Zdraví a vitalita z čajovníku: Ten zelený prý vyléčí 21 chorob, tvrdí Japonci

zelený čaj
Zdroj: pixabay.com

Zelený i černý čaj mají stejný původ – čajovník. Rozdíl mezi nimi je jen ve způsobu zpracování a tím i chuti nápoje z něj připravovaného. Ale v zeleném čaji zůstávají vitamíny a minerální látky uchovány.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 10. 2020 10:00

Každým šálkem zeleného čaje podporujete své zdraví. Jde jen o to, abyste si nalezli druh, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Od věků uznávaný

Již před více než dvěma tisíci lety pro zelený čaj horoval čínský filozof Chang-Chung-Ching: „Neopíjí jako rýžové víno, naopak podporuje dobrý zdravotní stav a udržuje v duši harmonii.“ Lékař Chang Hua přidává: „Ten, kdo pije zelený čaj, žije déle, je zdravý a vitální.“ Dr. Nicolas Direks z Nizozemí pak v roce 1641 uvádí: „Pití zeleného čaje pomáhá lidem zbavit se bolesti a utrpení, přináší energii, podporuje činnost mozku.“

Tajemství fermentace

Kouzlo spočívá ve způsobu zpracování. Zelený čaj totiž neprochází procesem fermentace, takže při zpracování nedochází k chemickým změnám.  Čajové se lístky nezabarví červeně v odstínu mědi (jako u černého čaje), nýbrž si zachovají původní olivově zelenou barvu. Zelený čaj je co do chuti víc hořký a na chuť svíravější než čaj černý, protože obsahuje víc tříslovin.

Zelený čaj léčí

Seznam medicínského působení, které věda zelenému čaji přisuzuje, je dlouhý. V jedné japonské vědecké práci se píše, že nálev zeleného čaje působí preventivně proti 61 nemocím a 21 chorob dokonce dokáže léčit.

Jisté ale je, že zelený čaj má prokazatelně blahodárné účinky na lidský organismus. Například obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a odbourávají cholesterol v krvi. Dokonce i napomáhá prevenci rakoviny.

Tein obsažený v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy. Působí mírně a dlouhodobě osvěžuje tělo i duši. Kofein v kávě (má stejné chemické složení jako tein) rozpumpuje srdce, jeho účinek je prudký, ale krátký.

Oddaluje stárnutí

Proč právě Japonci žijí déle než lidé z jiných zemí? Možná je to v životním stylu, možná způsobem stravování a dost možná i proto, že pravidelně konzumují zelený čaj, kterému říkají „filozof mezi nápoji“. Pravdou je, že v čaji obsažený vitamín E zpomaluje degeneraci buněk, tedy i stárnutí.

Flavanoly zabraňují rozmnožování strůjců nejrůznějších chorob, vitamín C vyzbrojuje dodatečně buňky proti útočníkovi, vitamín A a karoten chrání ještě navíc tělní sliznice. Fluor brání vzniku zubního kazu a jeho preventivní účinky se projevují především u mladších lidí.

Šálek zeleného čaje

Přiveďte vodu k varu a nechte ji zchladnout na zhruba 60 až 80 °C. Teprve potom vodou zalijte zelený čaj v poměru 150 ml na jednu lžičku čaje. Pokud čaj louhujete ve větší konvici, pak přidejte navíc ještě jednu lžičku. Nechte 2-3 minuty vylouhovat. Příprava jednotlivých druhů zelených čajů je však mírně odlišná. Proto pro jistotu ještě sledujte popis přípravy každého druhu zvlášť.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články