pobřeží.

Začíná okamžitá evakuace obyvatel, Fukušima je navíc jen necelých tři sta kilometrů od Tokia. Zaměstnanci elektrárny se snaží reaktory ochlazovat vším možným. Záložní generátory však selhávají, kamiony s mobilní elektrickou stanicí nejsou zase dostatečně technicky vybaveny. Ani hasiči toho moc nezmohou. Tlak v reaktoru 1 neustále stoupá.

Radioaktivní láva

Následující den čeká personál elektrárny velmi nebezpečný úkol. Musí ručně otevřít výpusť reaktoru. K misi se nikdo nehlásí, může to být totiž jen jednosměrná jízdenka. Po delší době se odhodlají k účasti dva nejstarší zaměstnanci, což dodá odvahu i těm služebně mladším. Mají na to 17 minut, protože delší doba by v ozářeném prostředí byla jistým rozsudkem smrti. Tým se pohybuje v úplné tmě a mezi troskami. Nakonec slaví úspěch, výpusť je otevřena, teplota klesá. Radují se a poplácávají se po zádech.

Po snížení tlaku ovšem unikla radioaktivní pára, navíc se stále zvyšuje teplota paliva. V reaktoru se začíná vše tavit a vzniká korium – vysoce radioaktivní lávovitá substance štěpeného materiálu, přesahující teplotu dvou tisíc stupňů. Třicet šest minut po patnácté hodině dochází k explozi reaktoru 1. O dva dny později vybuchuje i reaktor 3. Přes veškerou snahu a nasazení všech zaměstnanců exploduje o den později i reaktor 2. Zbývá reaktor 4, kde je umístěna nádrž na vyhořelé palivo. Tento výbuch by mohl ohrozit celý svět, ale nakonec se požár podaří uhasit.

Dnes je Fukušima městem duchů, v němž radioaktivní odpad zůstane navždy. Radioaktivní vodu zatím nelze zcela dekontaminovat, protože navíc stále slouží k ochlazování reaktorů. Záření mělo zasáhnout až 32 milionů Japonců, proto se v zemi očekává prudký nárůst případů rakoviny. Radioaktivní látky se z půdy budou uvolňovat dlouhé stovky let.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Fukušima

Prima Zoom: Fukušima

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články