Komunistická propaganda: Měla za úkol burcovat, varovat a vytvářet obraz nepřítele

Komunistická propaganda patří k největším hororům, které si naše země musela prožít.
Zdroj: Facebook/Socialismus
Společně do májového průvodu!Soutěžilo se o rudý prapor.Buduj naši socialistickou zemi a buď na to pyšný.Takhle vypadala klasická propaganda.+ 5 fotek+ 6 fotek

Systematicky lhát, mást a manipulovat, to je účelem propagandy. Nutila vás například uvěřit, že za vaši neschopnost vypěstovat bramboru mohou americké bombardéry rozhazující mandelinky. Dnes už se tomu smějeme, ale tenkrát tomu lidé opravdu věřili.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 05. 12. 2018 08:52

Co je propaganda?

Propaganda je souhrnný název státem organizovaného šíření lží. Vrchní nacistický propagandista řekl, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou a ono to bohužel funguje. Dokonce to můžeme sledovat v přímém přenosu. "Prezident Zeman bude do omrzení tvrdit, že četl neexistující Peroutkův článek Hitler je gentleman, i když nezávislý soud už dávno rozhodl, že takový článek neexistuje. Zeman se ale neomluví, nepřizná omyl, místo toho nadále lže. Dělá totiž propagandu a úspěšně. Řada lidí je už dnes nejspíš přesvědčená, že ten článek četli taky," píše se na webu 90 miliónů. 

Jak měla fungovat?

Pravá komunistická propaganda měla za úkol burcovat, varovat, vytvářet obraz nepřítele, ukázat na něj. Články v novinách, plakáty a transparenty, filmy, písně, to vše sloužilo propagandě. Když se neurodily brambory, svedla to komunistická propaganda na Američany, kteří podle ní nad Československem z letadel rozházeli tisíce mandelinek bramborových, škůdců, kteří kdysi z Ameriky přišli, ostatně stejně jako brambory.

Absurdistán

Propaganda bude tvrdit, že není lepšího režimu než komunismus, a podpoří to obřími plakáty s Marxem, Engelsem a Leninem. Propaganda obviní z neúspěchů třídní nepřátele a rovnou je i přímo označí. Hnusní tlustí kapitalisté třesoucí plnými měšci peněz, zlí američtí vojáci vraždící nevinné děti, přežraní sedláci, kteří by raději pukli, než aby se podělili s ostatními, zadupávají nebohé chudé rolníky do země. To byly časté náměty propagandistických plakátů. Propaganda vám z prohry udělá vítězství, z bílé černou a z masového vraha Stalina milujícího otce pracujících.

"Propagandě věří jen idiot, přesto se takových našla spousta. Dnes funkci propagandy přebírají dezinformační weby, trollové a jiné moderní nástroje," říká web o zvěrstvech komunismu 90 miliónů.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články