10 nejpodivnějších vánočních zvyků: V Katalánsku stahují figurkám v Betlémech kalhoty

10 nejpodivnějších vánočních zvyků: V Katalánsku stahují figurkám v Betlémech kalhoty
Zdroj: Wikimedia Commons/Pietro Zuco, CC BY-SA 2.0
V Grónsku si o Vánocích dopřávají takzvaný maktak. Je to kůže kytovce s vrstvou podkožního tuku. V Guatemale věří, že ve špinavých koutech domu sídlí démoni. Týden před Štědrým dnem se tak koná velký úklid a všechny odpadky jsou naházeny na jednu hromadu. Nakonec se navrch položí hlava ďábla a vše se zapálí. Na Ukrajině bychom našli na stromečku umělého pavouka a síť. Lidé si tím připomínají příběh o chudé ženě, které pavouk zahalil stromeček do jiskřivé sítě. V Itálii roznáší dětem dárky čarodějnice La Befana.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vánoční zvyky se dělí na ty hezké, na něž se těšíme celý rok, a pak na ty trošku zvláštní, nad kterými zvedáme obočí. Kupříkladu ve Venezuele se dopravují do kostela na bruslích, v Norsku schovávají košťata a v Katalánsku... tam je to úplný bizár.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 12. 2021 11:00

S příchodem adventu a Vánoc je spojeno mnoho lokálních a národních rituálů a zvyklostí. Každá země oslavuje tuto dobu jinak. Jaké vánoční tradice patří mezi ty nejzajímavější a nejpodivnější?

Japonské vánoce ve znamení KFC

Američané mají krocana, Japonci zase kuře z KFC. Chytrá marketingová kampaň se snaží obyvatele země přesvědčit o tom, že je to tradiční americké jídlo.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Japanese Shop Ltd (@thejapaneseshop)

A ono se to v Japonsku skutečně ujalo. Pokrm se podává ve speciálním svátečním balení a kdo má pod čepicí, objedná si jej skrze online službu dopředu. Jinak by se mohlo stát, že by byly svátky ve znamení půstu.

Vánoční košťata v Norsku

Norové věří, že s příchodem Štědrého dne se začínají rojit čarodějnice a zlí duchové. Je prý logické, že by se mělo schovat co nejvíce košťat, aby na nich nemohly ďáblovy přisluhovačky létat. Nikdo by asi nechtěl najít u stromu rozmlácenou metlu, na které rejdila příliš bujará vědma.

Venezuelská bohoslužba na kolečkových bruslích

V Caracasu, hlavním městě Venezuely, asi neradi chodí pěšky. Na bohoslužbu Misa de Aguinaldo se lidé dopravují výhradně na kolečkových bruslích. Tato tradice je tak hojně rozšířená, že jsou až do osmé hodiny ranní uzavřeny silnice.

Kakající polena v Katalánsku

Katalánská tradice caga tió nemá ve světě zřejmě obdoby. Místní vytvoří z klády postavu, namalují jí obličej a nasadí klobouk. Poté ji dva týdny “krmí” ovocem, ořechy a sladkostmi. Na Štědrý den pak do polena začne tlouct celá rodina klacky a doprovází to slovy: „Jestli nebudeš pořádně kakat, zmlátím tě." Pointou je, aby dřevo ze sebe vydalo všechny pochutiny, které se pod ně dávaly.

Svou zálibu ve vyměšováni si ale Katalánci uspokojují i v Betlémech, které zdobí postavičky se staženými kalhotami. Figurka s nahým zadkem se jmenuje caganer a nejčastěji jde o rolníka s tradiční katalánskou červenou čepicí. Ale může jít i o jiná povolání nebo osoby z aktuálního politického dění.

Zdroje informací: 

Wanderlust.co.uk: The world’s 13 weirdest Christmas traditions

Wikipedia.org: Caganer

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články