Slavná vila Tugendhat: Sídlilo v ní gestapo, před koncem války ji zdevastovala Rudá armáda

Tugendhat
Zdroj: Wikimedia Commons, Petr1987, CC BY-SA 4.0
Za návrhem vily Tugendhat stojí architekt Ludwig Miese van der Rohe.Projekt si u něj objednali manželé Tugendhatovi, kteří se však museli z domu ještě před začátkem války vystěhovat.V roce 1939 vilu obsadilo gestapo. Tugendhat tak připadl Velkoněmecké říši.S příchodem Rudé armády se z vily stala skoro troska. Vojáci třeba používali police z knihovny, které byly vyrobené z exotického dřeva, jako otop.+ 6 fotek+ 7 fotek

Brněnská vila Tugendhat patří mezi základní stavby funkcionalistického stylu architektury. Její návrh vypracoval v roce 1928 Ludwik Miese van der Rohe, a to na přání manželů Tugendhatových. Ti však museli v roce 1938 svůj domov opustit, neboť byli židovského původu. Kdo se pak v jejich sídle zabydlel? A čím je tak výjimečné?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 05. 2020 09:00

Stavbu vily zaplatil otec Grety Tugendhat a zajímavé je, že architektovi Rohemu nestanovil žádný finanční limit. Stavba byla hotová v rekordním čase: za rok a dva měsíce. Stála celkem pět milionů korun, což byla v té době závratná částka. Vánoce roku 1930 tak mohli manželé Tugendhatovi oslavit v novém domově.

Nucený odchod

Tugendhatovi na nic nečekali, a ještě před podpisem Mnichovské dohody opustili Československo. Díky tomu si ale mohli z vily odnést velkou část vybavení. V roce 1939 zabírá dům gestapo a zároveň jej zapisuje jako majetek Třetí říše. V letech 1942-45 se do Tugendhatu stěhuje Walter Messerschmidt, ředitel Klöckner-Werke. Ten využívá dům i jako svou kancelář a iniciuje první úpravy.

Těsně před koncem války přebírá Tugendhat Rudá armáda. Neubytuje však v těchto prostorech pouze vojáky, ale i jejich koně. Co ještě nebylo zničeno, přichází na řadu nyní. Třeba police z knihovny vyrobené ze dřeva exotického stromu slouží jako otop. Kromě toho jsou během náletu zničena všechna okna v primárním obytném prostoru. Ani po válce se k ní stát nechová moc hezky. Nejdříve z domu udělá taneční školu, poté léčebnu pro děti trpícími vadami páteře.

Rekonstrukce

Stavba je zapsána do seznamu kulturních památek až v roce 1969. O deset let později tak mohla započít její rekonstrukce. Vila se měla vrátit do původního stavu. Bohužel kvůli použitým materiálům a stavebním postupům se sice dostala do předválečného stavu, který nicméně neprošel testem na historickou správnost. Nebylo v ní vše identické.

Kritika hlavně poukazovala na špatné zasklení hlavního prostoru. Byla použita zcela obyčejná skla, namísto unikátních, jenž se díky drahému leštění při výrobě prakticky neleskla. Zničilo se i dochované vybavení koupelny.

Moderní dějiny

Dne 8. 6. 1992 proběhla na zahradě vily první etapa koaličních rozhovorů tehdejších vítězů voleb, tedy mezi Václavem Klausem a Vladimírem Mečiarem. Dohoda o rozdělení Československa byla poté podepsána 26. srpna.

Tugendhat byl pak převeden do správy brněnského muzea. To vilu pak zpřístupnilo veřejnosti. V roce 2004 měla proběhnout další rekonstrukce, soutěž však byla označena za zmanipulovanou a zrušena. O několik let později zažádali o vrácení domu potomci původních majitelů, město odmítlo a dalo zelenou firmě, která původní soutěž vyhrála.

V rámci oprav se tak kupříkladu vrátila část původní půlkruhové stěny z makassarského ebenu, která byla objevena v menze brněnské právnické fakulty. Během éry nacismu tam byl bar pro příslušníky gestapa.

NA DALŠÍ HISTORICKÁ FAKTA O VILE TUGENDHAT SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: wikipedie, Česká televize, skompasem.cz, bam.brno.cz, living.iprima.cz

Zdroj fotek: Wikimedia Commons, Česká televize

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články