První zmínka o lineckém cukroví pochází z roku 1653, kdy se, ještě v podobě koláče, objevilo v kuchařce rakouské hraběnky Anny Margarity Sagramosy. Jak se za následující staletí změnilo a jak pečeme linecké cukroví dnes?
Linecké cukroví obvykle představují dva malé kousky cukroví slepené marmeládou a posypané moučkovým cukrem. Jenže téměř 400 let starý recept, který položil základy lineckého cukroví, vypadal úplně jinak. Šlo vlastně o koláč s lahodnou mandlovou máslovou krustou, naplněný zavařeninou z černého rybízu a nahoře měl mřížkovou krustu.

7 rad, jak správně skladovat cukroví: Linecké patří do krabice, pusinky do sucha
Historie lineckého cukroví
Není bez zajímavosti, že na výrobu křupavého korpusu lineckého koláče se používaly rozemleté ořechové skořápky, neboť byly někdy snáze dostupné než pšeničná mouka. A jak se z toho nakonec stalo drobné cukroví? Za proměnou stáli pekaři, kteří chtěli něco, co by mohli skladovat delší dobu. A pak se stalo sváteční tradicí, vyložit cukroví do jinovatkou pokrytého okna.
K této proměně došlo samozřejmě v rakouském Linci a první masová výroba lineckého cukroví se připisuje pekaři jménem Johann Konrad Vogel. On a jeho kolegové vykrajovali z těsta na linecký koláč různé tvary – hvězdy, kolečka nebo srdce. Spojovali je po dvou a horní část měla uprostřed výřez, kterému se říkalo linecké oko.
Doprostřed dávali zavařeninu z černého nebo červeného rybízu, což byl stejný postup jako u dortu. Podle webu Eat2explore.com je linecké cukroví známé po celém světě, ovšem s různými obměnami. Třeba v Americe používají jakoukoli sladkou náplň, včetně oříškovo-čokoládové pomazánky…

Vánoce slavných: Jak vaří rybí polévku Vojtěch Dyk, Ivana Jirešová nebo Radek Kašpárek?
Jak na nejlepší linecké cukroví
Je jasné, že tak, jak si každá domácnost připravuje vlastní verzi rybí polévky a dům od domu se liší vánoční tradice, také linecké cukroví nemá jen jednu verzi. Nicméně nic nezkazíte, pokud se inspirujete třeba tímto receptem z kulinářského webu Toprecepty.cz. Budete potřebovat:
ůžeme přidat i nastrouhanou citronovou kůru, dodá cukroví další rozměr. Pak těsto necháme dostatečně dlouho odpočinout v lednici.
Je dobré rozdělit si těsto na několik částí a ty pak vytahovat z lednice postupně. Těsto vyválíme na stejně silný plát, z něhož pak vykrajujeme různé tvary. Nezapomeňte ovšem do poloviny z nich udělat linecké oko. Pečeme na 180° C a dorůžova, co je asi 8 minut. Linecké cukroví ještě trochu na plechu dojde. Po vychladnutí natřeme spodní část marmeládou a tu vrchní posypeme moučkovým cukrem ještě před slepením, abychom si „nezakryli“ očko.
Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Linecká kolečka III.
Foodreference.com: Linzer cookies
Eat2explore.com: The History of Austrian Linzer Cookies: A Holiday Tradition