Dýňové dobroty: Jak využít královnu podzimu v kuchyni i jako dekoraci

Dýně, kořenová zelenina a třeba i rajčata a okurky, ty jsou taky známkou babího léta
Zdroj: Pixabay
Dýňové rizoto: Postup: 1 kg dýně Hokkaido 300 g rýže Arborio (kulatozrnná rýže) 1 l zeleninového vývaru 200 ml bílého vína 1 cibule máslo sůl a pepř parmazán petrželka. Postup: Vydlabanou neoloupanou dýni Hokkaido nakrájíme na menší kostky, cibuli nadrobno. Na másle osmahneme cibuli, poté přidáme dýni a osmažíme ze všech stran. Přisypeme (nepropláchnutou) rýži, krátce zamícháme, aby se zrníčka obalila máslem, přidáme víno. Za stálého míchání necháme část vína odpařit a přidáme asi 1 dl horkého vývaru. Ten vždy necháme vyvařit a přidáváme po decilitrech, dokud nám nedojde (dokud není rýže al dente). To by mělo trvat přibližně 25 minut. Nakonec vmícháme do rizota nadrobno nasekanou čerstvou petrželku a asi ½ lžíce másla, dochutíme solí a pepřem a podáváme posypané nastrouhaným parmazánem.Dýně na rozmarýnu a česneku: Suroviny: 1 větší dýně Hokkaido slunečnicový olej ½ palice česneku rozmarýn sůl a pepř. Postup: Neoloupanou dýni Hokkaido vydlabeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté. Dýni Hokkaido smícháme s olejem, solí a pepřem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně rozmístíme snítky rozmarýnu a celé (neoloupané) stroužky česneku. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraníme (nadrobno nakrájené kousky rozmarýnu můžeme v pokrmu nechat).Placky z dýně: Suroviny: 2 vrchovaté hrnky nastrouhané dýně Hokkaido 1 lžíce hladké mouky 1 lžíce solamylu 1 vejce 50 ml mléka 1 hrst nasekané petrželky sůl a pepř olej. Postup: Všechny ingredience kromě dýně a oleje smícháme na těstíčko a nakonec k němu přimícháme nahrubo nastrouhanou dýni (neoloupanou). Z těstíčka tvoříme placičky, které smažíme na pánvi v rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Hotové dáme na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Dýňová polévka: Suroviny: 1 středně velká dýně Hokkaido 1 cibule 1 stroužek česneku ½ lžičky kari koření nebo kurkumy 1 lžíce másla olej sůl a pepř zakysaná smetana. Postup: Vydlabanou neoloupanou dýni nakrájíme na kostky, semínka si můžeme nechat na dozdobení polévky. Na oleji necháme rozpustit kousek másla, zlehka osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme horkou vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby hladina sahala asi 2 cm nad dýni (podle toho, jak chceme polévku hustou či řídkou). Vaříme doměkka asi 20 – 25 minut. Přidáme prolisovaný česnek a koření a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a případně ještě dosolíme a dopepříme. Na talíře ozdobíme zakysanou smetanou.+ 1 fotka+ 2 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Podzim je tu a s ním i dýňová sezóna. Dýně je krásná, chutná a zdravá zelenina, se kterou si můžete užít i spoustu legrace. Existuje mnoho druhů dýní a všechny jsou jedlé, dokonce i ty okrasné, které se většinou používají jako dekorace. Pojďte se na oranžovou královnu tohoto ročního období podívat zblízka.

Petra Járková
Petra Járková 1. října 2019

Léčivé účinky dýně

Dýně je zdravá zelenina a univerzální surovina na slané i sladké vaření a pečení. Nesmíme však zapomínat ani na to, že má léčivé účinky. Během prvních chladných podzimních dnů posiluje imunitu, chrání proti virům a likviduje bacily. Díky konzumaci dýně se zbavíte toxinů v těle, podpoříte správnou funkci trávicího systému a v neposlední řadě si obalíte nervy, tato zelenina totiž uklidňuje. Také působí protizánětlivě a pomáhá s léčbou revmatismu i dny.

Dýně do kuchyně

Pokud si chcete vyřezat halloweenské strašidlo, použijte dýni Goliáš. Má hladkou slupku, která je vhodná i k zavařování a chutná i zvířátkům. Jelikož obsahuje hodně vody, není vhodná ke skladování.

Další oblíbenou dýní je Hokkaido. Ta má jemně ořechovou chuť a díky své univerzálnosti ji můžete použít při vaření i pečení. Slupka se nemusí loupat, protože vařením změkne. Je tedy oblíbená v kuchyni a hospodyňky s její úpravou nemají tolik práce.

Tvar hrušky má dýně máslová, která je velmi sladká a má hodně dužiny a málo semen. Používejte ji tedy především do sladkých pokrmů.

Muškátová dýně může mít od zelené po oranžovohnědou barvu, má dále pevnější strukturu a úžasnou vůni. Její výhodou je, že se snadno krájí a vykouzlíte z ní úžasnou polévku.

11. Brambory a slunce? Nebezpečná kombinace. brambory by nikdy neměly ležet na přímém slunci! Nejenže začnou klíčit, ale změní se i jejich struktura, která se stane pro člověka jedovatá.
Mohlo by Vás zajímat:

Vyznejte se v bramborách: Jaké se k čemu hodí a jak poznat ty, které začínají být jedovaté

Okrasné dýně

Říjen s sebou nepřináší jen Halloween, ale i pochmurnou náladu. Dekorace z dýní váš byt či zahradu rozzáří a vám vykouzlí úsměv na rtech. Okrasné dýně mají nejrůznější tvary a velikosti. Většinou jsou zpravidla menší a pestrobarevné. Můžete je samozřejmě i sníst, ale jejich dužina je bez chuti a kvůli svému vzhledu většinou ani ke konzumaci nesvádí. K nejhezčím patří dýně zvaná Andělská křídla, oranžová buclatá Jack Be Little, zmenšenina klasické halloweenské dýně, dlouhokrká Crookneck neboli labutěnka, dále Trnová koruna se špičatými výrůstky, která svým tvarem připomíná mořskou hvězdici nebo pruhovaná Sweet Dumpling.

NA RECEPTY Z DÝNĚ SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články