Pletené Vánoce chutnají nejlépe. Food blogerky představují 3 lahodné vánočky

21. prosince 2015
Veganotic.cz
Veganotic.cz

Pokud máte z kupy pracovních povinností před Vánocemi popletenou hlavu, alespoň v kuchyni vám k něčemu bude. Vánočku totiž miluje každý. Zkuste letos tu netradiční – vídeňskou s kandovaným ovocem, hutnou veganskou a italskou variaci panettone. Recepty jsme objevili na food blozích Veganotic, Restless Chipotle a Kitchenette. To znamená jediné – úspěch zaručen.

Hutná veganská vánočka (Veganotic)

Veganotic.cz

Ingredience:        

495 g polohrubé mouky

3 lžíce tučné sójové mouky

100 g rostlinného másla (např. Alsan Bio) nebo rafinovaného kokosového oleje

130 g cukru krupice + 1 sáček vanilkového cukru

125 ml sójového či jiného rostlinného mléka

30 g čerstvého droždí (cca ¾ kostičky)

citronová kůra z jednoho citronu

najemno nastrouhaný muškátový oříšek (asi 1/3 jednoho oříšku)

50 g rozinek namočených do rumu a teplé vody, okapaných

mandle bez slupky na ozdobu (příp. můžete přidat i nasekané mandle do těsta)

Veganotic.cz

Postup:

1. V míse rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažného mléka a špetku cukru. Zasypejte kašičku symbolicky moukou a nechte na teplém místě vzejít kvásek (přibližně 10–20 minut).

2. Mezitím zahřejte v rendlíku mléko a rozpusťte v něm máslo. Směs nechte vychladnout, ale ne úplně – měla by být ještě teplá.

3. Ve větší míse spojte mouky, cukr, citronovou kůru a muškátový oříšek. Postupně vmíchejte kvásek a mléčnou směs. Těsto zpracujte nejprve vařečkou a poté rukama. Podle potřeby přidejte mléko.

4. Bochánek vraťte do mísy, překryjte ji utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě hodinu až dvě.

5. Po vykynutí vpracujte do těsta mandle a osušené rozinky.

6. Rozdělte těsto na devět částí, upleťte vánočku, potřete ji trochou teplého mléka a posypejte mandlemi. Nechte ji ještě zhruba hodinu kynout.

7. Mezitím si rozehřejte troubu asi na 150 °C (pokud nemáte příliš výkonný spotřebič, teplotu nepatrně zvyšte). Vánočku pečte 45 minut až hodinu. Na závěr pečivo pocukrujte.

***

Vídeňská vánočka s kandovanými brusinkami a třešněmi (Restless Chipotle)

RestlessChipotle.com

Ingredience:

¼ hrnku sušených brusinek

¼ hrnku rumu

¼ hrnku teplé vody (43 °C)

1 lžíce droždí

Špetka zázvoru

¼ hrnku cukru + 1 lžička cukru

¼ hrnku teplého plnotučného mléka (43 °C)

¼ hrnku teplé pomerančové šťávy (43 °C)

1 lžička vanilky

1 vejce (pokojová teplota)

¼ hrnku nasekaných kandovaných červených a zelených třešní

2 ½ až 3 ½ hrnku celozrnné mouky

3 lžíce pšeničného lepku

1 lžička soli

¼ lžičky muškátového oříšku

½ lžičky kardamomu

¼ hrnku nesoleného rozpuštěného másla (43 °C)

Na potření:

1 vejce

1 lžíce vody

Na polevu:

½ hrnku práškového cukru

¼ lžičky vanilky

2–3 lžičky smetany

¼ hrnku nasekaných pekanových ořechů

RestlessChipotle.com

Postup:

1. Smíchejte brusinky s rumem, překryjte nádobu potravinovou fólií a směs zahřívejte v mikrovlnné troubě asi 40 vteřin.

2. Připravte si v míse kvásek: vmíchejte vodu, zázvor a 1 lžičku cukru do droždí. Směs nechte odpočívat asi 5 minut.

3. Do drožďové směsi přidejte mléko, pomerančovou šťávu, cukr, vanilku a vejce a pořádně promíchejte. Připojte kandované třešně a rumem nasáklé brusinky.

4. Z 1 hrnku mouky, pšeničného lepku, muškátového oříšku, soli a kardamomu připravte suchou směs, přisypejte ji do drožďové směsi a zamíchejte.

5. Přilijte rozpuštěné máslo. Za stálého chodu mixéru přidávejte zbylou mouku. Na konci byste měli vyjmout jemně lepkavé, ale nepřilnavé těsto.

6. Zpracovávejte těsto rukama 10–20 minut. V závěrečných dvou minutách přeneste těsto na moukou poprášenou pracovní plochu a ještě jednou ho propracujte. Bochánek by měl být pružný, ale pořád trochu lepivý na povrchu.

7. Přeneste těsto do vymazané mísy, otočte ho vzhůru nohama, aby bylo mazlavé i z druhé strany, a překryjte nádobu čistou utěrkou. Nechte bochánek kynout tak dlouho, dokud nebude dvojnásobný (asi 2 a ¼ hodiny).

8. Bouchněte do něj pěstí, znovu překryjte a nechte ho dojít ještě 5 minut.

9. Rozdělte těsto na 9 hadů. Každý by měl být asi 38 cm dlouhý.

10. Smotejte 5 hadů do copu. Usnadníte si to, pokud začnete s pletením od středu. Až bude cop hotový, přemístěte ho na máslem vymazaný pečící papír. Hranou dlaně naznačte uprostřed rýhu – druhá vrstva na něm bude lépe držet.

11. Totéž proveďte s dalšími třemi hady. Poslední dva zatočte do tvaru spirály a lehce je přimáčknete navrch vánočky. Konce ohněte dolů a podsuňte je pod vánočku.

12. Přikryjte vánočku čistou utěrkou a nechte ji kynout na teplém místě ještě hodinu a půl.

13. Předehřejte si troubu na 180 °C. Potřete vánočku vejcem smíchaným s vodou a pečte ji 35–40 minut. Že je vánočka hotová, poznáte tak, že poklepete na její spodní část – měla by vám připadat dutá.

14. Nechte vánočku vychladnout na roštu pod utěrkou. Díky tomu získá křupavou krustu.

15. Ještě než vychladne, potřete sladké pečivo směsí vanilky, cukru a smetany. Na závěr posypejte vánočku ořechy.

***

Panettone – italský vánoční chléb (Kitchenette)

Kitchenette.cz

Ingredience:

1 hrnek rozinek

2 lžíce rumu

2 lžíce horké vody

415 g hladké mouky

150 g třtinového cukru

½  lžičky sušeného instantního droždí

½ lžičky soli

kůra z jednoho bio citrónu

1 lžíce vanilkového cukru

3 šťastná vejce

150 ml vlažné vody

1 lžíce medu

150 g změklého másla

hrst kandované citrónové či pomerančové kůry

1 lžíce rozpuštěného másla

2 papírové formy na panettone o průměru 13 cm, nebo více malých, cca 14 až 16

4 silnější špejle nebo kovové jehly, či více pro malé panettone

Kitchenette.cz

Postup:

1. Vmíchejte do rozinek rum, aby nasákly tekutinu, ideálně přes noc.

2. Připravte si suchou směs z mouky, droždí, soli, citronové kůry a vanilkového cukru. V jiné míse dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Obě směsi spojte pomocí hnětacího robotu, nebo ručně vypracujte hladké těsto.

3. Přidejte po lžících máslo.

4. Sceďte rozinky namočené v rumu, přisypejte kandovanou kůru a přidejte lžíci rozpuštěného másla. Směs pomalu vpracujte do těsta.

5. Vzniklý bochánek nechte vykynout pod potravinovou fólií při pokojové teplotě. Měl by se až trojnásobně zvětšit (vychází to na 12–15 hodin).

6. Na pomoučněném válu rozdělte těsto na polovinu a obě části jemně vytvarujte do obdélníkového tvaru. Rohy přehněte směrem doprostřed a vytvarujte volnou kouli. Tu vložte spojem ke dnu do papírové formy. Totéž zopakujte s druhým bochánkem.

7. Překryjte bochánky suchou a čistou utěrkou a nechte je na teplém míse kynout 3–5 hodin, dokud těsto nevystoupá k okraji formy.

8. Předehřejte troubu na 185 °C, pokud máte horkovzdušnou, tak na 165 °C. Nastřihněte těsto na povrchu do písmene „X“ a do středu položte kousek vychlazeného másla. Dle libosti posypejte chléb cukrovými perlami nebo mandlemi.

 9. Panettone pečte 60–70 minut. Po upečení propíchněte těsto skrz formu dvěma špejlemi do kříže přibližně 2 cm ode dna a zavěste chléb vzhůru nohama do většího hrnce. Nejenže panettone dobře vychladne, ale bude i pěkně nadýchaný.

Zavří­t reklamu