Nejlepší máslová vánočka: Jak na tu tradiční plnou rozinek a mandlí

Nejlepší máslová vánočka: Jak na tu tradiční plnou rozinek a mandlí
Zdroj: Pixabay.com

Vánočka nesmí chybět na žádném vánočním stole. Připravuje se řada variant. Máme pro vás tradiční máslovou vánočku s množstvím rozinek a mandlí. Příprava a upečení vánočky trvá lehce přes dvě hodiny.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 23. 12. 2020 09:00

Příprava není složitá, spíše náročná na čas, který si ukrajuje kynutí, a pak se peče zhruba tři čtvrtě hodiny.

Tradiční máslová vánočka

Na přípravu budete potřebovat: 125 g másla, 2 žloutky, 80 g cukru krupice, 30 g droždí, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, velkou špetku soli, pár kapek vanilkové esence (nebo cukr s vanilkou), nastrouhanou kůru z poloviny citronu (bez chemického ošetření), 50 g rozinek, 50 g mandlí (opražených nasucho), špetku mletého kardamomu, vejce na potření.

Na ozdobu: celé loupané mandle nasekané na proužky (nebo plátky mandlí).

Postup

Rozdrobte do hrnku droždí, zalijte částí vlažného mléka, přisypte část cukru. Promíchejte a nechte vyběhnout kvásek. Zatím můžete v míse utřít povolené máslo, cukr, vanilkovou esenci, žloutky a citronovou kůru do pěny. Do druhé mísy prosejte mouku a uprostřed vytvořte důlek. Do něj nalijte vzešlé droždí, přilijte zbylé mléko, vytvořenou pěnu z másla a vytvořte tuhé těsto. Připravte si vál, na který přesunete těsto. Ještě trochu ho propracujte. Posypte rozinkami a mandlemi a zapracujte je.

Mísu vytřete olejem a zpracované těsto do ní vložte. Nádobu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Je potřeba, aby těsto zhruba zdvojnásobilo objem. Orientační doba je asi hodina.

Poté vytvořte z těsta velký váleček. Rozdělte ho na sedm stejných dílů a jeden trochu větší. Vezměte si první čtyři díly, vyválejte z nich válečky. Upleťte z nich cop a na konci pevně stiskněte. Připravte si plech, dejte na něj papír na pečení a přesuňte na něj cop. Mírně ho zploštěte tím, že ho dlaněmi ve střední části roztáhnete.

Pokračujte dalším patrem. Na něj si vezměte další tři díly, připravte válečky a upleťte cop. Tento cop přemístěte na základní patro. Vrchní patro opět dlaní uprostřed splácněte. Konce zploštěte a zasuňte pod spodní patro. Z posledního, největšího dílu vytvořte dva válečky, které vzájemně propleťte.

Těsto by se mohlo při pečení rozjíždět, proto ho zajistěte pěti až šesti 15cm špejlemi. Vánočka si znovu potřebuje odpočinout. Přikryjte ji utěrkou a nechte chvilku kynout.

Zatím můžete předehřát troubu na 180 °C. Po dokynutí vánočku přetřete rozšlehaným vejcem a posypte ji mandlemi. Chvilku počkejte, než mírně oschne, a vejce naneste znovu. Pak už s vánočkou šup do trouby. Nechte vánočku trochu zrůžovět. To trvá asi 20 minut. Pak snižte teplotu trouby na 160 °C. Vánočku opatrně přikryjte pečícím papírem a pečte asi 10 minut. Aby se propekla rovnoměrně, otočte plech na druhou stranu. Pečte dalších asi 10–15 minut. Stav upečení vyzkoušejte pomocí zapíchnuté špejle. Když na ní nebude těsto, může jít vánočka ven z trouby. Nechte ji vystydnout a nakonec vyndejte špejle.

Tip: Nasekané mandle (nebo plátky mandlí) na posyp je dobré nechat před pečením asi půl hodiny máčet v mléce, aby se při pečení nespálily.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články