Nedožité devadesátiny Jana Libíčka: Přejídáním si léčil deprese z tragického osudu svých rodičů

Nedožité devadesátiny Jana Libíčka: Přejídáním si léčil deprese z tragického osudu svých rodičů
Zdroj: se souhlasem České televize

Jan Libíček, herec s nepřehlédnutelnou postavou, by 28. září oslavil devadesáté narozeniny. Oblíbili si jej filmaři i televizní diváci. Díky tomu se objevil v mnoha komediích, které již dnes patří do zlatého fondu československé kinematografie. V soukromí ale už tak veselo nebylo. Jan Libíček bojoval s nadváhou a panickou hrůzou z bílých plášťů.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 28. 09. 2021 09:00

Jan Libíček se narodil 28. září 1931 ve Zlíně. Byl to filmový a divadelní herec. Díky své bodré nátuře a baculaté postavě byl obsazován hlavně do komických rolí. Za všechny filmy jmenujme Světáci, Zabil jsem Einsteina, pánové či Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Jeho herecký talent si můžeme připomenout i zítra v 9:05 na ČT 3 ve filmu Konec agenta č. 312, z něhož pochází úvodní fotografie k článku.

Komediální talent Jana Libíčka

Jan Libíček se vyučil zámečníkem a již na učilišti bavil své spolužáky komediálními výstupy. O něco později se přestěhoval do Prahy, kde si dodělal maturitu a nastoupil na DAMU. Po vojenské službě si domluvil angažmá v Divadle Na Zábradlí. Tam dostal nabídku na hlavní roli v představení Král Ubu. Díky tomu si jej všimli i filmoví režiséři.

Pravdou je, že dostával spíše menší, ale zato nezapomenutelné role. Kromě již zmíněných komedií se objevil také ve vážnějších snímcích, a to sice v psychologickém dramatu Den sedmý, osmá noc. Nevyhýbal se však ani pohádkám jako Tři oříšky pro Popelku a televizním seriálům Hříšní lidé města pražského a Byli jednou dva písaři.

Zdravotní problémy Jana Libíčka

Ač měl s manželkou Zdenou hezký život, Jan Libíček nikdy nebyl zcela šťastný. Trápila jej nadváha. Nedokázal si však rozkázat a přestat jíst. Vážil až 150 kilogramů. To v něm vyvolalo stavy mrzutosti. Věděl, že mu přejídání škodí, nedokázal si však pomoct. Holdoval zejména nočnímu stravování. To je ze všech nejhorší. Tělo totiž není schopno stravu efektivně zpracovat, a tak ji ukládá jako tuk.

Existuje teorie, že si přejídáním léčil mindráky ze smrti rodičů. Matka utrpěla šok během bombardování, nikdy se již plně nezotavila a zbytek života strávila v různých sanatoriích. Otec zase podlehl v mladém věku rakovině. Jan Libíček bojoval s otoky nohou, cukrovkou a problémy s ledvinami, na což nakonec také doplatil.

Smrt Jana Libíčka

Libíčkovi se stalo osudným natáčení filmu Jak utopit dr. Mráčka. V jednom okamžiku spadl z loďky po zádech do Vltavy.Měli jsme tam kaskadéry s motorovým člunem, ti k němu hned přispěchali a vytáhli ho. Pokoušeli jsme se ho vzkřísit, okamžitě jsme přivolali záchranku, která vzápětí dorazila, a Jan se skutečně tak napůl z mrákot na chvilku probral,” řekl pro Blesk režisér filmu Václav Vorlíček.

Jan Libíček ovšem po probuzení spatřil nad sebou saniťáka v bílém plášti, co u něj oživilo jeho panickou hrůzu z lékařů. „I když utrpěl těžký kolaps, dokázal se vzchopit a začít utíkat. Uběhl ale jen pár kroků a opět upadl do bezvědomí. Naložili ho do sanitky, nicméně přijeli pozdě. Během převozu zemřel,” dodal režisér. Jan Libíček zemřel 24. května 1974 ve věku pouhých 42 let.

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Jan Libíček 

Česká televize: Jan Libíček

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články