Lidé, kteří pravidelně pláčou jsou psychicky vyrovnanější

Pokud pláčete jednou týdně, můžete žít zcela bez stresu.
Zdroj: freepik
Lidé jsou jediní ze savců, kteří dokážou výrazně ronit slzy a hlasitě plakatByly popsány i slzy u slonů či psů ve chvíli emocionálního stresu, pláči člověka se to ale nepodobá.Lidská populace čelí mnohým problémům.Pokud vás tedy něco trápí, plačte.+ 2 fotky+ 3 fotky

Žijeme stresující životy, jsme neustále pod tlakem a občas se stane, že už zkrátka nemůžeme. Co je nejlepším lékem v těchto situacích? V Japonsku znají odpověď.

Redaktor
Redaktor 31. 12. 2018 00:44

Ta se zdá být až překvapivě jednoduchá. Stačí si jednou týdně pořádně pobrečet. Tedy alespoň to tvrdí profesor Hidefumi Jošida z Toho univerzity v Tokiu. Ten spolu s kolegou Aritou pořádá přednášky pro tamní studenty, aby se naučili, jak se se stresem vypořádat.

Pláči přikládají větší účinek na zahnání chmurů než jídlu, spánku nebo smíchu. Díky pláči se stimuluje parasympatikus, čímž se sníží tlak krve, činnost srdce a mozek se uklidní. Jednou týdně se vyplakat je tedy cesta k životu bez stresu.




Jošida s Aritou spolu pracují od roku 2014 a jejich cílem je eliminovat stresovou zátěž u japonské populace. Ta jí čelí denodenně a mnozí lidé pak končí s depresemi. Oba pánové zároveň ale varují před pláčem chronickým. „Příliš častý pláč škodí, stejně jako přehnaná dlouhodobá euforie,“ uvádí Jošida. Nejlépe jsou na tom ti, kteří nechávají svým emocím volný průchod. Jedinci, kteří se umějí od srdce zasmát, ale zároveň se nestydí si poplakat jsou psychicky nejvyrovnanější.


Člověk je také jediným savcem, který dokáže ronit slzy. Byly pozorovány jisté náznaky u slonů nebo psů, ale s lidským pláčem se to zcela porovnávat nedá.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články