Skleněný pokoj: Film s nejatraktivnějším mezinárodním hereckým obsazením

Karel Roden si zahrál po boku Hanny Alström
Zdroj: IN Film – Barbora Jančárová
Film Skleněný pokoj vznikl na motivy úspěšného bestselleru autora Simona Mawera.Karel Roden ztvárnil architekta vily Tugendhat Rainera von Abta.Během natáčení museli filmaři dodržovat striktní bezpečnostní opatření, aby se nic nepoškodilo.Uvedení filmu doprovázela i výstava kostýmů.+ 6 fotek+ 7 fotek

Film režiséra Julia Ševčíka Skleněný pokoj bude mít slavnostní premiéru 12. března v brněnském Univerzitním kině Scala, do široké distribuce vstupuje 14. března 2019. V hlavních rolích se objeví řada zahraničních i domácích hvězd jako Carice van Houten, Hanna Alström nebo Claes Bang, Alexandra Borbély, Roland Møller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová nebo Vladimír Polívka.

Petra Járková
Petra Járková 07. 02. 2019 13:11

Skleněný pokoj patří mezi domácí produkcí k titulům s nejatraktivnějším mezinárodním hereckým obsazením. Jednání s herci trvala přes dva roky. Jako první se podařilo dohodnout s Carice van Houten, která je hvězdou celosvětového seriálového hitu Hra o trůny.

„Setkání s Carice pomohla šťastná náhoda, když jsem se na festivalu v Cannes potkal s kamarádem, který právě získal novou manažerku a ta zastupovala i Carice van Houten. Poslali jsme jí scénář a s Carice jsme byli v kontaktu přes Skype, protože v té době byla ve vysokém stupni těhotenství,“ vzpomíná producent Rudolf Biermann. „Věděl jsem, že Carice bude pro roli Hany jak věkově, tak herecky ideální,“ říká producent.

Pro roli Liesel pak bylo třeba najít představitelku, která by byla od Carice van Houten typově odlišná, ale zároveň aby spolu obě herečky souzněly, tak, jak to vyžadoval scénář. Díky holandské castingové režisérce dostali producent s režisérem tip na Švédku Hannu Alström, hvězdu akční série Kingsman.

„Julius Ševčík se s Hannou potkal v Los Angeles, mluvili spolu o příběhu i o roli a hned mi volal, že ona je ta pravá Liesel a jinou nechce,“ říká producent Biermann.

S představitelem Viktora Landauera, hercem Claesem Bangem se producent setkal i díky Aně Geislerové, která ho na předávání Evropských filmových cen seznámila s Bangovou manažerkou.

„Bylo to v roce, kdy Claes Bang získal cenu pro nejlepšího evropského herce a byl o něj obrovský zájem. Jednání proběhlo neuvěřitelně rychle. Claes slíbil, že si scénář přečte do tří dnů a dá nám vědět. A skutečně termín dodržel a do tří dnů napsal, že roli přijímá. Shodou okolností dva dny na to dostal nabídku do velkého hollywoodského projektu, který se ale natáčel až po Skleněném pokoji,“ dodává producent Biermann.

Uvedení filmu Skleněný pokoj doprovází výstava filmových kostýmů Kataríny Štrbové Bielikové, která je umístěna v prostorách vily Tugendhat v Brně od 30. ledna do 11. března.

Film se natáčel v loňském roce celkem 33 dní nejen ve vile Tugendhat, ale také na dalších místech v Brně, dále v Praze, Plzni, na zámku a v zámeckém parku Lednice nebo na Chateau Kotěra. Při natáčení ve vile Tugendhat se musela dodržovat veškerá opatření, aby nebyla památka UNESCO poškozena.

Filmaři museli na podlahu Skleněného pokoje vily položit nové barevně identické lino, aby se původní nepoškodilo, byly postaveny falešné příčky. I tak musel celý štáb nosit po dobu natáčení návleky. Každý člen štábu byl označen páskou, celý objekt hlídala ostraha.  Ve vile se samozřejmě nesmělo jíst ani pít a pohybovat se muselo s největší opatrností, nikdo se třeba nesměl opírat o stěny, aby se nepoškodily. Pro natáčení scén z 30. let byl z 90 % použit původní nábytek vily Tugendhat. Pro scény z války a 60. let byl navezen nábytek odpovídající době děje.

V jedné z klíčových scén je rozbito ve vile Tugendhat okno. Scéna se natáčela tak, že původní okno bylo díky důmyslnému mechanismu zasunuto a na jeho místo byl instalován falešný okenní rám, jehož sklo se rozbije. Samozřejmě dokonalému efektu ještě pomáhá studio Magic Lab, kde vznikají triky.

Román Simona Mawera Skleněný pokoj se stal světovým bestsellerem, byl přeložen do desítek jazyků a byl nominován na prestižní literární ocenění The Man Booker Prize.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články