Nejúspěšnější bondovka Skyfall: Píseň od Adele dohnala tvrdého Daniela Craiga k slzám

Nejúspěšnější bondovka Skyfall: Píseň od Adele dohnala tvrdého Daniela Craiga k slzám
Zdroj: se souhlasem HBO
V bodovce Skyfall dostihla M, tedy Judi Dench, její pestrá minulost. A s tím jí může pomoci jen Bond, James Bond.Skyfall se stal nejvýdělečnějším dílem z celé série, jako jediný utržil přes miliardu dolarů.Raoula Silvu si měl původně zahrát Kevin Spacey. Javier Bardem je ale famózní náhradou.Přestože hrál Ben Whishaw počítačového génia Q, sám v době natáčení nevlastnil počítač. + 3 fotky+ 4 fotky

Skyfall patří mezi nejoceňovanější a nejúspěšnější bondovky. A to se během čtyřleté produkce událo mnoho nezvyklých věcí. Třeba alkoholové eskapády Daniela Craiga nebo hledání správného názvu filmu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 24. 02. 2021 16:00

Daniel Craig je zpět. Tentokrát ve třiadvacáté bondovce s názvem Skyfall. Judi Dench alias M je vystavena nelehké zkoušce. Musí se vypořádat s vlastní minulostí. A v tom jí samozřejmě pomůže agent 007. Na film Skyfall se můžete podívat dnes ve 20:00 na HBO.

Opilý Daniel Craig

V opilosti dokáže říct člověk cokoli. Dle webu Hollywood Reporter měl Daniel Craig hustit do režiséra Sama Mendese, kterého potkal na narozeninové oslavě Hugha Jackmana, aby se ujal režie bondovky Skyfall. „Překročil jsem tím veškeré hranice,” přiznal se později Craig. Naštěstí to Mendese, který měl za sebou třeba drama Americká krása, neodradilo a souhlasili také producenti Barbara Broccoli a Michael G. Wilson.

Stříbrná kulka?

Vlastně se není čemu divit. Po dvaadvaceti filmech už tvůrci nevěděli, jak pojmenovat další bondovku. Padaly nápady jako Stříbrná kulka, Vražedný měsíc či Byl jednou jeden špion. Naštěstí pak došli k výstižnému a značně dramaticky působícímu Skyfallu.

Dojemná píseň

Když byla zpěvačka Adele požádána, aby nazpívala titulní píseň k filmu, nejdřív se zdráhala nabídku přijmout. Argumentovala tím, že píše texty o sobě, jak by se tedy mohla ujmout díla někoho jiného? Nakonec se však neměla za co stydět. Ba naopak. Její song dohnal k slzám i Daniela Craiga.

Bond jako Kristus?

Je to tak. Ve filmu bychom našli hodně narážek na biblické postavy. Bond se vrátí mezi živé po třech měsících. Běží po zmrzlém ledu, což je prakticky rovno tomu, jako by kráčel po vodě. Jeho nepřítel Raoul Silva, kterého si zahrál Javier Bardem, byl jako Lucifer vyhnán ze své organizace a mučen. To v něm vyvolalo touho po pomstě. A konečně Judi Dench jakožto stvořitelka Bonda i Silvy...

Číně se film nelíbil

V čínských kinech byl Skyfall cenzurován, a to ve velké míře. Strážcům ideologie se nelíbilo, že mučitelé záporáka Silvy patřili mezi představitele státu. A když jsme se znovu dostali k herci Bardemovi, jeho scénář byl napsaný jak v angličtině, tak i španělštině. Díky tomu mohl své roli lépe porozumět a zahrát ji s plným nasazením.

Zdroje informací:

HBO: Skyfall

Thediscussion.net: 12 Little Known Facts About Skyfall

Mentalfloss.com: 007 Behind the Scenes Facts About Skyfall

Shortlist.com: 15 Things You (Probably) Didn’t Know About Skyfall

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články