Tip na výlet: Brněnská vila Tugendhat hostí výstavu kostýmů velkofilmu Skleněný pokoj

Výstava kostýmů k filmu Skleněný pokoj.
Zdroj: Foto IN Film - Barbora Jančárová
Výstava kostýmů k filmu Skleněný pokoj.Výstava kostýmů k filmu Skleněný pokoj.Výstava kostýmů k filmu Skleněný pokoj.Výstava kostýmů k filmu Skleněný pokoj.+ 8 fotek+ 9 fotek

Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března 2019. Vy se ale už nyní můžete vyrazit podívat na velkolepé kostýmy, které ve snímku budou k vidění. Vystaveny jsou totiž do 11. března ve vile Tugendhat v Brně.

Petra Járková
Petra Járková 14. 02. 2019 14:00

Uvedení filmu Skleněný pokoj doprovodí výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která je umístěna v prostorách vily Tugendhat v Brně od 30. ledna do 11. března.

Kostýmní výtvarnice Katarína Štrbová Bieliková navrhla a vytvořila pro film 90 původních kostýmů. Ve vile Tugendhat bude vystavena dvacítka vybraných.

„Vytvořit kostýmy pro film Skleněný pokoj, odehrávající se v rozpětí téměř čtyřiceti let, to byl pro mne jako kostýmní výtvarnici úkol snů,“ prozradila Katarína Štrbová Bieliková. „Vlastně to bylo hned několik úkolů snů: zachytit v kostýmech plynutí času, příběhy postav, sledovat proměny nálad, dějové vrcholy a propady, chvíle štěstí i velkého trápení. Zobrazit společenské změny, střídání módy, způsob oblékání. Kostýmem a maskou vyprávět, jak hrdinky stárnou, co ztrácejí a co si uchovávají ve svém vzhledu.“

Katarína Štrbová Bieliková patří k předním kostýmním výtvarnicím. Navrhla a vytvořila kostýmy k více než třiceti českým a slovenským celovečerním filmům a také k řadě televizních seriálů. Byla pětkrát nominována na Českého lva, nominaci v zisk prestižního ocenění Český lev za nejlepší kostýmy proměnila za film Masaryk.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články