Vánoce britské královské rodiny: Dojímavý důvod, proč Alžběta II. ponechá výzdobu až do února

Vánoce britské královské rodiny: Dojímavý důvod, proč Alžběta II. ponechá výzdobu až do února
Zdroj: Showpix

Alžběta II. a její nejbližší tráví Vánoce na zámku Sandringham, který kdysi nebylo možné v průběhu svátků opustit. Dnes už jsou některá pravidla volnější, ale přesto královna jednu tradici nikdy nezruší. Jde o vzpomínku na jejího tatínka, krále Jiřího VI.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 17. 12. 2021 15:15

Některé vánoční tradice britské královské rodiny působí neobvykle z toho důvodu, že se i jinak důstojní monarchové dovedou nebrat příliš vážně. Třeba princ Harry dal své babičce Alžbětě II. zpívající rybu, kterou si pověsila na zámek Balmoral a prý ji to hodně pobavilo. Jiné tradice jsou zase dojemnou vzpomínkou na milované osoby, které tady už bohužel nejsou.

Královské Vánoce

Dokud ještě žil princ Philip, bylo nepsaným pravidlem, že zlatou hvězdu na vršek vánočního stromku umísťuje on sám. A podle Dickieho Arbitera, bývalého mluvčího Alžběty II., byl v tomhle ohledu striktní a nenechal si do toho mluvit. Princ Philip i s královnou měli také ve zvyku vlastnoručně podepsat všechna vánoční přání, které dostávali zaměstnanci královské rodiny nebo přátelé. Obvykle šlo o stovky přáníček.

Pokud jde o zábavu v průběhu svátku, královská rodina holduje šarádám a jejich největší fanynkou je prý sama Alžběta II. Ne všechny společenské hry jsou ale povolené. Na slavné Monopoly tady nenarazíte. Důvod? V minulosti mělo být hraní této hry až příliš vyhrocené a soupeřivé, a tak královna nechala Monopoly zakázat.

Prodloužené Vánoce královny Alžběty II.

Královská rodina tráví vánoční svátky na zámku Sandringham a kdysi prý nebylo povoleno "odběhnout" si na návštěvu přátel nebo vzdálených příbuzných. Třeba princezna Diana svou rodinu o Vánocích neviděla. V posledních letech však královna povolila výjimky a princ William i s vévodkyní Kate mohli roce 2014 navštívit její rodinu.

Ačkoli někteří hosté začínají opouštět Sandringham už 26. prosince, královna Alžběta II. protahuje svátky až do druhého únorového týdne. Neobvyklé a podivné? Možná ano, ale ona pro to má dobrý důvod. Její otec, král Jiří VI., zemřel 6. února 1952, a tak na něj Alžběta II. vzpomíná v průběhu prodloužených svátků, než se zase vrátí na rok do rušného Londýna.

Zdroje informací:

Euroweeklynews.com: Uk:The Queen’s strict Christmas ritual is revealed, from menus written in French to her ‘strong’ martini!

Slice.ca: 15 Bizarre Royal Family Holiday Rules They’re Not Allowed to Break

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články