Fanfán Tulipán by oslavil 97 let: Češky Gérarda Philipa milovaly, při jeho návštěvě Prahy zablokovaly Národní třídu

Gérard Philipe byl francouzský herec, který se v Československu proslavil především titulní rolí ve snímku Fanfán Tulipán.
Zdroj: Čsfd
Gérard Philipe byl francouzský herec, který se v Československu proslavil především titulní rolí ve snímku Fanfán Tulipán.Narodil se odpoledne 4. prosince 1922 v jihofrancouzském Cannes do rodiny Marcela Marie Honoré a Marie Élisy Joséphiny Philipových. Měl ještě bratra Jeana, staršího o 15 měsíců. Jeho babička z matčiny strany, Wilhelmina-Elisabeth Seliger, se narodila v Praze, nějakou dobu žila také v Brně. Patřila k početné německé menšině na českém území a do Francie se provdala za jihofrancouzského cukráře.V říjnu 1928 nastoupil malý Gérard do první třídy, v roce 1932 šel společně s bratrem k prvnímu svatému přijímání. Nebyl příliš vzorným žákem, protože 30. června 1939 propadl u první části maturitní zkoušky a celé léto musel strávit v ústavu ve Vence, aby byl v září připuštěn k opakování zkoušky. Následujícího roku onemocněl zánětem pravé plicní báze, stal se externím žákem. + 4 fotky+ 5 fotek

Nejslavnějším francouzským hercem byl v 50. letech bezpochyby Gérard Philipe. Byl nejen mimořádně nadaný, ale také nesmírně pohledný a charismatický. Milovaly ho ženy po celém světě a ani Češky nebyly výjimkou.

Petra Járková
Petra Járková 04. 12. 2019 07:00

Když pak v roce 1955 přijel do Prahy, jeho obdivovatelky zablokovaly Národní třídu, pištěly a trhaly mu knoflíky na kabátě. Ty, jimž políbil ruku, padaly do mdlob. Herec proto z pudu sebezáchovy nastrčil před Karlínské divadlo jako náhradníka herce Karla Effu, aby místo něj rozdával autogramy. Sám se pak nenápadně vytratil zadním vchodem. Přitom při natáčení riskantních scén nikdy nevyžadoval kaskadéry, ale sám skákal z výšek, šermoval a naskakoval do jedoucího žebřiňáku.

Philipe na fotbale

Podobná davová hysterie se opakovala i v Brně, kde ženské doslova oblehly Mahenovo divadlo. Navzdory tomu chrabrý Fanfán Tulipán neztratil odvahu a šel se posadit mezi 50 tisíc diváků na tribuně nově postaveného fotbalového stadionu Za Lužánkami. Češi tehdy hráli proti Rakousku a vyhráli 3:2. První mezistátní zápas v Lužánkách se zaujetím sledoval i Gérard Philipe. Schválně, jestlipak zahlédnete jeho pohlednou tvář v publiku?

Babička z Česka

Hádejte, komu tenkrát fandil? Jasně, že českým fotbalistům, ale víte proč? Tak za prvé, jeho babička z matčiny strany prý pocházela z Česka. Jmenovala se Wilhelmina-Elisabeth Seligerová, žila v Brně, a jak jméno napovídá, patřila k tehdy početné německé menšině. Gérard Philipe byl prý na ni podobný. Do Francie se tato česká Němka provdala za jihofrancouzského cukráře.

Víra v socialismus

Gérard Philipe ovšem sympatizoval s naší zemí ještě z jiného důvodu. Patřili jsme do východního bloku a budovali socialismus, v jehož ideje tento levicově vyhraněný umělec tehdy naivně věřil. Když pak poznal trochu zblízka život za železnou oponou, poměrně rychle vystřízlivěl. Dokonce prohlásil, že už nikomu nedovolí, aby jeho slavné jméno zneužil v politické propagandě.

Rakovina jater

Do Československa se Gérard Philipe už nikdy nevrátil. Ne proto, že by nechtěl, ale proto, že předčasně opustil tento svět. Zemřel necelé dva týdny před 37. narozeninami na rakovinu jater.

NA POHLEDNÉHO HERCE GÉRARDA PHILIPA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články