Tereza (31): Tchyně mi klade za vinu, že je dcera pořád nemocná. Prý za to mohu já, protože jsem ji nekojila

Tereza (31): Tchyně mi klade za vinu, že je dcera pořád nemocná. Prý za to mohu já, protože jsem ji nekojila
Zdroj: Freepik

Tereza měla po narození dcery problémy s kojením. Zkoušela všechno možné, ale mléko se netvořilo. Do toho ji tchyně stresovala tím, že chtěla u kojení asistovat a radit. Nakonec se Terka rozhodla pro umělé mléko. Tchyně jí to vyčítá dodnes.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 12. 04. 2022 10:00

Když jsem před sedmi lety poznala svou budoucí tchyni Romanu (54), věděla jsem, že z nás kamarádky nebudou. I tak jsem se snažila, abych byla vzornou snachou. Pár let to fungovalo. Vše se pokazilo, když jsem porodila. Kojení pro mě i malou Elišku bylo spíše trápením než radostí, takže jsem to v rámci šestinedělí vzdala. Doteď od Romany slýchám, jak špatná jsem matka.

Vztah s tchyní dočasně narovnalo narození dcery

Manžel Filip (34) svoji mámu vždycky bránil. Jakmile jsem si dovolila říct něco nemilého na její adresu, už měl připravenou omluvu. „Máma je taková," říkal. A často dodal: „To si nesmíš tak brát. Ona je zkušená..." Byli na mě dva, takže jsem nikdy do žádné veliké rozepře raději nešla. V rámci možností jsme spolu vycházely.

Žádné extra naschvály, nebo nevyžádané rady. Občas měla potřebu naznačit mi, že mám doma nepořádek, nebo že málo vařím. Někdy měla možná i pravdu. Naše vztahy se dočasně zlepšily, když se dozvěděla, že bude babičkou. Najednou ke mně byla milá a snažila se mi pomáhat. Cítila jsem, že se dost přemáhá, ale její pomoc jsem uvítala.

Hlavně v době, kdy jsem nosila obrovské břicho. Poslední dva měsíce před porodem jsem byla takřka neschopná větších úkonů. A právě Romana mi velmi pomáhala. Na to určitě nikdy nezapomenu. Když se narodila Eliška, Romana snad poprvé za tu dobu, jsem jí znala, uronila slzy. Myslela jsem si, že nás narození dcery zase o kousek sblíží.

Tchyně mi asistovala u kojení

Romana byla u nás po porodu pečená vařená. Byly dny, kdy jsem to kvitovala, ale i dny, kdy jí bylo všude moc. „Neměla bys už kojit? Jsou to skoro tři hodiny od posledního jídla," hlídala časy krmení. Já si přála kojit v klidu, v ložnici. Nestála jsem o žádné obecenstvo. Romana to ale viděla jinak. Sedla si klidně na postel a upřeně se dívala, jak to dělám.

„Takhle se hlavička nedrží," radila. „Co děláš? To je málo, dej jí ještě," říkala mi, co mám dělat. Byla jsem z toho ve stresu. Kojení mi dělalo problémy od začátku. Dcera se nedokázala pořádně přisát. Když se to konečně podařilo, po chvíli zase plakala, že je toho málo. Sama jsem věděla, že nemám tolik mléka, kolik miminko potřebuje.

Dělala jsem všechno možné. Zvala jsem si k sobě laktační poradkyni, pila speciální čaje, dělala masáže. Mléko se ale netvořilo. Několik nocí jsem trávila s hladovou dcerou v náručí a nedokázala ji nakrmit. Po dohodě s pediatričkou jsem se rozhodla pro umělé mléko. Z dcery se stalo spokojené miminko a mě bylo psychicky lépe.

Pro tchyni jsem špatná matka

To dítě si zaslouží víc, než prášek z pixly," lamentovala Romana. „Bude pořád nemocná, protože nebude mít dostatek vitamínů z mateřského mléka," vnucovala mi svoje názory. Bylo kolem toho hodně hádek a výčitek. Tchyně se mě nebála označit za špatnou matku. Dost jsem to obrečela.

Dnes jsou Elišce čtyři roky. A je pořád nemocná. Ve školce je týden a pak tři týdny doma. Romana za to samozřejmě viní mě. Pořád mě uráží a říká, že je to moje vina. Kamarádky tvrdí, že si jen Eliška tvoří imunitu, proto je nemocná. Romana do mě ale pořád hustí a já jsem z toho na prášky. Co když má pravdu a já dceři nepřipravila pevný základ pro zdraví?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články