Pomoc pro rodiče. První kočárek na světě jezdí na elektrický pohon

Pomoc pro rodiče. První kočárek na světě jezdí na elektrický pohon
Zdroj: CYBEX

Kdo má doma jakkoliv velké dítě, dobře si pamatuje, že vytlačit kočárek s potomkem do kopce nebo s ním projet třeba lesem, to chce někdy pořádnou dávku sil. Dnešní rodiče jsou však v obrovské výhodě. K ruce totiž mají elektrokočárek.

Redaktor
Redaktor 24. 02. 2022 10:00

Elektrokočárek e-Priam vyráběný společností CYBEX, která byla založena českým rodákem Martinem Pošem, je v současné době dokonce jediným výrobkem svého druhu na světě a má monopol ve výrobě elektrických kočárků. Ve spolupráci se švédským výrobcem dětského zboží Emmaljunga se sice v posledních letech věnovala vývoji kočárku s elektrickým pohonem i německá společnost Bosch, avšak v loňském roce oznámila ukončení celé této divize.

Jakoby šlo o elektromobil

„Když jsme před šesti lety seděli nad prvními návrhy e-Priamu, ani ve snu by nás nenapadlo, že budeme v tomto segmentu jediní úspěšní. Technologie dokážou být dnešním rodičům nesmírně nápomocné, ale když se jedná o elektrokočárek, museli jsme nad ním přemýšlet jako nad luxusním elektromobilem – aby měl především do nejmenšího detailu vyladěné bezpečnostní systémy, ale zároveň byl praktický a zapadal do životního stylu náročných zákazníků. Což byla velká výzva,“ říká Martin Poš, zakladatel společnosti CYBEX a CEO nadnárodního holdingu Goodbaby International.

Do sněhu i na pole

I když se vám možná zdá být technologie elektrokočárku složitá, ve skutečnosti je jednoduchá. Na starost ji má senzor zabudovaný přímo v madle kočárku. Ten dovede rozpoznat tlak vyvíjený při výstupu vzhůru a spustí chytrý systém Smart Uphill Assist.

CYBEX

A tak budete mít pocit, že jedete po rovině, a to bez ohledu na to, jak těžké dítě je nebo zda k váze potomka musíte připočítat ještě náklad v košíku pod ním. Systém Smart Downhill Assist pro změnu při sestupu z kopce aktivuje systém brždění. A pozor! Systém dovede kočárek dokonce zastavit v případě, že při sestupu z kopce rodič rukojeť nedopatřením pustí. Kočárek, respektive jeho systém, umí navíc rozpoznat složitý terén, a tak se vám dobře pojede po kočičích hlavách, trávě, sněhu i polní cestě.

Houpání přes telefon!

Co se technických záležitostí týče, systémy lze kdykoliv deaktivovat či reaktivovat stisknutím tlačítka. Důležitý je výkon baterie - navržena je tak, aby vydržela dva až tři dny při maximální náloži 23 kg. Nabíjí se zapojením do standardní zásuvky a nabití trvá přibližně 3,5 hodiny.

Kočárek můžete aplikací e-PRIAM propojit s mobilním telefonem, aplikace je určena pro iOS i Android. Možná se vám to zdá zvláštní, nezní ale dobře, že díky telefonu můžete aktivovat funkci houpání ve třech různých intenzitách, či zvolit míru podpory chytrých asistentů?

K narození prvního elektrokočárku vedla skutečně dlouhá cesta. Inovativnímu řešení, které bylo zabudováno do vlajkového modelu Priam, totiž předcházela dlouhá léta výzkumu a vývoje především chytrého systému senzorů. K prvním rodičům, respektive dětem, putoval první revoluční elektrokočárek e-Priam před třemi lety, nyní se miminka mohou vozit ve zcela novém modelu, který je vylepšený díky výše posazené korbě a inovována byla i mobilní aplikace právě o zmíněné „dálkové“ houpání.

Pořízení kočárku pro miminko je zásadní, proto si ho každý rodič předem rád vyzkouší. V případě e-Priamu je to možné ve vlajkové prodejně CYBEX v pražské Široké ulici 15 a je také v prodeji u všech autorizovaných prodejců CYBEX v ČR. Zajímavostí je, že díky vyměnitelným potahům a různým barevným provedením podvozku lze vytvořit bezmála stovku módních kombinací.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články