Zůstaňte v posteli: Když si o víkendu přispíte, snížíte riziko deprese o polovinu

Zůstaňte v posteli: Když si o víkendu přispíte, snížíte riziko deprese o polovinu
Zdroj: Shutterstock
Když si o víkendu přispíte, má to podle jihokorejské studie pozitivní vliv na lidský organismus a klesá pravděpodobnost výskytu deprese.Pozor ovšem na délku spánku. Ideální je přispat si v rozmezí 1 až 2 hodiny.Pokud to bude víc, riziko výskytu deprese začne stoupat.Když se naopak vejdete do limitu, poznáte to na dobré náladě. + 1 fotka+ 2 fotky

Pokud o víkendu dobíjíte baterky spánkem, podle studie publikované v periodiku Sleep Medicine děláte moc dobře. Hodina navíc v sobotu a v neděli nemusí sice být náhradou za pravidelný kvalitní spánek, ale může pomoci odvrátit depresi.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 09. 2021 12:00

Strávit celý den v posteli může být lékem na depresi, proč ne. Ale věda se na to kouká trochu jinak. Podle nové korejské studie, která vyšla v periodiku Sleep Medicine, dělají dobře lidé, kteří si o víkendu přispí jednu až dvě hodiny.

Jak je to se spánkem?

Pokud si o víkendu přispíte, snižujete tím riziko deprese. Ovšem pozor na to, abyste spánek nenatáhli o víc než dvě hodiny. Pak už se totiž dostáváte na území zvýšeného rizika deprese. Alespoň to tak vychází ze studie, která pracovala s údaji 5 500 Jihokorejců.

Jenže, jak připomíná britský list The Guardian, tvrzení, že o víkendech lze doběhnout nedostatek spánku z celého týdne, není tak jednoznačné. Různé studie přinášejí odlišné a někdy i protichůdné výsledky. Třeba další studie o spánku z roku 2019 zjistila, že víkendový odpočinek nepřinesl žádné výhody pro metabolismus účastníků, kteří měli v průběhu pracovních dnů deficit spánku.

Výzkumy z předchozího roku zase ukázaly, že víkendové dobíhání spánku by mohlo v dlouhodobém horizontu působit proti vyšší úmrtnosti lidí, kteří jinak spí méně. A aby toho nebylo málo, někteří odborníci zase tvrdí, že víkendové vyspávání může způsobit nespavost.

Spánkem proti depresi

Byť to by z předchozích řádků mohlo vypadat, že se vědci ohledně spánku nedokáží na ničem shodnout, něco se přeci jenom našlo. Příliš málo spánku je špatná věc a má negativní dopad na náladu, koncentraci, paměť, váhu, imunitní systém a nakonec i věk, kterého se dožijeme.

Vraťme se ale k té jihokorejské studii. U lidí, kteří si o víkendu nepřispali vůbec, se deprese objevila v 7 %. Čím víc spánku si účastníci dopřáli, tím méně depresivních stavů se u nich projevovalo. U spáčů s intervalem 1-2 hodiny bylo riziko jenom 2,9 %. Jakmile si ale přispali přes 2 hodiny, stouplo na 6 %.

Z toho vyplývá, že zatímco delší víkendový spánek nedokáže úplně nahradit dobrou spánkovou hygienu, zhruba hodina navíc vám neublíží. A výrazně pomůže zlepšit náladu.

Zdroje informací:

Theguardian.com: Dream on! The surprising health benefit of a weekend lie-in

Sciencedirect.com: Weekend catch-up sleep and depression: results from a nationally representative sample in Korea

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články