Zdraví na prvním místě: Kdy je čas vyměnit řasenku nebo lesk na rty za nové?

Zdraví na prvním místě: Kdy je čas vyměnit řasenku nebo lesk na rty za nové?
Zdroj: Freepik.com
Dávat si pozor na kosmetiku a její expiraci je důležité.
Řasenka je nejnáchylnější, měla by se měnit nejdéle po třech měsících.Lesky na rty jednou za půl roku.
Rtěnky vydrží až rok, pokud jste ale měla například opar, měla by se vyměnit.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Stejně jako krabice s mlékem v lednici i kosmetické produkty mají své datum expirace. Zjistěte, co ze své zkrášlovací taštičky ještě můžete použít, co bude lepší zlikvidovat, a co už může dokonce ohrozit vaše zdraví.

Petra Čermáková
Petra Čermáková 23. 02. 2021 09:00

Mezi kosmetické produkty s nejkratší expirací patří ty určené na oči a rty. Pravidelně totiž přicházejí do styku s mnoha druhy bakterií a zároveň u nich nejvíce hrozí, že si na místa aplikace zanesete nepříjemnou infekci.

Řasenka a produkty na oči

Nejkratší trvanlivost má řasenka, kterou je žádoucí měnit každé dva až tři měsíce po otevření. Oční tužky vám vydrží déle, a to asi rok. Poté by měly být vyměněny. Nejlepší způsob, jak zachovat tužku hygienicky čistou, je naostřit ji před každým použitím.

Produkty na rty

Lesk na rty přichází s bakteriemi do kontaktu také, zvláště pokud se aplikuje prsty. Jedno z nejvýznamnějších zdravotních rizik v tomto případě představují opary. Pokud se vám opar objeví a vy použijete lesk, musíte jej po aplikaci vyhodit. U lesku se stává, že po půl roce – což je jeho nejčastější trvanlivost – začne vonět jinak nebo se změní jeho barva. Rtěnky a konturovací tužky uchovávejte maximálně rok.

Žiletky a holítka

Čepele jednorázových holicích strojků se ztupí po prvním použití a mohou se na nich množit bakterie. Používejte je tedy opravdu jen jednou. Staré a znečištěné břitvy představují riziko v podobě červených teček na kůži a dalších kožních infekcí.

Běžné žiletky by měly být vyměněny každé dva týdny v závislosti na uchovávání a četnosti užití. Aby vydržely co nejdéle, po každém použití je nechte pořádně uschnout. Nenechávejte je ve sprše!

Laky a produkty na nehty

I laky na nehty, kterým vypršela expirace, mohou šířit plísňové a bakteriální infekce. Věnujte tak pozornost nejen trvanlivosti, ale i známkám znehodnocení. Špinavé nůžky na nehty, pilníky a další nástroje na údržbu rukou nesou podobná zdravotní rizika.

Většina laků na nehty vydrží zhruba rok. Skladujte je na chladném a suchém místě a zkontrolujte, zda je víčko vždy pevně zašroubované.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články