Vladimír Kratina slaví 68. narozeniny: Byl zatčen za znevažování rudé vlajky, s policisty se při zatýkání pral

Vladimír Kratina slaví 68. narozeniny: Byl zatčen za znevažování rudé vlajky, s policisty se při zatýkání pral
Zdroj: Showpix.cz
Vladimír Kratina je český herec, zpěvák, písničkář a producent.Po absolutoriu gymnázia v Ostravě se nejprve vyučil fotografem, teprve poté šel studovat na pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1975. Během svého profesního života jako herec postupně působil v několika divadlech: královéhradeckém Divadle Vítězného února, ústeckém Činoherním studiu, zájezdovém divadle Dílna 24, pražské Ypsilonce a nakonec v Činoherním klubu. Hostoval i v Národním divadle.Méně už je známo, že se jedná také o výrazného a originálního folkového a countryového zpěváka i písničkáře.+ 2 fotky+ 3 fotky

Vladimíra Kratinu většina z nás zná jako urostlého charismatického herce, kterého obdivovaly naše maminky i babičky. Málokdo ale ví, že je kromě toho ještě výrazným a originálním folkovým a country zpěvákem, který si za znevážení rudé vlajky odseděl osmnáct měsíců na Ruzyni.

Petra Járková
Petra Járková 25. 02. 2020 07:00

Oblíbený český herec Vladimír Kratina se po gymnáziu nejdříve vyučil fotografem, teprve poté šel studovat na pražskou DAMU, kterou absolvoval roku 1975. Následně působil v několika divadlech. Začínal v královéhradeckém, pokračoval do ústeckého a nakonec zakotvil v Praze. Hrál v zájezdovém divadle Dílna 24, v Ypsilonce a nakonec v Činoherním klubu. Cizí mu není ani Národní divadlo.

Televizní hvězda

Vladimír Kratina je kromě divadla obsazován i do seriálů. Za zmínku jistě stojí Rodáci nebo Druhý dech a z těch novějších třeba Ulice nebo Kadeřnictví. Z filmů musíme vypíchnout jeho hvězdné role ve snímku Prázdniny pod psa, Jak se zbavit nevěsty nebo Miluji tě modře. Zapomenout nesmíme ani na jeho účinkování ve StarDance roku 2008.

Průšvih z mládí

Kratina byl v roce 1971 zatčen za znevažování rudé vlajky. Ve vazbě na Ruzyni strávil osmnáct měsíců. Za hanobení republiky mu přitom hrozilo deset let vězení. Případ však by překvalifikován na výtržnictví. Na svobodu se dostal díky politických kontaktům svých známých a milosti tehdejšího prezidenta republiky generála Ludvíka Svobody.

Hanobení vlajky

„V Karlově ulici jsme na školním divadle Disk viděli viset rudé vlajky, protože to bylo v květnu. Na zemi jedna ležela, asi ji strhl vítr, tak jsem jí vzal a sroloval, že si ji odnesu na kolej,“ prozradil herec v jednom z rozhovorů.

Skutečnost se prý však odehrála úplně jinak. Podle policie údajně opilý tehdy devatenáctiletý Kratina vlajku nesebral ze země, ale strhl z budovy, kopal do ní a divoce s ní mával nad hlavou. Přitom něco pokřikoval.

Herec měřící dva metry neměl s policisty slitování a při zatýkání se pral. Ti ho však pomocí obušku zvládli, takže schytal i pár pěkných ran.

Rodinné vztahy

Vladimír Kratina má tři dcery. Z prvního manželství Marii, která pracuje jako úspěšná mezinárodní manažerka, z druhého Dominiku a Sofii. Po synovi prý nikdy netoužil.

JAK ŠEL ČAS S CHARISMATICKÝM VLADIMÍREM KRATINOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články