Chcete spokojené dítě? Šetřete slůvkem ne, nenuťte ho dojídat a kašlete na večerku, doporučuje koučka

Chcete spokojené dítě? Šetřete slůvkem ne, nenuťte ho dojídat a kašlete na večerku, doporučuje koučka
Zdroj: Shutterstock

Ač bychom pro své potomky udělali cokoli, každá máma ví, že stejně důležitá jako rodičovská láska jsou i určitá pravidla, která dítěti nastavíte. K těm v mnoha domácnostech patří dojídání jídla a přesně stanovená večerka. Koučka Heidi Skudder nicméně soudí, že bychom od těchto zásad měli ustoupit, a vysvětluje proč. Zprávu přinesl server listu The Sun.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 10. 2021 09:00

Dvojnásobná máma Heidi Skudder se už přes deset let zabývá otázkami rodičovství a pomáhá čerstvým maminkám sžít s jejich miminky. A na rozdíl od všeobecného přesvědčení se vyhrazuje vůči určitým zažitým pořádkům.

"Spousta maminek přenáší do praxe výchovné metody, které zažila na vlastní kůži. Jenže stejně jako všechno i poznatky o rodičovství se vyvíjejí a možná je na čase zavést nová pravidla," poukazuje Heidi.

Co především leží koučce v žaludku a měli bychom to změnit?

Nechte miminka přes den spát podle libosti

Rodiče často nechávají svá miminka přes den co nejdéle vzhůru ve víře, že díky tomu prospí v kuse celou noc. Ale takhle to nefunguje. Pokud totiž jdete spát přetažení, častěji se budíte a dříve vstáváte. A miminka to nemají jinak. Malé děti potřebují kvalitní a dostatečný spánek přes den, aby dobře spaly i v noci.

Nesnažte se miminka ukolébat do spánku

Uspávání miminek je hotovou alchymií, přičemž internet je plný rad, jak toho dosáhnout. Žádná z nich ovšem nefunguje tak, jak bychom si představovali.

Heidi má v tomto jasno. Zatímco prvních šest měsíců doporučuje uspávat děti houpáním na rukou, poté už by měly zvládnou usnout samy. Pokud se naučí usínat samy, je navíc daleko pravděpodobnější, že když se v noci vzbudí, opět samy usnou.

Nastavte večerku jen přibližně

Snažte se ukládat děti ke spánku v přibližně stejnou dobu. Přičemž Heidi zdůrazňuje to slovo přibližně. Stanovit pravidelnou večerku je dobré pro nastavení vnitřních hodin miminka, ale nesejde na tom, zda ho uložíte v 18.30, 19.00 nebo 19.30.

Také to, že miminku stanovíte večerku v určitou hodinu, ještě neznamená, že se musíte vzdát svého života. Pokud jdete na večeři k rodičům nebo na odpolední grilování k přátelům, večerku miminku bez obav posuňte podle svých potřeb. Dítě se díky tomu učí jisté flexibilitě.

Nejezte každý zvlášť

Spousta z nás také nechává děti jíst o samotě. Inu, přiznejme si, představa večeře v pět hodin odpoledne se nám nemusí zamlouvat, nicméně společné stolování s dětmi se vyplatí. Už proto, že dítě může během jídla napodobovat naše chování a naučí se tak nejen technice krmení, ale i jisté etiketě.

Nenuťte děti do jídla

Jakmile dojde na krmení, snažte se zachovat klid a nadhled. Pokud dítě odmítá jíst, určitě to do něj necpěte pod tlakem. Čím víc budete tlačit na pilu, tím spíš jíst nebude.

Netrvejte na tom, aby děti snědly všechno

Pokud budete trvat na tom, aby dítě snědlo všechno, co mu dáte na talíř, vysíláte mu tím velmi nežádoucí signál. A to fakt, že o tom, kdy je syté, nerozhoduje jeho pocit, ale rodič. V budoucnu pak kvůli tomu může mít potíže s přejídáním.

Nenuťte děti se omlouvat

Nutit dítě do toho, aby se omluvilo, je podle Heidi velká chyba. Pro děti jde jen o prázdné slovo. Navíc je do omluvy nutíme většinou proto, že se my cítíme zahanbeni, nikoli oni.

Daleko lepší je si s dítětem promluvit. Proč se chovalo, jak se chovalo, proč takové chování není přípustné a také probrat, jak jinak lze ventilovat vztek.

Šetřete slůvkem ne

Rodiče říkají svým dětem ne tak často, že to slovo pro ně ztratí význam. Proto bychom jím měli šetřit pro případy, kdy jde o zdraví, život nebo pro chvíle, kdy skutečně potřebujeme upoutat pozornost dítěte. Aby chápalo, že jde opravdu o něco vážného a tak k situaci i přistupovalo. Šetřete si tedy toto slůvko pro případ nouze a mantinely v běžném životě vykomunikovávejte jinak.

Zdroj informací:

Thesun.co.uk

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články