Skutečné zločiny Velké Prahy očima dobových soudniček: Sousedská vražda i nestoudná podvodnice

Skutečné zločiny Velké Prahy očima dobových soudniček: Sousedská vražda i nestoudná podvodnice
Zdroj: Česká televize/Digitální knihovna JVK/koláž Lifee

Vraždy, podvody, krádeže... Ani první republika nebyla tak nevinná, jak bychom si ji rádi představovali. Některé příběhy přináší třeba seriál České televize Zločiny Velké Prahy, další (a neméně zajímavé) najdeme v dobových soudničkách. Kam až mohla dojít zášť mezi sousedy a čeho byla schopná nenapravitelná podvodnice?

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 05. 03. 2021 11:00

Při čtení novin z doby první republiky si můžeme představit, jak tehdy lidé doopravdy žili – bez přizdobení a dokreslování filmovou kamerou, bez odborných výkladů historiků. Právě tam, v autentických článcích, je zaznamenán život bez příkras, nebo naopak hanlivých komentářů. Stejně tak dobové soudničky vypráví opravdové příběhy tak, jak bychom je dnes převyprávět nedokázali. Jako třeba tu o sousedské vraždě...

Mlčeti zlato?

Není nad dobrou vůli v sousedství,” říkával Alois Kindl, 72letý almužník, když se jej lidé ptali, co zase u nich v domku bylo za křik. „To víte, ono se leccos stane, ale nejlépe je mlčet…” A mlčel. 

Ale když dne 18. září zemřel za podezřelých okolností, nemlčeli druzí. Václav Čédl, bydlící vedle něho v obecním domku, vyprávěl, že 2 dny předtím viděl, kterak sousedka Marie Kučerová z téhož domu vrhla se na chodbě na Kindla, stojícího ve dveřích své světnice, a udeřila jej do prsou stoličkou. Po chvíli, když ulehl, že její syn František bil jej do prsou, že jen sténal. A ještě později, asi kolem 5. hodiny, viděl jiný ze sousedů, Rudolf Štys, skleněnými dveřmi, jak Kučera s matkou Kindla zase bijí, ba Kučera jej kope podpatkem hrubé boty do hrudníku.

Stařec byl tak zbit, že už nemohl ani křičet, jen sténal. Následkem těchto údajů byla provedena soudní pitva, kterou bylo zjištěno, že Kindl utrpěl zlomeniny několika žeber a zemřel na zápal plic z toho vzniklý.

Mladý tyran před soudem

Proto byl 18letý Rudolf Kučera, výrostek vzrostlý, „ulízaného” černého vlasu nad tváří ostrých, tvrdých rysů, zatčen a obžalován ze zločinu zbití dle § 140 tr. z. Poněvadž v jeho šatě našli ukrytou i dýku, žalován i pro přestupek nedovoleného nošení zbraně. Při vyšetřování i včera před porotou, které předsedal v. r. Bouček, tuze zapíral. Prý Kindla jen tak dvakrát „pleskl po tváři”. Porota však uznala jej 11 hlasy vinným a soud mu vyměřil trest těžkého žaláře v trvání 2 let. Žalobu zastupoval státní zástupce vrchní rada Prokeš.

Nájem vybrala, byt už neměla

Zatímco stát, obce i různé korporace si lámou hlavy, jak odpomoci bytové tísni a tisíce nebydlících proklínají čas, kdy splnila se hromadně slova písma, že „syn člověka nemá, kam by hlavy položil“, připadla 43letá svobodná obchodnice ze Žižkova Růžena Kloudová na nápad, jak z bytové mizérie si udělat zlatý důl a potěšit nebydlící aspoň na chvíli. V říjnu 1923 koupila na Žižkově dům a počala pronajímat byty.

Předem arciť vybírala odstupné a zálohy na činži od 300 Kč až po 6 000 Kč, dohromady přes 40 000 Kč. Když se ukázalo, že byty vůbec nemá k dispozici, peníze aspoň z části vrátila. Mezitím seznámila se v kavárně Obecního domu s Boženou Krbcovou, která se vydávala za choť inženýra Jana Novotného. Hned napoprvé si od ní vypůjčila 40 Kč. Několik dní potom přijela k ní v autě. Peníze nepřivezla, naopak, vydlužila se dalších 1 200 Kč. Při líčení se vymlouvala, že peníze dostala na cesty, aby pro Krbcovou hledala ženicha.

Nedala si pokoj ani ve vazbě

Když byla zatčena, seznámila se ve vazbě bezpečnostního oddělení s Annou Dobiášovou, která své zaměstnavatelce odcizila za 3 100 Kč prádla. Půjčila Kloudové nějaké v ceně 130 Kč a svěřila jí zástavní lístek na ostatní, aby jej zaslala její matce do Plzně. Oboje se u Kloudové „ztratilo”.

Tolik ze tří žalob, které na ni během dvou měsíců, května a června, podalo státní zastupitelství a z nichž se zodpovídala senátu v. r. Sýkory. Nepřišla nijak do rozpaků. Plné vzrostlé postavy byla i plna odvahy, leč zklamala se. Pro uvedené kousky i pro přestupek falešného hlášení v kterémsi hotelu – městský úřad v Č. Brodě nediskrétně na ni prozradil také, že není nijak sv. Antonínem v sukních – byla odsouzena do těžkého žaláře na 1 rok.

Zdroje informací: 

Národní listy 10. 12. 1924

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články