Těžký život Heleny Růžičkové: Syna Jiřího ohrožovalo astma i zdravotní sestra, která nenáviděla komunisty

Těžký život Heleny Růžičkové: Syna Jiřího ohrožovalo astma i zdravotní sestra, která nenáviděla komunisty
Zdroj: se souhlasem České televize
Vlak dětství a naděje: Kuchařka Anna Urbanová má velké srdce. Vejde se do něj její životní partner i jeho dcera. Rodinnou idylku však přeruší válka.Marná snaha? Seriál Vlak dětství a naděje šel po dotočení na čtyři roky do trezoru.Seriál Vlak dětství a naděje vznikl na motivy knižní předlohy Věry Sládkové "Malý muž a velká žena". Originální název však zní "Poslední vlak z Frývaldova a Pluky zla".Vlak dětství a naděje se točil v Lokti nad Ohří, Karlových Varech, Nejdku a Brně. Ale také v Praze na nákladovém nádraží Žižkov a na Dejvickém nádraží. + 2 fotky+ 3 fotky

Svérázná a nepřehlédnutelná herečka Helena Růžičková, kterou si dnes můžeme připomenout díky seriálu Vlak dětství a naděje, bavila a baví svými rolemi další a další generace diváků. Sama to však neměla v životě vůbec lehké. Bála se o svého syna Jirku, který se nejednou ocitl v ohrožení života.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 09. 2021 11:00

Děj seriálu Vlak dětství a naděje:Nic ty se neboj! Na tragickej život jsem já pes!” říká s oblibou lázeňská kuchařka Anna Urbanová, bodrá žena výrazné postavy s něžným a citlivým srdcem. Jejím životním posláním je starost o životního druha Josefa a jeho dceru Věrku. Jejich život na severomoravském pohraničí však naruší válka, která je donutí opustit domov. Na první díl seriálu Vlak dětství a naděje s názvem Sněhurčina smrt se můžete podívat dnes ve 21:25 na ČT1.

Narození Heleny Růžičkové předpověděl šaman

Narození Heleny měl jejímu tatínkovi, který sloužil v cizinecké legii, údajně předpovědět šaman. Řekl mu, že bude mít dceru s uměleckými sklony. Nelhal. Už ve čtyřech letech stála na jevišti Národního divadla. Herectví však na chvíli vystřídalo studium na zdravotnické škole. Chtěla se stát zubní laborantkou. Vydrželo jí to ale jen krátce. Touha po prknech, co znamenají svět, byla silnější.

Díky tomu se seznámila s hercem Jiřím Růžičkou, osudovým partnerem, se kterým žila dlouhých 48 let. Svatba se konala v roce 1955. O rok později se narodil Jirka. S ním ji ale čekala nejedna perná chvilka. Mnohdy měla strach o jeho holý život.

Nemocný syn Heleny Růžičkové

„Mateřská dovolená byla jenom tři měsíce,” píše herečka ve své knize A tak jsem šla s životem. „Pak musel Jirka do jeslí, kde chytil černý kašel. Vyvinulo se to v astma a celá léta s tím měl problémy.” Černý kašel je zvláště u velmi malých dětí nebezpečný. Může skončit i smrtí. Jirka naštěstí přežil, ale nebylo to poprvé, kdy měl na kahánku.  

Po stěhování do Příbrami se jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Tehdy se všude stavělo, takže nebyla nouze o prach. Dostával tak jeden astmatický záchvat za druhým. Jednoho dne se dusil tak moc, že mu museli zavolat záchranku. Doktor mu stačil pomoct, pro příště ale Heleně řekl, že mu bude muset udělat do krku díru, aby jej zachránila. To ji však velmi děsilo. Nedokázala si představit, že by svému dítěti něco takového udělala.

Pokus o vraždu Jiřího Růžičky

Jiří se měl dokonce stát obětí pokusu o vraždu. Došlo k tomu prý kvůli tomu, že Helena kandidovala do senátu za KSČM. „Po mrtvici se jeho stav zhoršil, mohl jenom psát. Jednoho dne se nám svěřil, že se ho pokouší jedna sestra zabít. V noci mu měla cpát do hadiček buničinu. Její rodiče údajně trpěli v komunistickém lágru, takže za to, že jsem kandidovala za komunisty, měl Jirka zemřít,” řekla herečka pro deník Aha!

Helena Růžičková přežila svého syna o pět let. Zemřela 4. ledna 2004 po boji s rakovinou. Režisér Zdeněk Troška se ale pro Aha! vyjádřil, že skutečnou příčinou smrti bylo selhání ledvin. Helena Růžičková se dožila 67 let. Její popel je rozptýlen na Olšanských hřbitovech.

Zdroje informací:  

Wikipedia.cz: Helena Růžičková 

Dvojka.rozhlas.cz: Příběhy slavných - Helena Růžičková 

Česká televize: Vlak dětství a naděje  

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články