Máte doma malého génia? Těchto 8 signálů vám napoví!

Máte doma malého génia? Těchto 8 signálů vám napoví!
Zdroj: Shutterstock

Který rodič by si o svém dítěti nemyslel, že je v něčem mimořádně nadané? Skoro žádný! Avšak poznat, zda vám pod rukama vyrůstá malý génius, není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Server listu The Sun přinesl přehled osmi znaků, které vám napovědí, že váš potomek má vysoké IQ.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 26. 09. 2021 09:00

Pokud se vaše dítě ve dvou letech naučí samo číst nebo se v sedmi letech zabývá kvantovou fyzikou, ještě to neznamená, že je geniální. Podle odborníků totiž existují mnohem průkaznější známky vysokého IQ.

Psycholožka Lyn Kendall, konzultantka mimořádně inteligentních dětí sdružených v britské pobočce organizace Mensa a matka velmi nadaného syna, tvrdí, že je dobré si všímat hlavně těchto osmi znaků.

Raný zájem o matematiku

Pokud po vás tříleté nebo čtyřleté dítě požaduje na dobrou noc vysvětlit postup dělení se zbytkem, nejspíš máte doma malého Einsteina. "Matematika má tu výhodu, že se cele odehrává v mozku. Nepotřebujete proto umět číst ani psát, abyste mohli provádět matematické operace," tvrdí Lyn.

Inteligentní rodiče

Co se týče geniálních dětí, i zde platí okřídlené přísloví Jablko nepadá daleko od stromu. "Pokud to rodičům pálí, je dost pravděpodobné, že inteligentní bude i dítě," ozřejmuje Lyn. Poznat ale v takovém případě génia není zdaleka jednoduché. Pokud se inteligence v rodině dědí z generace na generaci, stává se jakýmsi standardem a i velmi chytré dítě v ní může působit zkrátka normálně.

Smysl pro humor

Jedním z nepříliš známých projevů geniality je smysl pro humor. "Sice jsem na toto téma nedělala žádný výzkum, ale mohu s klidem prohlásit, že většina bavičů provozujících stand-up comedy má vysoké IQ," tvrdí Lyn.

Nekonečné otázky a touha se učit

Rodiče nadprůměrně inteligentních dětí jsou často vyčerpaní nekonečným množstvím otázek svých potomků, kteří touží po dalších a dalších vědomostech. "Takovým rodičům obvykle doporučuji, aby dítě naučili co nejdříve číst. Dítě tím získá přístup k informacím a rodiče trochu klidu," poukazuje Lyn.

Nezvyklé zájmy

"Jedno malé dítě, se kterým jsem nedávno pracovala, si přálo naučit se nazpaměť periodickou tabulku prvků. A když to zvládlo, stanovilo si další cíl - naučit se všechna hlavní města na světě. Takže pokud vaše dítě tráví čas nějakou podobnou zvláštní činností, kterou když se naučí, přechází k činnosti další, nejspíš bude vysoce inteligentní," poukazuje Lyn.

Vysoké nároky

Geniální děti si také nastavují laťku velmi vysoko a když na ni nedosáhnou, velmi je to psychicky vyčerpá. "Intelektuálně sice mohou být o deset let napřed, ale fyzicky a emočně pořád odpovídají svému biologickému věku," vysvětluje Lyn. Její syn Chris prý často propadal hysterickým záchvatům, když se mu nepodařilo namalovat auto. "Váš mozek přesně ví, jak auto vypadá, ale vaše tříletá ruka ho tak nedokáže namalovat. To ho rozhořčilo natolik, že půl roku nevzal pastelku do ruky," uzavírá.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články