Bondovka Žiješ jenom dvakrát: Všimli jste si Wericha? Kouká mu ale jen kštice

Bondovka Žiješ jenom dvakrát: Všimli jste si Wericha? Kouká mu ale jen kštice
Zdroj: Wikimedia Commons/Jaromir Pelc, CC BY-SA 4.0/Prima Max/koláž Lifee
Žiješ jenom dvakrát (You Only Live Twice) je pátý film o Jamesi Bondovi z roku 1967. Ten se musí tentokrát vydat do Japonska, neboť hrozí, že vypukne třetí světová válka. Sean Connery, tehdejší představitel Jamese Bonda, si to tehdy u Japonců pěkně rozházel, neboť řekl, že se mu jejich ženy nelíbí......možná to bylo proto, že neměl během natáčení klid. Před dotěrnými novináři ho nedokázalo ochránit ani třicet bodyguardů.Herec se musel kvůli filmu naučit ovládat judo.+ 5 fotek+ 6 fotek

U bondovky Žiješ jenom dvakrát si každý vybaví, že úhlavního agentova nepřítele Ernsta Stavra Blofelda si zahrál Donald Pleasence. Věděli jste ale, že prvním adeptem na tuto roli byl Jan Werich? I když musel nakonec nabídku odmítnout, zanechal ve filmu svou stopu...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2021 16:00

James Bond se musí vydat do Japonska, neboť se schyluje k třetí světové válce. Z oběžné dráhy totiž zmizí jak američtí, tak i sovětští kosmonauti. Konflikt mezi Západem a Východem je na spadnutí. Podaří se mu udržet světový mír? Obstojí před všemi nástrahami, které na něho v Japonsku číhají? Na páté dobrodružství Jamese Bonda s názvem Žiješ jenom dvakrát z roku 1967 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Vše odhalila korespondence

Jaký byl skutečný důvod toho, že Jan Werich odmítl roli padoucha Blofelda v bondovce Žiješ jenom dvakrát? Byla za tím politika, nebo problémy se zdravím? Pravdu se podařilo zjistit až z korespondence, kterou vedl se svým přítelem Jiřím Voskovcem. Tomu 1. října 1966 napsal, že ho kontaktoval producent Bonda Harry Salzmann s dotazem, zda by byl volný po dobu následujících šesti týdnů.

Mělo to však jeden háček. Proti Bondovi šla ruská kontrarozvědka s názvem SMERSH. Ač byla zcela fiktivní, její název se velmi podobal skutečné sovětské jednotce Směrš, která měla za úkol vyhledávat špiony v Rudé armádě. Werich tak řešil tři věci – na prvním místě byla politická korektnost filmu, „jestli je ta role pěkná” a „dobře fundovaná”. O dva dny později však celý šťastný napsal, že se z něj stal oficiálně Bondův nepřítel číslo jedna.

Chtěli monstrum

S Voskovcem si již plánovali, jak se v Londýně setkají v doprovodu svých žen, jenže 22. listopadu bylo vše jinak. „Nepohodl jsem se s produkcí. Chtěli, abych hrál monstrum, to jsem odmítl,” uvedl v telegramu. V následujícím dopise Voskovce informoval, že odlétá zpět do Prahy. Voskovec samozřejmě svého dobrého přítele podpořil. Tvé pojetí mělo logiku a fištrón. Viděl jsem krásnou fotku tebe v roli, reprodukovanou spolu s chytrým tvým interviewem v Daily Mail. Vypadals skvostně.” 

Problémy se zdravím

I když casting dopadl dobře, Werich by zřejmě film ani tak nedotočil. Jeho manželka Zdenka uvedla, že během produkce trpěl velmi nepříjemným střevním katarem. Sama tuto epizodu v manželově životě nazvala nemilým intermezzem”. Jeho přeobsazení tak vlastně považovala za dobrou věc. Hrozil mu totiž také zápal plic, jelikož se spousta scén točila v exteriéru. Blofeldův kostým byl přitom velmi lehký, jen z hedvábí, nedokázal by ho vůbec zahřát.

Poté, co si Voskovec přečetl dopis od kamarádovy manželky, nezbylo mu nic jiného než stornovat již koupené letenky. S Werichem se setkal až za dva roky, v zimě 1968 v New Yorku.

Zdroje informací:

Prima Max: Žiješ jenom dvakrát

Český rozhlas: Protivníkem Jamese Bonda ve filmu Žiješ jenom dvakrát byl původně Jan Werich

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články