7 podivných stravovacích návyků královny Alžběty II., o kterých jste nejspíš neměli tušení

7 podivných stravovacích návyků královny Alžběty II., o kterých jste nejspíš neměli tušení
Zdroj: Showpix
I když se britská královna stravuje zdravě, nepohrdne sladkostmi. Takovýmto dortem byste ji sice nenadchly, ale svůj ověřený sušenkový si dává každý den ke svačině.
Britská královna se jinak stravuje během oficiálních akcí (na snímku s papežem Františkem) a jinak v soukromí. Do toho si prý absolutně nepouští škroby a dává přednost zdravé ověřené kuchyni. To její zesnulý choť, princ Philip (vlevo), byl jiný gurmán!
Stolování s panovnicí je svázáno přísným protokolem. V momentě, kdy královna odloží příbor, musejí tak učinit i ostatní strávníci u stolu. Bez ohledu na to, zda jsou syti, či nikoli.
Šéfkuchař Darren McGrady dodnes vzpomíná, jak doprovázel královnu na hrad Windsor (na snímku) a na klíně třímal krabici se sušenkovým dortem, bez kterého se Alžběta na cestách zkrátka neobejde.+ 2 fotky+ 3 fotky

Britská královna Alžběta II. je známá svou láskou ke klasické anglické kuchyni i tím, že si rozhodně nepotrpí na žádné gastronomické experimenty. Přesto existuje pár věcí, které by vás na jejím stravování přinejmenším zarazily. Sedm těch nejzajímavějších publikoval britský magazín Hello!

Tereza Švandová
Tereza Švandová 17. 03. 2022 10:30

Bývalí šéfkuchaři z Buckinghamského paláce na panovnici prozradili ledasco. Třeba to, že ráda jí každý den ve stejný čas. To ale není všechno, na co si Její výsost potrpí.

Zapovězený česnek

Dobře známým faktem je, že členové britské královská rodiny nikdy nejedí česnek. Krom toho, že královna nesnáší jeho chuť, je pro ni jeho odér společensky nepřijatelný. To ostatně potvrdila Alžbětina snacha Camilla při natáčení australské verze kuchařské show MasterChef . "Od česneku se musíme držet dál," smála se manželka prince Charlese na dotazy novinářů.

Vyhýbá se škrobu

Tajemstvím Alžbětiny dlouhověkosti může být i fakt, že se velmi zdravě stravuje. Přednost dává nízkosacharidovým jídlům a pokud obědvá nebo večeří sama, striktně se vyhýbá potravinám obsahujícím škroby. Při konzumaci těstovin, brambor či rýže ji tak v soukromí nenačapáte.

Ovoce z plastových krabiček

Královna miluje čerstvé ovoce. Na co si ale nepotrpí, je kultura jeho podávání. Nejraději ho podle svědků konzumuje z obyčejné plastové krabičky na jídlo. "Lidé si často myslí, že královna jí ze zlatých talířů zlatou vidličkou a zlatým nožem. Někdy ano... Na hradě Balmoralu ale klidně pořádá ovoce z obyčejné plastové krabičky," prozradil magazínu Marie Claire bývalý královský šéfkuchař Darren McGrady.

Sendvič bez kůrky

Alžběta II. má stejně jako většina z nás slabost pro sendviče. Její nejoblíbenější je prý tuňákový s majonézou a okurkou. Podle bývalého královského šéfkuchaře Owena Hodgsona ale nemá panovnice ráda kůrky. "Bylo mi řečeno, že mám královně servírovat sendviče bez nich," prozradil listu The Telegraph.

Na banány s nožem a vidličkou

Jedním z nejzvláštnějších Alžbětiných počinů, co se týče stolování, je konzumace banánů vidličkou a nožem. Činí tak proto, aby při slavnostních banketech nevypadala "jako opice". Oba konce banánu proto odřízne nožem a následně ovoce krájí na plátky, které napichuje na vidličku.

Sušenkový dort na cestách

Ani Alžběta II. si ale občas nedokáže odepřít nějaké to mlsání. Vedle levných anglickým sušenek miluje sušenkový dort, který si s chutí dává každý den k svačině. Proto ho vozí všude s sebou. "Jezdíval jsem vlakem z Londýna do Windsoru a na kolenou třímal plechovku s napůl snědeným dortem," vylíčil Darren pro Huffington Post.

Přísná pravidla stolování

Večeře s britskou královnou bývají závodem o čas. Jedno z přísných pravidel Buckinghamského paláce totiž zní, že jakmile dojí Alžběta II., i ostatní musejí odložit příbor. Člověk se tak v jídle opravdu nenimrá...

Zdroj informací:

Hellomagazine.com

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články