Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Herec Jan Libíček na natáčení trpěl jako pes

Čtyři vraždy stačí, drahoušku je česká filmová komedie režiséra Oldřicha Lipského z roku 1970 s Lubomírem Lipským v hlavní roli. Film je doplněn komiksovými kresbami Káji Saudka.
Zdroj: se souhlasem Prima Max
Čtyři vraždy stačí, drahoušku: Česká filmová komedie režiséra Oldřicha Lipského vznikla v roce 1970. Příběh s Lubomírem Lipským v hlavní roli začíná tím, že si cestující ve vlaku čte napínavý komiks.V bytě nic netušícího učitele literatury George Camela (Lubomír Lipský) se začnou objevovat mrtvoly, kdykoli otevře dveře.Jedná se o oběti dvou zločineckých gangů z Michaga a ze San Boniga, které zápasí o šek na milion dolarů. George Camel se zaplete do nebezpečné hry, kterou si ale sám vlastně moc neuvědomuje.+ 4 fotky+ 5 fotek

Ačkoli patří film Čtyři vraždy stačí, drahoušku, mezi komedie, herci Janu Libíčkovi do smíchu nebylo. Trápily ho vleklé zdravotní potíže. Lubomír Lipský si zase musel zvyknout na to, že i když je režisérem jeho bratr, žádná protekce ho rozhodně nečeká.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 02. 2021 16:00

Dr. James Porter převáží v kupé amerického expresu šek na milion dolarů a během cesty se začte do komiksu. O tučný šek vzápětí začínají soupeřit dvě bandy lupičů. První vede José Manuel Antonio a druhou Kate Draxlová. V městečku Springtown se zatím snaží získat respekt svých žáků učitel George Camel. To ale ještě netuší, že jej budou brzy považovat za vraha... Na film Čtyři vraždy stačí, drahoušku, z roku 1970 se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Na protekci mohl zapomenout

Roli učitele Georga Camela, který je tak trochu ňouma, si střihl bratr režiséra Oldřicha Lipského – Lubomír. Byl ovšem až druhou volbou. Původně byl vybrán Radek Brzobohatý, jenž i v soukromí tvořil pár s Jiřinou Bohdalovou. Jenomže oba dva měli tehdy velmi napilno. Měli se objevit ještě ve filmu Pěnička a Paraplíčko a Uchu Karla Kachyni. A další hlavní roli by Brzobohatý nestíhal.

Bratr režiséra byl sázkou na jistotu. Pokud ale čekal nějaké výhody, měl smůlu. Oldřich byl na něj totiž mnohem přísnější než na ostatní herce. Neměl ani pochopení pro odvážné postelové scény. Jakmile zjistil, že si dal jeho bratr se Stellou Zázvorkovou štamprličku na kuráž, přikázal jim, aby se vrátili, až vystřízliví.

Trpěl jako pes

Herec Jan Libíček alias policejní komisař Brooks celé natáčení doslova protrpěl. Kvůli panickému strachu z lékařů totiž odmítal podstoupit léčbu cukrovky. K tomu se navíc přidaly problémy s ledvinami. Dopoval se léky proti bolesti, které zapíjel výhradně pivem. A když už to bylo k nevydržení, přišly na řadu tajné panáčky. Jeho kolegové to věděli a soucítili s ním. „Byl to báječný kluk,” zavzpomínal Lubomír Lipský.

Odpůrce systému

Zdeněk Kryzánek, který ztvárnil hromotluka Billa ze zločineckého gangu, se sice nepotýkal se špatným zdravotním stavem, zato mu však na paty šlapal systém. Role ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku, byla jeho úplně první po propuštění z vězení, kde si pobyl celé tři roky za nemístné nadávky, které byly samozřejmě namířeny na tehdejší režim.

Kromě filmu se angažoval také na prknech, která znamenají svět. Dalších zajímavých rolí, jež mu mohlo nabídnout stříbrné plátno, se však již nedočkal. Muž, který se nikdy neztotožnil s hodnotami socialistického člověka, zemřel v pětapadesáti letech, pouhých pět let po natáčení „Vražd“.

Zdroje informací:

Prima Max: Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články