Tragická ztráta Waldemara Matušky: V porodnici přišel o obě dcerky, mohlo za to očkování

Tragická ztráta Waldemara Matušky: V porodnici přišel o obě dcerky, mohlo za to očkování
Zdroj: Profimedia

Waldemar Matuška, na kterého se můžete dnes podívat ve filmu Trhák, působil vždy jako velký optimista. V soukromí ho však velmi tížilo jedno smutné tajemství. Potkala ho rodinná tragédie v podobě ztráty dvou dcer. Zemřely totiž pouhé dva měsíce po porodu, a to kvůli fatálnímu pochybení lékařů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 13. 08. 2021 11:00

Děj filmu Trhák: Začínající scenárista Jíša napíše příběh o skutečném životě na vesnici. Záhy se dozví, že se z jeho díla stane film. Už se dokonce vybírají herci. Ze sondy do života sedláků se však mezitím stane revue plná písniček a tance. Na hudební komedii Trhák z roku 1980 se můžete podívat dnes ve 20:00 na CSFilmu.

Ženy Waldemara Matušky

Ač se Vladimír Matuška narodil v Košicích, dětství strávil v Praze. Poté se přesunul do Poděbrad, kde se vyučil sklářem. Tam také začal vystupovat s různými kapelami, v nichž se kromě zpěvu věnoval i hře na různé hudební nástroje. Po vojně přijal místo v Chebu coby osvětový tajemník. V té době si nechal rovněž narůst plnovous, který byl jeho celoživotním poznávacím znakem. A nejen to. Na počátku sedmdesátých let se z Vladimíra stal Waldemar, a to natrvalo. Jméno si totiž nechal změnit i v občanském průkazu.

V partnerském životě vystřídal hned několik žen. Tou první byla Jiřina Šťastková, se kterou ho potkala obrovská tragédie. Druhé manželství s Hanou bylo bezdětné. Nejinak tomu bylo i s herečkou Jitkou Zelenohorskou. Štěstí našel až u zpěvačky Olgy Blechové, která s ním zůstala až do úplného konce.

Chyba, nebo msta lékařky?

Matuškova první manželka Jiřina porodila celkem tři děti. Dvojčata (dvě holčičky) a syna Miroslava. O dcery ale bohužel přišli, a to přímo v porodnici. Vše se odehrálo v Karlových Varech, kde tehdy zpěvák se svou ženou žil. „Podávali tam zrovna špatnou látku proti neštovicím. Jeho holčičky zemřely během dvou měsíců. Vím, že tam Walda tehdy vlítnul a rozkopal jim to tam,” uvedla Eva Pilarová v roce 2010 pro pořad Prima TV Top Star.

Kromě fatálního pochybení lékařů však byla ve hře ještě jedna varianta.Co se přesně stalo, nikdo neví. Těch dětí mělo po očkování zemřít více. Říkalo se, že jedna z doktorek byla Němka, které při odsunu zabili rodinu a ona se tak rozhodla tímto způsobem pomstít. Ale možná to byla jen legenda a šlo skutečně o pouhou chybu,” uvedl pro deník Blesk jeden z Matuškových kolegů.

Důstojné rozloučení s Waldemarem Matuškou

Osudným se Waldemaru Matuškovi stal zápal plic a následné selhání srdce. Ale ani před smrtí neztratil svůj pověstný smysl pro humor. „Řekl, že nechce být pohřbený na Floridě. Země je tam nasáklá vodou, takže by dostal revma,” prozradila pro web Plus7dni.pluska.sk jeho třetí manželka Olga. Věčný odpočinek tak Waldemar Matuška našel na Vyšehradském hřbitově. Poslední sbohem mu přišlo dát až dvanáct tisíc lidí. Dožil se 76 let.

Zdroje informací:

CSFilm: Trhák

Wikipedia.cz: Waldemar Matuška

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články