Císařův pekař: StB nasadila na Wericha svého muže. Co se mu povedlo zjistit?

Císařův pekař
Zdroj: se souhlasem TV Nova
Velkolepý historický příběh míchá císaře Rudolfa II. jeho dvojníka, mladého pekaře Matěje, a samozřejmě tajemného Golema. Náklady na natáčení se nakonec vyšplhaly na neuvěřitelných třicet sedm milionů korun. Werich si je měl vydupat u ministra informací a osvěty Václava Kopeckého.Naopak ministrovi kultury Zdeňkovi Nejedlému se film absolutně nelíbil. Režisér Martin Frič pak dostal dvouletý zákaz a nezahrál si ani sám Werich.Film se vysílal i v zahraničí, ale bez budovatelské písně Ten dělá to a ten zas tohle.Zajímavé je, že v Austrálii byl film určený pouze pro dospělé diváky.+ 5 fotek+ 6 fotek

Přestože leckdo vytýká filmu Císařův pekař komunistickou agitaci, skutečnost je taková, že se tehdejšímu ministrovi kultury Zdeňku Nejedlému paradoxně nelíbil. Ale to nebylo vše. O celou produkci se začala zajímat StB, která na plac dosadila svého agenta...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 04. 2021 14:00

Císař Rudolf II., pekař Matěj a Golem. Toto jsou hlavní postavy z historické veselohry režiséra Martina Friče. Rudolfa vladaření moc nezajímá, svůj čas raději věnuje alchymii, umění a ženám. Nejvíce touží po elixíru mládí a bájném Golemovi. Jeho nepozornosti využijí dvořané a spojí se s jeho bratrem Matyášem, který má zálusk na trůn. Shodou okolností se vlády ujme Rudolfův pekař Matěj, který mu je velmi podobný, akorát je o čtvrt století mladší. Podaří se mu vypořádat se s falešnými dvořany, a ochránit tak císařovu pozici? Na film Císařův pekař z roku 1951 se můžete podívat dnes ve 21:20 na ČT1.

Pěkně drahý Císařův pekař

Jen základní rozpočet filmu se vyšplhal na sedmadvacet milionů korun. Výměna původního režiséra Jiřího Krejčíka a nutnost přetočit některé scény si vyžádala dalších deset milionů. Drahá byla i kostýmní výprava Jiřího Trnky. Navíc se natáčelo barevně, což byla další nákladní nutnost, neboť snímek měl jít na export do zahraničí.

Císařův pekař byl původně uváděn jako dva filmy a samozřejmě se vybíralo dvojí vstupné. Poté byly oba díly sloučeny v jeden a upraveny na rozumnou délku.

StB mezi filmaři

Natáčení Císařova pekaře nevadilo jen ministrovi kultury, ale také StB. Tedy dle výpovědi jejího agenta Jiřího Silného, jehož příběh poté sepsal Martin Herzán v knize Státní bezpečnost na dvoře Rudolfa II. StB zaměstnala Silného ve své filmové sekci v roce 1950. Bylo mu 28 let a měl za sebou těžkou nehodu. Po zotavení byl poslán na Barrandov, a přestože se tam moc nevyznal, mohl paradoxně vše ukončit.

Od tajemníka Barrandova se agent dozvěděl, že někteří zaměstnanci připravovaný film Císařův pekař neschvalují. Další člověk ho zase upozornil na protikomunistickou atmosféru, ve které měl snímek vznikat. A aby toho nebylo málo, Werich si prý nechal na barevný film natočit svou dceru, což bylo zcela nepřípustné, neboť šlo o drahý materiál.

Werichovo vítězství

Silného nadřízení nebyli s jeho výkonem spokojeni. Chtěl se před nimi vytáhnout, a tak sbíral jednu výpověď za druhou. V hlášení to ale působilo hodně zmateným dojmem. Jeho informace navíc postrádaly jakýkoli odborný základ. Jan Werich si mohl oddychnout, film byl v bezpečí.

Záchrana lékaře

Jiří Silný byl ze StB propuštěn ještě před premiérou Císařova pekaře. S filmem to ale nijak nesouviselo. Po již zmiňované nehodě jej dal dohromady lékař, kterému byl Silný navždy zavázán. Když lékař zjistil, že ho možná sleduje StB, řekl to Silnému, který ho informoval o tom, že se jej chystají kompromitovat. Tím sice svého zachránce zase zachránil on, ale za vyzrazení služebního tajemství čekal Silného vyhazov a musel si ještě odsedět dvacet dnů ve vězení...

Zdroje informací:

Česká televize: Císařův pekař

Idnes.cz: Příslušník StB se marně snažil překazit natáčení filmu Císařův pekař

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články