Láska až za hrob: Král Petr I. vládl dva roky s tlející mrtvolou své milenky Inés de Castro

Láska až za hrob: Král Petr I. vládl dva roky s tlející mrtvolou své milenky Inés de Castro
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Král Petr I. měl oči jen pro svou milenku Inés de Castro.S jejich vztahem ale nesouhlasil Petrův otec Alfons IV. Považoval jej za nebezpečný pro zemi.Alfons IV. proto nařídil Inés zavraždit. Tím ale vyvolal občanskou válku, v jejímž čele stál truchlící Petr.Král Petr I. se ale se svou láskou Inés nehodlal rozloučit. S její mrtvolou po svém boku vládl dva roky.+ 2 fotky+ 3 fotky

Lásku někdy dělí od šílenství velmi tenká hranice. A to platí i v případě krále Petra I. Portugalského, který se nedokázal rozloučit se svou milenkou Inés de Castro. Když se stala obětí vraždy, neváhal ji prohlásit za královnu a posadit vedle sebe na trůn.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 10. 11. 2021 14:00

Inés de Castro měla patřit mezi nejkrásnější galicijské šlechtičny. Není divu, že si s ní budoucí král Petr začal velmi rychle románek. Jenomže ne každý tento svazek schvaloval. Zanedlouho kvůli tomu došlo k tragédii...

Zakázaná láska Petra a Inés

Král Petr I., který vládl Portugalsku v letech 1357 až 1367, měl se svou druhou manželkou Konstancií tři potomky. Nenarodili se však z lásky, nýbrž z pouhé povinnosti dostát vladařským a manželským povinnostem. Muka z nešťastného soužití ale monarchu dlouho netrápila. Konstancie Kastilská totiž zemřela během porodu v roce 1345. Petr rozhodně netruchlil a nově získanou svobodu využil k tomu, aby se ještě více sblížil se svou milenkou Inés de Castro. 

Další nabídky k sňatku tvrdošíjně odmítal. Měl oči jen pro svou vyvolenou, jenž mu během jejich tajného vztahu dala rovnou čtyři děti. To se ale nelíbilo ostatním šlechticům, a hlavně jeho otci Alfonsovi IV. Inés pocházela z mocného rodu a měl strach, že bude Petrovi zasahovat do oficiální politiky země. Bylo potřeba podniknout nezbytné kroky. A to co nejrychleji.

Tragická smrt Inés de Castro

Petr si byl dobře vědom toho, jaké nálady panují u dvora a že pravděpodobně nikdy nedostane oficiální povolení ke svatbě s Inés. V roce 1354 proto svou lásku zpečetili tajně. To Alfonse IV. rozzuřilo doběla. Za to, že ho vlastní syn odmítl poslechnout, nařídil Inés zavraždit. O její smrti dodnes kolují různé fámy, pravda je ale taková, že skonala v klášteře Santa Clara ve městě Coimbra. Když se její milý o všem dozvěděl, vytáhl proti svému otci. Občanská válka trvala sedm měsíců a uvrhla Portugalsko do zkázy a chaosu.

Po Alfonsově odchodu přišli na řadu vrahové Inés. Král Petr I. je hledal celé dva roky. Kvůli tomu si, mimo jiné, vysloužil přízvisko Krutý. Nejprve je nechal zbičovat, poté dlouhé hodiny krutě mučit, a nakonec jim byla vytržena srdce. Sám Petr I. měl vše údajně sledovat, a ještě u toho hodovat.

Ani smrt nás nerozdělí

Aby Petr I. uctil památku své lásky, jmenoval ji posmrtně svou manželkou a královnou Portugalska. Nařídil exhumaci, nechal Inés obléci do korunovačního roucha a posadit na trůn. Všichni dvořané se pak měli před tlející mrtvolou poklonit a políbit prsten na její ruce. Po dvou letech byla uložena do hrobky v cisterciáckém klášteře. Naproti ní pak spočinul i samotný Petr I. Prý proto, aby až v soudný den ožijí, uviděli jako první jeden druhého.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Petr. I. Portugalský, Alfons IV. Inés de Castro 

Ciekawostkihistoryczne.pl: Inês de Castro – legendarna Trupia Królowa Portugalii 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články