Jak nakrájet cibuli bez prolitých slz? Strčte si do pusy ledovou kostku

Jak nakrájet cibuli bez prolitých slz? Strčte si do pusy ledovou kostku
Zdroj: Pixabay.com

Cibule nám dává porcování pěkně sežrat. Za to, že do ní řežeme, si nárokuje potoky slz. Existují ale dva způsoby, jak plakání zamezit. A nejsou z těch běžných...

Jana Jánská
Jana Jánská 30. 09. 2020 08:28

První z nich pochází od populárního britského šéfkuchaře Gordona Ramsayho, kterého si můžete pamatovat z televizní show Pekelná kuchyně. Podle něj děláme zásadní chybu už při odstraňování slupky. Spolu s ní totiž odkrojíme i kořen – což je spolehlivý způsob, jak okamžitě začít slzet.

Cibule totiž začne do vzduchu rychleji uvolňovat dráždivé látky. A to je pro náš ostrý zrak konečná. Pokud si chcete schovat slzy pro někoho, kdo za to bude stát, odstraňujte kořen cibule až nakonec.

Stačí kostka ledu

Druhým způsobem, jak nakrájet cibuli a na konci mít oči standardně vlhké, je kostka ledu. Co s ní? Strčte si ji do pusy! Zní to poněkud bizarně, ale převalování kostky ledu na jazyku nám pomůže dýchat ústy. A tím podle Annalise Mantz z obchodu Thrive Market pohltíme většinu výparů z cibule, které dráždí naše oči. Náš problém nicméně vyřeší prakticky cokoliv, co můžeme během krájení cibule žvýkat.

Pokud vás nepřesvědčilo ani toto, dejte cibuli před krájením na 10 až 15 minut do mrazáku. A nepomůže-li ani tento trik, zkuste plavecké brýle, myšleno samozřejmě s nadsázkou...

Zdroj: Thrive Market / Gordon Ramsay

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Cukrářská hvězda Besky o toxickém prvním manželství: Otřesná životní zkušenost probíhala i během MasterChefa

Související články

Další články