Nepříčetný Paul Steven Haigh: Jedné ze svých obětí zasadil až 157 bodných ran

Nepříčetný Paul Steven Haigh: Jedné ze svých obětí zasadil až 157 bodných ran
Zdroj: Unsplash.com

Navenek působil Paul Steven Haigh jako milý a sympatický mladík, ve skutečnosti však prahl po jediném – stát se největším sériovým vrahem Austrálie. Nakonec se zastavil na sedmi obětech. Jak on sám nahlížel na tyto hrůzné činy?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2021 14:00

Paul Steven Haigh se narodil 5. září 1957 v Austrálii. Je to sedminásobný vrah, který si odpykává šest doživotních trestů, bez možnosti podmínečného propuštění.

Krabička cigaret a šálek čaje

V roce 2017 se s Paulem Haighem setkal novinář John Silvester z webu Stuff.co.nz. Rozhovor proběhl ve vězení Pentridge v Melbourne, oba muži se setkali na 90 minut na dvorku, bez přítomnosti strážných a pout. Vrah si nejdříve řekl o dvacet tisíc dolarů, když mu byl požadavek zamítnut, spokojil se s krabičkou cigaret a šálkem čaje.

O vraždách hovořil zcela bez emocí. A na otázku, proč se stal sériovým vrahem, odpověděl: „Byl jsem neurotický mládenec, kterého drželi na uzdě pobožní pěstouni. Nevím, co mne vedlo k zabíjení. Možná jejich příliš přísná výchova, která vedla k tomu, že mi předali značně pokřivený pohled na život. Stále jsem však zbabělec. Zmáčknout spoušť může kdokoli, překážka je jen psychologická. V hlavě.”

157 bodných ran

Haigh začal vraždit v roce 1978, a to ihned poté, co jej propustili z vězení, do kterého se dostal za několik loupežných přepadení. První obětí jeho řádění byla osmapadesátiletá Evelyn Adams, jen o pár dní později usmrtil Bruna Cingolaniho, majitele pizzerie.

O rok později začal trpět paranoidními bludy – myslel si, že ho všichni známí chtějí udat na policii. Jako dalšího se tak zbavil svého komplice Waynea Smithe a následně bývalé partnerky Sheryl, kterou neváhal zastřelit přímo před jejím desetiletým synem. Toho také samozřejmě sprovodil ze světa, neboť si nemohl dovolit nechat naživu jakékoli svědky. Hrůzné finále bylo zakončeno znásilněním a ubodáním jeho tehdejší přítelkyně – devatenáctileté Lisy Brearley. Zasadil jí neuvěřitelných 157 bodných ran.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený The Look of Evil (@thelookofevil)

Zabíjel i za mřížemi

„Dopustil jsem se velmi krutých zločinů, ale nemohu vrátit čas. Co se stalo, stalo se,” řekl o svém řádění Haigh. Dopaden byl po vraždě Sheryl a vyslechl si odsouzení k šesti doživotním trestům. A jak to souvisí s tím, že mu přičítají sedm vražd? V roce 1991 totiž za mřížemi „pomohl” na onen svět ještě spoluvězni Donaldu Hatherleymu. Hájil se však tím, že mu prý pouze asistoval u sebevraždy. Podkopl pod Donaldem stoličku a zavěsil se na něj. Zřejmě mu chtěl pomoci s rychlým udušením.

Paul Steven Haigh požádal v roce 2011 o prozkoumání, jestli by nebylo možné podmínečné propuštění. Dočkal se však zamítnutí, neboť soudce dospěl k názoru, že k žádné nápravě jeho chování ve skutečnosti nedošlo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Paul Steven Haigh

Stuff.co.nz: Inside the minds of some of Australia’s most notorious murderers

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články