Staročeské vánoční symboly: Proč hospodyně u přípravy vánočky mlčela a skákala do výšky?

Staročeské vánoční symboly: Proč hospodyně u přípravy vánočky mlčela a skákala do výšky?
Zdroj: Wikimedia Commons/Chmee2, CC BY-SA 3.0

Vánočka a jmelí. Dva symboly blížících se Vánoc, které již po staletí neodmyslitelně patří k sobě. A nutno dodat, že nejde jen o obyčejné předměty. Při přípravě voňavé vánočky se musí dodržovat hned několik pravidel. A abyste si v nadcházejícím roce zajistili štěstí, nemůžete si utrhnout jen tak ledajakou větvičku jmelí.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 12. 12. 2021 11:00

Vánoce jsou nejdůležitějším svátkem v roce jak pro křesťany, tak pro lidi bez náboženského vyznání. Jsou plné tradic, ať už lokálních nebo národnostních. A nejinak je tomu i u nás.

Nejstarší vánoční česká tradice

Pečení vánočky patří k nejstarším českým tradicím. Ve 14. století se pekla takzvaná celta, což byla nepletená předchůdkyně vánočky. V 16. století se její tvar dostal do podoby, kterou známe i v současnosti. V domácnostech se začala péct až v 16. století, do té doby byla výsadou pekařů.

Peklo se obvykle tolik vánoček, kolik měla daná domácnost členů. Vše se pak zakončilo na štědrovečerním stole, kde kralovala ta největší. Nejlépe na tom byla hlava rodiny, tedy hospodář. Vánočku dostal jako první, aby byla v dalším roce zajištěná úroda. A právě on ji také o Štědrém večeru nakrájel.

Vánočka oslavuje plodnost

Vánočka je vlastně vylepšenou verzí tradičního chleba. Navíc má v sobě určitou symboliku. Zavinutý tvar má připomínat malé děťátko v peřince, čili znovuzrození a oslavu plodnosti. Čtyři spodní prameny vánočky znázorňují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední odkazuje na rozum, vůli a cit. A ten nejtenčí zase na vědění a lásku.

Aby se vánočka podařila...

Dnes dáváme pozor zejména na kvalitní suroviny a postup. V minulosti ale nesměla hospodyně během pečení vánočky vůbec promluvit. Při přípravě těsta měla na sobě bílou zástěru a na hlavě šátek. Aby těsto dobře vykynulo a “vyběhlo,” skákala s mísou do výšky. Pokud se z nějakého důvodu vánočka nepovedla, věštilo to neštěstí.

Nezničitelné jmelí

Ač jmelí patří do skupiny cizopasníků a může se, kupříkladu na cedrech, dožít až čtyři sta let, má své využití v medicíně. Léčí arteriosklerózu, neboť snižuje krevní tlak a rozšiřuje cévy. O jmelí se také vypráví legenda, že z jeho dřeva byl zhotoven Kristův kříž. Strom pak uschl do podoby keře kvůli hanbě, jenž po Spasitelově smrti cítil.

Naši předkové připisovali jmelí magické účinky rovněž proto, že jeho bílé bobule dozrávají právě v prosinci. Do Čech se zvyk se zavěšováním jmelí dostal z Anglie. Staří Keltové považovali tento keř za symbol plodnosti, proto se pod ním líbají mladé páry. Působí ale také na partnery v dlouhodobém svazku, prý má umět vyřešit různé neshody. A pokud bychom chtěli přinést do našich příbytků štěstí, měla by jmelí nad štědrovečerní stůl zavěsit hlava rodiny. Avšak pozor, když nebude větvička obsypaná bílými plody, nebude to zřejmě fungovat. Otrhané koště moc zázraků nedokáže...

Zdroje informací: 

Wikimedia.org: Vánočka, jmelí 

Hradec.rozhlas.cz: Co možná nevíte o vánočce a jmelí. Magie a symbolika české vánoční tradice 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články