Sušická bestie Marie Fikáčková: Miminkům v porodnici promačkávala hlavy a lámala ruce. Vadil jí jejich pláč

Sušická bestie Marie Fikáčková: Miminkům v porodnici promačkávala hlavy a lámala ruce. Vadil jí jejich pláč
Zdroj: Pixabay.com

Sestřičky na porodním oddělení by měly patřit mezi nejlaskavější nemocniční personál. Marie Fikáčková se však tím nehodlala řídit. Nesnášela dětský pláč, a tak se bez okolků uchýlila k promačkávání dětských hlaviček, lámání rukou a bití. Vše jen proto, aby byl už konečně klid.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 04. 01. 2021 14:00

Marie Fikáčková se narodila 9. září 1936 v Sušici, kde od roku 1957 pracovala jako zdravotní sestra na novorozeneckém oddělení. Vykazovala vysokou pracovní morálku, takže se uvažovalo o jejím povýšení na vrchní sestru. Byť se podle vlastních slov měla dopustit víc jak deseti vražd, prokázány jí byly pouze dvě. Přesto neunikla trestu smrti.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený INSTA CRIME BLOG (@insta_crime_blog)

Odkud se brala její agresivita?

To není záhadou. U sériových vrahů se můžete často dočíst, že měli velmi neutěšené dětství a také Marie Fikáčková zapadá do tohoto vzorce. Otec byl násilnický alkoholik, který se netajil záští k Čechům, a vznětlivý bratr si na dívce také někdy rád vylil zlost. Nemluvě už o někdy i fyzických konfliktech s matkou, ke kterým docházelo po otcově smrti.

Za Mariiným běsněním měly stát i tyto dvě věci: Během výpovědi uvedla, že jako sudetská Němka nenávidí Čechy. Druhým spouštěčem byla menstruace, v jejímž průběhu začala nenávidět malé děti a jejich pláč, který se snažila všemožnými zvrácenými způsoby zastavit.

Detailní popis

Fikáčková spáchala první vraždu v roce 1957. Než začala promačkávat hlavy a lámat ruce, „spokojila“ se s velmi důmyslným ubližováním. Modřin a různých zranění si vždy všiml až personál z další směny. Vše tak bylo připisováno neopatrné manipulaci během přebalování a nezkušeným matkám.

Během následujících tří let se měla podle svých slov dopustit víc než deseti vražd, prokázány jí byly však pouhé dvě. Při výslechu se nebála zacházet do těch nejmenších detailů. „Jedna holčička začala křičet, tak jsem ji několikrát udeřila pěstí do hlavy. Chtěla jsem ji zabít. Poté jsem jí stiskla hlavičku a cítila, jak se mi do ní boří prsty. Neslyšela jsem žádné praskání kostí, jen to prostě povolilo. Po chvilce jsem se vrátila ke skládání plen,” vypověděla.

Zatčení se nebránila

Policie si pro šílenou sestru přišla po pitvě dvou holčiček, u kterých patolog uvedl jako příčinu smrti násilí. Marie Fikáčková byla zatčena přímo na svém pracovišti. Nijak se nebránila a ke svým činům se doznala, za co byla odsouzena k trestu smrti oběšením. Poprava byla vykonána 13. dubna 1961 v pankrácké věznici.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Marie Fikáčková

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články