Štědrý den britské královské rodiny: První Vánoce bez prince Philipa a vážení hostů po večeři

Štědrý den britské královské rodiny: První Vánoce bez prince Philipa a vážení hostů po večeři
Zdroj: Showpix

Královna Alžběta II. právě prožívá své první Vánoce bez prince Philipa, se kterým strávila dlouhých 73 let. Britská monarchie, částečně i kvůli pandemii covidu-19, letos některé klasické vánoční tradice oželí. Pojďme se podívat na nejzajímavější věci, které královská rodina zvykne dělat na Štědrý den.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 12. 2021 15:00

Podle britského deníku Express má královna jednu neobvyklou štědrodenní zálibu. Mlsá sušenky Tom Smith, respektive jejich speciální edici, kterou výrobce zasílá britským panovníkům již přes 100 let. Tyto sušenky jsou pověstné tím, že obsahují vtipy nebo hádanky. Jde o hodně populární britskou vánoční tradici. A součástí balení je i papírová koruna, kterou si prý Alžběta II. někdy v dobrém rozmaru nasadí také...

Královské vánoce bez prince Philipa

Britská královská rodina obvykle trávila vánoční svátky na panství Sandringham a k jedné z tradic patřilo i to, že na Štědrý den jdou ráno pěšky na bohoslužbu do kostela svaté Máří Magdalény. Ulice Norfolku byly lemovány zvědavci, kteří chtěli zahlédnout své oblíbené monarchy. S výjimkou Alžběty II., kterou odveze auto až ke dveřím kostela.

Ve Velké Británii tato tradice obzvlášť rezonovala v roce 2017, kdy se tehdy ještě budoucí vévodkyně Meghan poprvé na veřejnosti uklonila královně. Podle znalců to zvládla na jedničku a dodržela předepsaný postup - dát jednu nohu za druhou, mírně je pokrčit v kolenou a lehce se uklonit.

Procházka do kostela svaté Máří Magdalény ovšem letos nebude. Tak jako královna zrušila tradiční předvánoční oběd pro širší rodinu (asi 50 lidí), nekoná se ani sešlost na Sandrighamu. Důvodem je, stejně jako loni, epidemie covid-19. Alžběta II. zůstává už druhý rok po sobě ve Windsoru. S tím rozdílem, že toto budou po opravdu dlouhé době její první Vánoce bez prince Philipa, který strávil po jejím boku 73 let.

Štědrovečerní večeře britské královské rodiny

Podle Ingrid Stewart, expertky na britskou královskou rodinu, se ke štědrovečerní večeři váže neobvyklá tradice. Sahá zřejmě až do počátku 19. století, do doby vlády krále Edwarda VII., který chtěl mít jistotu, že se jeho hosté najedli dosyta. Proto je zvykl žádat, aby se postavili na váhu. A toto se prý traduje dodnes, každý člen královské rodiny je vážen před a po večeři, kterou tvoří tři velké chody.

Mimochodem, štědrovečerní menu je napsáno ve francouzštině. Ale to je vlastně už taková celoroční tradice monarchie. Není jasné, jak si v průběhu svých prvních královských vánoc poradily Kate Middleton nebo Meghan Markle, ale královna Alžběta II. mluví velmi plynně francouzsky a dává přednost tomu, aby se tato řeč používala při všech formálních večeřích.

Zdroje informací:

Brides.com: 11 Holiday Traditions the Royal Family Follows Every Year

Slice.ca: 15 Bizarre Royal Family Holiday Rules They’re Not Allowed to Break

Express.co.uk: What a Christmas cracker! The Queen’s choice for Sandringham table piece revealed

People.com: Queen Elizabeth Makes a Decision on Royal Family Christmas Plans amid COVID Surge

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články