Jed na Silvestra! Císaře Commoda chtěla otrávit milenka, nakonec ho raději uškrtil atlet

Jed na Silvestra! Císaře Commoda chtěla otrávit milenka, nakonec ho raději uškrtil atlet
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Císař Commodus je po všech stránkách krutý. Buď se baví zabíjením zvířat v aréně, nebo mučí ty, kteří se mu něčím znelíbí. Většinou jde o nedostatečný projev úcty. Je tak logické, že se proti němu začne rýsovat spiknutí, které má jen jediný úkol – otrávit jej a zbavit se ho jednou provždy.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 31. 12. 2020 08:00

Lucius Aurelius Commodus byl římský císař vládnoucí mezi roky 177–192. Poslední roky jeho vlády byly ve znamení úpadku. Dostihla ho rozhazovačná politika a vážné finanční potíže. Bylo tak jen otázkou času, kdy se proti němu postaví jeho nejbližší.

Opojení mocí

Císař Commodus miluje zabíjení zvířat v aréně. A ještě více miluje slávu a pochlebování od svých senátorů. Když mu provolávají slávu, je na vrcholu blaha. To mu ale časem zatemní mozek. Řím se pro něj stane jakousi jeho osobní kolonií.

Vzniká tak Commodian, jenž má k dispozici stejně pojmenované legie a loďstvo, které dopravuje obilí. Přejmenování se nevyhne ani legendární Kartágo a senát, kde si proti egoistickému panovníkovi nedovolí nikdo povstat. To ale netrvá dlouho.

Zvrácená zábava

Olej do ohně přilévá císař i svou zálibou v mučení. Nikdo nemůže říct, že se jej to netýká. Commodovi vadí i ty nejzanedbatelnější prohřešky, které trestá těmi nejhoršími metodami. Na smrt pošle klidně i člověka, který se, v jeho očích, špatně obléká.

Rád také přihlíží tortuře vězňů, mezi kterými je spousta lidí, kteří mu prý neprojevili dostatečnou úctu. Někdy se týrání účastní i osobně. Libuje si v lámání nohou a rukou či ve vypichování očí. Mezi Římany to však vyvolá vlnu nevole a oprávněné obavy z toho, že se císař už nadobro zbláznil.

Přípravy na odstranění císaře

Před koncem roku 192 je konečně vše připravené. Císaře chce sprovodit ze světa jeho milenka i dvorský správce. Nejprve je Commodiovi podán otrávený pokrm. Ten však o pár minut později vyzvrací. Nakonec je tak přivolán atlet Narcissus, který vladaře uškrtí ve vaně. Všichni si mohou oddychnout. Tyran je mrtev.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Commodus

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články