Jiří Plachý, Kelley z Císařova pekaře: Jeho smrt je dodnes záhadou

Jiří Plachý, Kelley z Císařova pekaře: Jeho smrt je dodnes záhadou
Zdroj: TV Nova

Jiří Plachý byl dalším hercem z řady těch, kteří zemřeli podobně jako postava, kterou hráli. Edward Kelley sice neskočil z okna, avšak i jeho sebevraždu zastírá oblak pochybností. U Plachého se tradovalo, že za vším mohla stát tehdejší StB.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2020 13:00

Jiří Plachý starší se narodil 29. července 1899 v Železném Brodu. Byl to herec, režisér a divadelní pedagog. Objevil se ve více než čtyřiceti divadelních představeních. Stejný počet čítá i jeho filmografie. Za jeho nejlepší počin je považován poslední snímek s názvem Měsíc nad řekou. Diváci ho ale dobře znají také jako Kelleyho z komedie Císařův pekař, kterou dnes ve 14.25 vysílá TV Nova.

Z konstruktéra hercem

Jiří Plachý se narodil do úřednické rodiny. Nic tak zpočátku nenasvědčovalo tomu, že by se z něj mohl stát jeden z nejuznávanějších českých herců. Vystudoval strojní průmyslovou školu, poté nastoupil do továrny na mlýnské stroje, kde pracoval na pozici konstruktéra. O něco později se přihlásil na vysokou školu.

Kromě techniky se však začal už na střední škole také zajímat o ochotnické divadlo. Nejenže hrál, ale i režíroval. To ho přivedlo až do Národního divadla, kde se stal elévem. Jeho devízami byla skvělá mimika, výborný hlasový projev a vzhled intelektuála, který mu přinesl veskrze charakterní role. Angažoval se také v dabingu a rozhlase.

Přišel o obě nohy

Poté, co je Edward Kelley za své nekalé činy a vraždu odsouzen k vězení v křivoklátské věži, začne držet hladovku. Ta mu ale svobodu nezajistí. Pokusí se tak o útěk. Po třech letech se chce spustit po laně dolů, jenže to se roztrhne. Po dopadu na zem si rozdrtí nohu, která mu je následně amputována. Císař mu nakonec udělí milost, ale za útěk z Prahy je alchymista znovu zbaven svobody.

Tentokrát je zavřený ve věži mosteckého zámku. I zde se pokusí o útěk, ale při dopadu na skálu přichází i o druhou nohu. To už psychicky nezvládne a ve věku 42 let spáchá sebevraždu vypitím jedovaté tinktury. Bylo tomu ale skutečně tak, nebo mu někdo pomohl stejně jako v případě Jiřího Plachého?

Chtěli mu vzít syna

Vše začalo v roce 1952, kdy začala herce vyslýchat StB. Vadilo jim, že se za války přimluvil u gestapa za svého vězněného bratra. Vyhrožovali mu dokonce tím, že mu vezmou malého syna. V prosinci téhož roku našli Plachého mrtvého pod okny jeho pražského bytu. Prý měl mít dluhy. Bylo tomu ale skutečně tak? Neměl v tom prsty samotný režim?

Plachý měl totiž něco vědět na vysoce postavené papaláše. Jeho soused navíc později vypověděl, že herec nebyl ten den doma sám. Jeho kolegové z divadla si zase měli všimnout, že od jeho domu zrovna odjížděl tatraplán, ve kterém tehdy jezdili pouze potentáti a estébáci. Jak to tedy doopravdy bylo?

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Jiří Plachý

Česká televize: Jiří Plachý

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články