Jak utišit plačící miminko? Naučte se poznat, po čem touží: Toto jsou rady zkušených rodičů

Matka s dítětem
Zdroj: Freepik

Také jste si přinesli z porodnice domů miminko a těšili se, jak si užijete spokojeně dřímající uzlíček? Místo toho ale děťátko pláče a vy ne a ne přijít na to, co mu schází. Nabízíme vám několik tipů na to, jak miminko utišit, a také přehled druhů pláče, kterými vám dítě sděluje, co přesně chce. Tak, jak to stojí v uznávané Knize o mateřství.

Jana Jánská
Jana Jánská 26. 07. 2022 14:30

První měsíce života spousta miminek propláče. Jde totiž o jejich jediný komunikační prostředek, jak mamince nebo tatínkovi sdělit, co jejich děťátku chybí. Chce to jen trochu trpělivosti a času, abyste jeho signály správně rozklíčovali.

Proč miminko pláče?

Dítě reaguje pláčem na nejrůznější podněty, kterých je najednou strašně moc. A rozhodne nepláče pro nic za nic. Pokud vám tedy babička nebo tchyně říkají, že pláče proto, aby si posílilo plíce, neposlouchejte je. Dítě něco potřebuje a chce to po vás. Jak tedy postupovat? Odborníci tvrdí, že klíčové je nalézt příčinu pláče – pak už si můžete vybrat vhodnou uklidňující techniku.

Jak je to s kolikou u miminek?

Patří mezi nejznámější pláče v prvních týdnech života dítěte. Pokud jste ho zažili, víte, že to není nic příjemného. Dítě bolestně pláče, nejčastěji večer. Někdy jde doslova o záchvaty pláče. I když půjdete s dítětem k lékaři, s největší pravděpodobností nezjistí nic, co by vás mělo znepokojovat. Miminko prospívá, netrpí žádnými bolestmi, „pouze“ tříměsíční kolikou. Tou trpí 50–70 % novorozenců a kojenců, kteří pláčou 3 – 24 hodin denně. Bohužel, někdy může takový stav trvat déle než tři měsíce.

Při kolikách mívají děti nafouklé bříško. V tomto případě radí odborníci kojící matce upravit jídelníček, vypustit všechno, co nadýmá, tedy čerstvé pečivo, luštěniny, kapustu, zelí a bublinkové tekutiny. Často také prospěje vynechání mléka a všech mléčných výrobků.

A jak poznáte, že jde právě o koliku? Pokud je miminko po večerním krmení neklidné a pláče, nebo usne a probudí se během půlhodiny s pláčem, pak jde zřejmě o koliku. Dítě ale nemusí ani plakat, spíše naříká, přitahuje nožičky nahoru k bříšku, saje matčinu bradavku nebo dudlík, ale brzy začne opět naříkat. Když si říhne, přestane plakat, pak ale začne nanovo. Když naříkání přerušíte, dítě je pak roztřesené a vzlyká. Pokud se tohle opakuje každý den přibližně ve stejnou dobu, pak máte téměř jistotu, že jde o koliku.

Jak na večerní koliku?

Co s tím? Recept nabízí pediatrička Alexandra Vidnerová. „Při kolikách pomůže pohyb a určitá poloha dítěte. V době těhotenství dítě leželo v tzv. klubíčku. Proto radím maminkám dodržovat dále polohu klubíčka. Při ní máte miminko přitisknuté k hrudníku a jeho nohy jsou podepřené vašima rukama. Dítě se uklidní, lépe si odříhne a lépe odcházejí větry," poukazuje Vidnerová, "velice dobře působí taky pomalá, kolébavá chůze maminky nebo tatínka, kteří drží dítě v této poloze.“

Jak poznat že miminko pláče hlady?

Hlad je nejobvyklejší příčinou pláče dítěte do jednoho roku. A také má nejjednodušší řešení. Pokud neuspokojíte jeho potřebu co nejdřív, miminko se křikem může unavit nebo rozzlobit, takže nebude k utišení a nebude schopno pít. Pokud má dítě hlad, uspokojí ho pouze jídlo, především mléko. Čaje nebo dudlík pomůžou na chvíli, ale za nějakou dobu začne dítě znovu plakat.

Mateřské mléko stráví dítě nejpozději po 2 až 3 hodinách, takže pokud začne miminko plakat v uvedenou dobu po posledním krmení, má zřejmě zase hlad. Kojte podle chuti, pokud saje a polyká. Když si už jen hraje, kojení ukončete.

Proč pláče miminko, když ho odložíte?

Miminko bylo devět měsíců zvyklé na to, že se houpalo v bříšku a slyšelo tlukot maminčina srdce. Zkuste mu tuto dobu připomenout, a to tak, že se svléknete a miminko k sobě přitisknete kůži na kůži. Dítě ucítí vaši vůni a teplo, uslyší tlukot srdce, což mu bude signalizovat klid a pohodu.

Malé dítě je nejspokojenější, když ho někdo drží, což vyplývá z jeho pudové podstaty. Pokud ho zvednete a ono se uklidní, a poté, co ho položíte, zase začne plakat, neznamená to, že „má špatné manýry“. V tu chvíli pláče proto, že jste ho zbavili tělesného kontaktu. Někdy pomůže, když plačící dítě zavinete do zavinovačky – bude se cítit v teple a bezpečí.

Další důvody pláče miminek - nuda, samota i špatná poloha

Pokud má dítě opruzený a bolavý zadeček, může cítit velkou bolest. Často mu měňte plenky, lehce ho omývejte čistou vodou, jemně osušte a namažte nějakou vhodnou mastičkou.

Vynucování pozornosti pláčem

Zvláště v noci, kdy je tma a ticho, se některé děti necítí bezpečně a pláčem volají rodiče. Uklidněte ho, vezměte na chvíli k sobě do postele, ale ať si na tento způsob uklidňování nezvykne. Raději jen miminko hlaďte v jeho postýlce a klidně na něj mluvte.

Pláč z vylekání

Některá miminka se v prvních týdnech života snadno vylekají. Reagují na hlasité zvuky, rychlé pohyby nebo jasné světlo. Pohlaďte je a klidně na ně mluvte.

Pláč z přemíry podnětů

I příliš mnoho podnětů může u miminka vyvolat pláč, zkrátka všeho moc škodí. Mnoho návštěv a cizí hlasy brání dítěti v klidném usnutí. Zkuste přejít do jiného pokoje a pohoupejte je. Může mu vadit i horká žínka na obličeji, hlasitý smích, lechtání nebo studené ruce.

Pláč při svlékání

Pokud miminko svléknete a začne plakat, není to proto, že by mu byla zima nebo že byste byli nešikovní. Mnoho miminek pláče prostě proto, že ztratily kontakt s látkou, který jim byl příjemný. Oblečte dítě a pláč ustane. Když je nahé, přikryjte ho třeba plenkou nebo ručníkem.

Děti často pláčou, protože nechtějí spát tak dlouho. I když necháte dítě v postýlce s hračkami, může se začít po chvíli nudit. Z osamělosti začne plakat, takže ho vyndejte z postýlky a přeneste tam, kde jste vy. Pokud ještě nesedí, položte ho na zem na kojeneckou deku, pokud sedí, tak do židličky nebo sedátka, aby se na vás dívalo při přípravě jídla, žehlení, prostě při čemkoli. Dítě vždy rádo pozoruje rodiče, zvláště matku.

Malé dítě se samo neobrátí do polohy, která je mu příjemnější, alespoň v prvních měsících života. Může proto začít plakat. Změňte jeho polohu a pláč přestane.

Rady maminek (a tatínků), jak utišit plačící miminko

"Osvědčilo se mi unavené děťátko hladit prstem jemně nad horními očními víčky. Reflexivně přitom přivíralo očka, až je nakonec zavřelo úplně." (Jindra, 33 let)

"Moje máma vždy dovedla zklidnit vnuka, když si ho tak nějak omotala kolem pasu/pod paži a lehce ho natřásala. A pak dělala š-š-š-š-š-š-š. Když bylo nejhůř, tak č-č-č-č-č. Prostě aby to nebylo jen dlouhé ššššššššššš. Ale obecně to natřásání a kontakt tělo na tělo fungoval." (Vláďa, 35 let)

Pomáhá tzv. bílý šum

"Když bylo dceři pár týdnů a nemohla usnout, hodně pomáhal tzv. bílý šum. Stoupla jsem si s ní do kuchyně, pustila digestoř a houpala ji na rukou. Za chvilku byla tuhá. Pak ji stačilo jen odložit do postýlky. Podobně mým známým fungoval puštěný vysavač, případně zvuk moře reprodukovaný z videa na YouTube. A prodávají se samozřejmě i speciální hračky do postýlky, která tento bílý šum vydávají." (Veronika, 36 let)

"Na prdíky nám skvěle fungovalo nosit miminko v poloze 'na tygříka'. Bolesti pominuly a děťátko usnulo." (Petr, 42 let)

"Vyzkoušela jsem snad úplně všechno, co jsem si načetla na internetu, ale nakonec u nás stejně pomáhalo akorát kojení. Při něm se syn vždy zklidnil a usnul. Akorát jsem takto musela často kojit i co půl hodiny. Nebo i víc." (Zuzana, 28 let)

Utišení miminka houpáním

"Plačící miminko jsem utišila většinou houpáním. Kromě toho je potřeba mít dobře pérovací kočárek. Případně s nepérovacím kočárem přejíždět přes práh, nebo jiný nerovný povrch. U pláče je potřeba najít příčinu. Někdy to může být, kromě těch základních (hladu, strachu, horka) úplná banalita, jako třeba těsná gumička na ponožkách. Svoji roli hrají i prdíky, kterých se těžko zbavuje. Osvědčila se mi masáž bříška a často jsem otáčela miminko na břicho." (Zdeňka, 37 let)

"Když byl synek malinký a nemohl usnout, sedávala jsem s ním na gymnastickém balonu a jemně pérovala. Ušetřila jsem si tím námahu s kolébáním nebo koupáním se v kolenou. Na dcerku zabíralo, když jsem s ní dřepovala. Ta náhlá změna výšky ji neznámo proč uspávala." (Hana, 41 let)

"Osvědčily se nám tři triky. První z nich byl ten, že jsem měla s děťátkem hlavu na stejné úrovni. Tím jsem jeho amygdale dala signál, že tu není nikdo třikrát větší, a to ho přirozeně uklidnilo. Dále pomáhá nasadit empatický, chápající výraz, kterým děťátku sdělíte, že se vás jeho neštěstí osobně dotýká a cítíte s ním. A do třetice můžete zkusit hovořit klidným vyrovnaným hlasem. Třeba jednu větu pořád dokola. Miminku tím dáváte najevo, že jste klidné a pokojné může být i ono." (Sandra, 27 let)

Miminko nepláče vždy hlady

„Většina maminek předpokládá, že když dítě pláče, má hlad. A tak se snaží kojit a krmit, jenže po krmení se pláč vrátí. Není se ale čemu divit. Dítě obvykle není schopné zpracovat nabízené množství mléka. Může dostat průjem, objeví se plynatost nebo začne ublinkávat.“  (autorky Knihy o mateřství)

"Mým nejcennějším pomocníkem byl šátek. V něm dcerka vždycky krásně usnula a vydržela spát celé hodiny. Navíc když měla hlad, stačilo se přisát na prso. Nikdy už bych to jinak nedělala." (Alexandra, 29 let)

„Jáchym první tři měsíce dost trpěl a koliky a my se snažili mu ulevit různými způsoby. S překvapením jsme zjistili, že mnohem lépe než i ty nejsofistikovanější metody funguje jednoduchý polštářek naplněný peckami z ovoce, který se nahřál v mikrovlnce, a pak jsme ho položili Jáchymovi na bříško.“ (Pavel, 40 let)

Zdroj informací:

BEHINOVÁ,  Markéta, AŠENBRENEROVÁ, Ivana, 2012: Kniha o mateřství

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články