Vánoční pečení klepe na dveře: Jak uplést vánočku ošizenou i klasickou snadno a rychle

Vánočka patří na adventní stůl
Zdroj: Shutterstock
Pletení vánočky krok po kroku.Vánočka lze uplést z různého počtu copů.Vyzkoušejte si zaplést vánočku, není to nic lehkého.Kolik z vás se pochlubí na sociálních sítích?+ 6 fotek+ 7 fotek

Za časů našich babiček se připravovaly vánočky pouze z kynutého těsta a zaplétaly se alespoň ze šesti, sedmi, devíti nebo třinácti pramenů. Také se pekly v krásných keramických formách, potíraly vajíčkem a sypaly mandlemi. Naučte se uplést dokonalou vánočku i vy a potěšte jí svou rodinu nejen o vánočním čase.

Petra Járková
Petra Járková 06. 11. 2019 10:00

Jednoduché pletení vánočky 3+2+1

Nejjednodušší je vánočku upéct ve formě, ale to nemá s pletením nic společného. Potom tu máme pletení ze šesti stejně silných a stejně dlouhých pramenů, kdy spodní patro bude tvořit cop upletený ze tří pramenů - vždy střídavě do ruky uchopíme krajní pramen a přeložíme jej přes pramen prostřední. Prostřední patro je tvořeno ze dvou propletených pramenů a nahoru se dá jeden pramen lehce otočený kolem své vlastní osy.

Ošizené pletení vánočky

Vánočka z devíti pramenů 3+3+3

Těsto si rozdělíme na devět dílů, tři díly budou o něco silnější než další tři, které zase budou silnější než tři zbývající. Takže máme tři tlusté díly, tři silné díly a tři tenké díly. Všechny díly si stejnoměrně rukou uválíme na dlouhé prameny. Nejdříve si upleteme cop ze tří tlustých pramenů, podle popisu výše. Pak upleteme cop ze tří silných pramenů a úplně nahoru ze tří tenkých pramenů. Copy jeden přes druhý moc neutahujeme, protože vánočku ještě necháváme nakynout. Konce copů k sobě přimáčkneme a zastrčíme pod konce vánočky.

Vánočka z desíti pramenů (3+2)+3+2

Těsto si rozdělíme na deset stejných dílů, ze kterých uválíme deset stejně dlouhých pramenů. Spodní patro bude tvořit cop ze tří pramenů podle výše uvedeného návodu a vedle něj přijde cop pouze ze dvou pramenů. Okraje k sobě mírně přitiskneme. Prostřední patro bude tvořit cop ze tří pramenů, které položíme tak, aby ležely částečně na copu ze tří i ze dvou pramenů. Nahoru potom přijde cop upletený ze dvou pramenů.

Klasické pletení vánočky 4+3+2

Vykynuté těsto rozdělíme na devět stejných dílů, které vyválíme na stejně dlouhé prameny. Čtyři prameny položíme vedle sebe tak, aby směřovaly od nás. Překřížíme dva prostřední prameny; pravý přes levý. Pak uchopíme dva prameny, které leží vlevo a překřížíme pravý přes levý. Totéž uděláme i se dvěma prameny vpravo. Potom opět překřížíme dva prostřední prameny; pravý přes levý a vše opakujeme od začátku. Na obou koncích k sobě prameny dobře přitiskneme. Další patro upleteme ze tří pramenů a poslední dva prameny omotáme navzájem kolem sebe.

Spodní patro můžeme uplést i dalším způsobem. Čtyři prameny (označme si je pro snazší orientaci čísly 1, 2, 3, 4) na jednom konci přimáčkneme tak, aby konce směřovaly k nám. Vždy budeme brát do ruky pouze pravý pramen (4), který provlečeme pod pramenem 3 nad pramenem 2 a pod pramenem 1. Nyní uchopíme pramen 3 a podvlečeme jej pod pramenem 2, nad pramenem 1 a pod pramenem 4. Tento postup opakujeme asi 8x a do konce vánočky se nám tak čísla opět vrátí do stejného pořadí 1, 2, 3, 4. Další patro upleteme ze tří pramenů a poslední patro bude ze dvou pramenů omotaných navzájem kolem sebe.

Několik dobrých rad závěrem

Spodní patro pramenů na plechu hranou dlaně uprostřed mírně rozmačkejte, aby bylo širší.

Každé patro a potom i celou vánočku poklademe nasekanými mandlemi a kousky ořechů, mezi jednotlivá patra vložíme i oprané a okapané rozinky.

Kraje copů vždy dobře přimáčkneme a zasuneme pod spodní patro.

Copy pleteme úmyslně dost volné, aby měly dostatek místa na kynutí (ještě 20–30 minut kynutí upletené vánočky).

Vykynutou vánočku proti sobě zpevníme zapíchnutím dvou špejlí.

Před pečením vánočku potřeme rozšlehaným vejcem.

Vánočku pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi na 180 °C).

Z upečené vánočky vytáhneme špejle a přikrytou utěrkou ji necháme vychladnout.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články