Zdraví a vitalita z čajovníku: Ten zelený prý vyléčí 21 chorob, tvrdí Japonci

zelený čaj
Zdroj: pixabay.com

Zelený i černý čaj mají stejný původ – čajovník. Rozdíl mezi nimi je jen ve způsobu zpracování a tím i chuti nápoje z něj připravovaného. Ale v zeleném čaji zůstávají vitamíny a minerální látky uchovány.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 05. 10. 2020 10:00

Každým šálkem zeleného čaje podporujete své zdraví. Jde jen o to, abyste si nalezli druh, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Od věků uznávaný

Již před více než dvěma tisíci lety pro zelený čaj horoval čínský filozof Chang-Chung-Ching: „Neopíjí jako rýžové víno, naopak podporuje dobrý zdravotní stav a udržuje v duši harmonii.“ Lékař Chang Hua přidává: „Ten, kdo pije zelený čaj, žije déle, je zdravý a vitální.“ Dr. Nicolas Direks z Nizozemí pak v roce 1641 uvádí: „Pití zeleného čaje pomáhá lidem zbavit se bolesti a utrpení, přináší energii, podporuje činnost mozku.“

Tajemství fermentace

Kouzlo spočívá ve způsobu zpracování. Zelený čaj totiž neprochází procesem fermentace, takže při zpracování nedochází k chemickým změnám.  Čajové se lístky nezabarví červeně v odstínu mědi (jako u černého čaje), nýbrž si zachovají původní olivově zelenou barvu. Zelený čaj je co do chuti víc hořký a na chuť svíravější než čaj černý, protože obsahuje víc tříslovin.

Zelený čaj léčí

Seznam medicínského působení, které věda zelenému čaji přisuzuje, je dlouhý. V jedné japonské vědecké práci se píše, že nálev zeleného čaje působí preventivně proti 61 nemocím a 21 chorob dokonce dokáže léčit.

Jisté ale je, že zelený čaj má prokazatelně blahodárné účinky na lidský organismus. Například obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a odbourávají cholesterol v krvi. Dokonce i napomáhá prevenci rakoviny.

Tein obsažený v čaji podporuje činnost centrální nervové soustavy. Působí mírně a dlouhodobě osvěžuje tělo i duši. Kofein v kávě (má stejné chemické složení jako tein) rozpumpuje srdce, jeho účinek je prudký, ale krátký.

Oddaluje stárnutí

Proč právě Japonci žijí déle než lidé z jiných zemí? Možná je to v životním stylu, možná způsobem stravování a dost možná i proto, že pravidelně konzumují zelený čaj, kterému říkají „filozof mezi nápoji“. Pravdou je, že v čaji obsažený vitamín E zpomaluje degeneraci buněk, tedy i stárnutí.

Flavanoly zabraňují rozmnožování strůjců nejrůznějších chorob, vitamín C vyzbrojuje dodatečně buňky proti útočníkovi, vitamín A a karoten chrání ještě navíc tělní sliznice. Fluor brání vzniku zubního kazu a jeho preventivní účinky se projevují především u mladších lidí.

Šálek zeleného čaje

Přiveďte vodu k varu a nechte ji zchladnout na zhruba 60 až 80 °C. Teprve potom vodou zalijte zelený čaj v poměru 150 ml na jednu lžičku čaje. Pokud čaj louhujete ve větší konvici, pak přidejte navíc ještě jednu lžičku. Nechte 2-3 minuty vylouhovat. Příprava jednotlivých druhů zelených čajů je však mírně odlišná. Proto pro jistotu ještě sledujte popis přípravy každého druhu zvlášť.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články