Jak se slaví Vánoce v Polsku: Štědrovečerní tabule má až 12 chodů, dárky nosí Hvězdička i stařec s holí

Jak se slaví Vánoce v Polsku: Štědrovečerní tabule má až 12 chodů, dárky nosí Hvězdička i stařec s holí
Zdroj: Pixabay
Zdobení stromečků je v Polsku individuální. Někdo jej má rád zářící a plný světýlek, jiný volí vlastnoručně vyrobené ozdoby.
V některých polských domácnostech bychom však našli místo stromečku jesličky.
Stůl se prostírá bílým ubrusem, pod který se dává seno. Má připomínat, že Ježíš pocházel z chudých poměrů. Obyvatelům domu zase sušená tráva přináší štěstí.Štědrovečerní tabule má 12 chodů. Nechybí boršč...
+ 2 fotky+ 3 fotky

Vánoce jsou pro naše severní sousedy opravdu důležité. Velkou roli v životech Poláků totiž zastává víra. Potrpí si na spoustu tradic a zvyků. Nejdůležitější pro ně ale je společné setkání s rodinou u bohatě prostřeného štědrovečerního stolu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 12. 2021 09:00

Asi žádný Polák si nedokáže představit svátky bez pěkně vystrojeného stromečku, zpívání koled a lámání oplatek. Děti zase netrpělivě vyhlížejí na nebi první hvězdu. Komu pak mohou poděkovat za dárky, záleží na tom, v jakém kraji žijí. A až je vše rozbaleno a snědeno, vydá se rodina na půlnoční mši.

Výzdoba vánočního stromečku v Polsku

V Polsku není výzdoba vánočního stromečku jednotná. Záleží na tom, co má daná domácnost v oblibě. Někdy hýří barvami, jindy je zase spíše minimalistický. V kurzu jsou i vlastnoručně vyrobené ozdoby, třeba řetězy a papíroví andělé.

Když je hotov snad nejvýznamnější symbol Vánoc, přechází se ke štědrovečerní tabuli. Ještě předtím se ale lámou oplatky jako symbol odpuštění a smíření. Stůl je obvykle přikrytý bílým ubrusem, pod který se dává seno. Odkazuje na chudobu, v níž se narodil Ježíšek. Má to ale dvojí význam. Obyvatelům domu seno přináší, naopak, štěstí. Je dobré zmínit také, že některé rodiny volí místo stromečku jesličky.

Rozdávání dárků

Dárky má na starosti hned několik bytostí. Kromě svatého Mikuláše to může být i Děťátko, Hvězdička, Andílek anebo stařec s holí. Záleží na krajových zvyklostech. Důležité také je se v tento den nijak nehádat, neboť to může skončit neštěstím trvajícím po celý nadcházející rok. Na vesnicích se dodržuje ještě jeden zvyk. Mladé dívky o něco později vyjdou před dům a zaposlouchají se, odkud vychází psí štěkot. Z té strany k nim přijde budoucí ženich...

12 jídel jako apoštolů

A na čem si Poláci o Vánocích pochutnávají? Je toho opravdu hodně. Mají až dvanáct chodů, stejně jako bylo dvanáct apoštolů, kteří s Ježíšem usedli k poslední večeři. A opět jde o štěstí. Abyste jej v Novém roce měli, musíte ochutnat každý pokrm.

Tradiční vánoční pokrmy jsou v Polsku tyto: boršč s uszkami (malé knedlíčky), pirohy se zelím a houbami, ryba na řecký způsob, smažený kapr, kuťa (tlučená pšenice, maková zrníčka, slad, med a ořechy či rozinky), zelí s houbami, houbová polévka, sleď, kompot ze sušeného ovoce, makovec, hrách se zelím, paštika se zelím a houbami. Jídla by mělo být dost i pro případného nečekaného hosta.

Zdroje informací: 

Krkonošskýdeník.cz: Dárky v Polsku nosí sv. Mikolaj i Hvězdička 

Mamotoja.cz: Tradycje świąt Bożego Narodzenia - najważniejsze polskie zwyczaje 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články