Šílená šéfka porodnice Mijuki Išikawa: Její vraždy novorozenců donutily Japonsko legalizovat potraty

Šílená šéfka porodnice Mijuki Išikawa: Její vraždy novorozenců donutily Japonsko legalizovat potraty
Zdroj: Wikimedia Commons/US military Photograph, Public domain

Mijuki Išikawa byla zkušená porodní asistentka, která pomohla na svět mnoha dětem. Pak se dostala do neobvyklé situace, kterou ale začala řešit tím nejhorším možným způsobem. Těžké dilema se rozhodla rozlousknout vraždami...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 03. 2021 14:00

Mijuki Išikawa byla japonská porodní asistentka, později ředitelka porodnice v Kotobuki. Během čtyřicátých let minulého století zavraždila přes sto novorozenců. Přesto za své činy dostala pouze čtyři roky vězení.

Dilema

Mijuki se narodila v Kutomi v prefektuře Mijazaki. Po absolvování Tokijské univerzity se provdala za Takešiho Išikawu a jejich manželství bylo bezdětné. Ve čtyřicátých letech 20. století, tedy v době, kdy působila na postu ředitelky porodnice v Kotobuki, nastala v jejím zařízení velmi neobvyklá situace – začala se rodit obrovská spousta dětí.

Jejich rodiče byli ovšem tak chudí, že by se o ně nedokázali nikdy postarat. Kvůli absenci sociálních a charitativních služeb musela Išikawa vyřešit jedno velké dilema. Co s novorozeňaty, které nikdo nechce?

Konec péče

Přesný počet obětí Išikawy není přesně znán, avšak střídmý odhad hovoří až o 103 novorozencích. Jakmile se totiž ředitelka porodnice dozvěděla, že dítě pochází z chudých poměrů, přestala o něj pečovat. V naprosté většině tak byla příčina úmrtí právě zanedbaná péče. Této zvrhlé praxi ale nehodlaly přihlížet ostatní porodní asistentky nemocnice v Kotobuki a jedna po druhé raději změnily zaměstnání.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Earth to Britt (@earthtobrittpodcast)

Išikawa však ve svém počínání zašla ještě mnohem dále. Za zanedbání péče začala dokonce požadovat peníze a prý se ho účastnil i její manžel Takeši. Oba se snažili rodičkám namluvit, že je to vyjde mnohem levněji než výchova dítěte. O falšování úmrtních listů se pak postaral lékař Širo Nakajama.

Kdo za to může?

Když byli po pitvě náhodně nalezených ostatků pěti obětí zatčeni manželé Išikawovi, snažila se Mijuki hodit vraždy na rodiče dětí. A skoro jí to prošlo. Jenže prohlídka ústavu odhalila několik dalších desítek mrtvol novorozeňat.

Soud si patrně moc práce s případem nedal, šlo prý o pouhé opomenutí. A Mijuki skončila ve vězení na osm let. Její manžel a doktor Nakajama dostali poloviční tresty. Išikawovým se však rozhodnutí soudce nelíbilo a podali proti němu odvolání. Úspěšně, na svobodu se dostali po dvou letech. Jejich případ ale vyvolal diskuzi o potratech. Japonští zákonodárci je tehdy povolili vykonávat mimo jiné i z ekonomických důvodů. Země tak byla jednou z prvních na světě, kde byly potraty legální.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Mijuki Išikawa

Culturacolectiva.com: Meet the japanese midwife who killed more than a hundred children to spare them from misery

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články